magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Με πόσα αντισώματα είμαστε ασφαλείς κατά του κορωνοϊού ;

Κορωνοϊός: Ανησυχία για νέο αφρικανικό στέλεχος που έφτασε ήδη στην Ευρώπη

Μεγάλες είναι οι διαφορές των αντισωμάτων που εντοπίζονται από άνθρωπο σε άνθρωπο, είτε από τον εμβόλιο είτε από τον κορωνοϊό.

Αυτό τόνισε ο επίκουρος καθηγητής κλινικής ιολογίας, Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ ενώ η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, δήλωσε ότι ο αριθμός των αντισωμάτων εξαρτάται από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καθενός.

Ο κ. Ζαφειρόπουλος τόνισε ότι μετά τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού «η φυσική διαδικασία είναι να αρχίσουν να δημιουργούνται τα αντισώματα για ένα καινούργιο παθογόνο».

Ωστόσο, μετά το εμβόλιο «τα αντισώματα φτάνουν σε ένα μέγιστο και μετά ο οργανισμός μας ρίχνει τα αντισώματα γιατί δεν έχει νόημα να τα κρατήσει ψηλά επ’ άπειρο. Είναι μια φυσιολογική διεργασία» διευκρίνισε. Αξίζει να σημειωθεί πως τη Δευτέρα αναμένεται να ανακοινωθούν οι αποφάσεις της Ειδικής Επιτροπής για τον εμβολιασμό.

Ο Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος έσπευσε να διευκρινίσει πως: «Ο ιός μπαίνοντας μέσα μπορεί να φτιάξει πάνω από 100 αντισώματα. Είναι μια πολυκλωνική απάντηση. Εμείς, όταν μετράμε τα αντισώματα σε ένα διαγνωστικό κέντρο, μετράμε 1 – 2 αντισώματα. Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι αυτό είναι μόνο ένα κομμάτι της ιστορίας. Δεν σημαίνει ότι είμαστε απροστάτευτοι. Υπάρχει, επίσης, και η κυτταρική ανοσία που είναι πολύ σημαντικό κομμάτι του αμυντικού μας συστήματος».

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της πρακτικής όσοι νόσησαν να προχωρήσουν έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα: «Είναι μια πολύ σωστή απόφαση. Θέλουμε να ενισχύσουμε την ανοσολογική απάντηση ώστε να παραμείνει υψηλή, όσο γίνεται περισσότερο, γιατί βοηθάει το άτομο να αποφύγει σοβαρή νόσο».

Όπως είπε τα αντισώματα ανθρώπου που έχει νοσήσει με κορωνοϊό «φτάνουν σε ένα μέγιστο αριθμό μερικούς μήνες μετά τη νόσηση και μετά αρχίζουν να πέφτουν».

Η σημασία των τεστ αντισωμάτων

Η πρόεδρος της Ένωσης Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς, Ματίνα Παγώνη, σχολίασε την τακτική πολλών να κάνουν συχνά τεστ αντισωμάτων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν έχει νόημα να πηγαίνουν κάθε τρεις και λίγο να μετράνε αντισώματα. Ο κάθε οργανισμός είναι ξεχωριστός. Εξαρτάται και τι υποκείμενο νόσημα έχεις. Είναι η ιδιαιτερότητα του κάθε οργανισμού».

Τέλος, ανέφερε πως «οι ομάδες των καρκινοπαθών έχουν λιγότερα αντισώματα συγκριτικά με έναν άλλο οργανισμό. Αυτά είναι συγκριτικά στοιχεία και φαίνονται από τις μελέτες».

Σχετικές αναρτήσεις

Η σημαντική παρενέργεια που έχει η καφεΐνη στην βιταμίνη D του οργανισμού

News Room A

Εγκυμοσύνη: Δείτε αν μεταδίδεται ο κορωνοϊός από μητέρα σε νεογνό

News Room A

Ποιες τροφές βοηθούν την μυϊκή ανάπτυξη και υγεία

News Room