magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Μάσκα: Ανατροπή! – Η διπλή μάσκα αυξάνει τον κίνδυνο

 Νέα μελέτη στις ΗΠΑ δείχνει ότι η διπλή μάσκα δεν εμποδίζει τη μόλυνση ή τη μετάδοση του κορονοϊού, αλλά μάλιστα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο!

Η νέα μελέτη έρχεται να ανατρέψει όλα όσα γνωρίζαμε έως τώρα για τη χρήση διπλής μάσκας ως μέτρο επιπλέον προστασίας κατά του κορονοϊού. Σύμφωνα με τη μελέτη που διενεργήθηκε από ερευνητές του State University της Φλόριντα και του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, η διπλή μάσκα όχι μόνο δεν εμποδίζει τους ανθρώπους να κολλήσουν ή να μεταδώσουν τον κορονοϊό, αλλά μπορεί ακόμα και να αυξήσει τον κίνδυνο για κάτι τέτοιο.

Η μελέτη, η οποία χρησιμοποίησε μοντέλα προσομοίωσης υπολογιστή, εξέτασε υφασμάτινες μάσκες, επομένως τα ευρήματα δεν ισχύουν απαραίτητα για χειρουργικές μάσκες ή N95 που χρησιμοποιούνται στα νοσοκομεία, σύμφωνα με το ieidiseis.gr.

Σημειώνεται ότι οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ από τις αρχές του 2021 συνιστούν στους Αμερικανούς τη διπλή μάσκα σε περίπτωση που δεν διαθέτουν μάσκα υψηλής προστασίας.

Τι έδειξε η μελέτη για τη χρήση διπλής μάσκας

Αμερικανοί ερευνητές λένε τώρα ότι η χρήση δύο μασκών μπορεί στην πραγματικότητα να πετυχαίνει το αντίθετο, δημιουργώντας «μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας» που αναγκάζει τους ανθρώπους να παίρνουν περιττό ρίσκο.

Φορώντας δύο υφασμάτινες μάσκες μπορεί επίσης να πιεστεί περισσότερος αέρας στα κενά μεταξύ του προσώπου, αυξάνοντας την ποσότητα του ιού που εισπνέεται στον αέρα, διαπίστωσαν οι ερευνητές, σύμφωνα με την Daily Mail. Επιπλέον, οι ερευνητές σημείωσαν ότι η χρήση δύο στενών μασκών θα μπορούσε να προκαλέσει «δυσκολίες στην αναπνοή».

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) συνιστούν μια υφασμάτινη μάσκα πάνω από μια χειρουργική μάσκα, προκειμένου να υπάρχει «καλύτερη εφαρμογή και επιπλέον προστασία».

Ποιες μάσκες προσφέρουν καλύτερη προστασία

Οι προσομοιώσεις των ερευνητών έγιναν σε υπολογιστή με βάση 100 άνδρες και 100 γυναίκες. Οι ερευνητές προσομοίωσαν ένα πίδακα βήχα από το στόμα ανθρώπου, ο οποίος φορούσε μια υφασμάτινη μάσκα πάνω από τη μύτη και το στόμα και ελαστικά κορδόνια τυλιγμένα γύρω από τα αυτιά.

Η ομάδα υπολόγισε την αποτελεσματικότητα του φιλτραρίσματος, η οποία μετρά πόσα σταγονίδια γεμάτα ιούς συλλαμβάνονται ή μπλοκάρονται από τη μάσκα.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Physics of Fluids», δείχνουν ότι η χρήση δύο καλυμμάτων προσώπου παρέχει «αμελητέα, εάν υπάρχει, αύξηση της προστασίας». Δύο μάσκες «ενδέχεται να μην βελτιώσουν σημαντικά» την προστασία από την εκπνοή των σωματιδίων του ιού.

Ωστόσο, οι ερευνητές σημείωσαν ότι ενώ θα μπορούσε «θεωρητικά» να μειώσει την ποσότητα του ιού που θα μπορούσε να περάσει από τη μάσκα, αν φορεθούν δύο μάσκες που εφαρμόζουν καλά, «θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε αναπνευστικές δυσκολίες». Μια δεύτερη κακή εφαρμογή μάσκας μειώνει την ποσότητα του αέρα που μπορεί να φιλτραριστεί μέσω του καλύμματος — συμπιέζοντας περισσότερο αέρα μέσα από τυχόν κενά μεταξύ της μάσκας και του προσώπου.

Παράλληλα, οι ειδικοί ανέφεραν ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν επίσης να έχουν μια «ψευδή αίσθηση ασφάλειας όταν επιλέγουν διπλή μάσκα», και επομένως είναι λιγότερο πιθανό να τηρήσουν κοινωνική απόσταση ή να λάβουν άλλες προφυλάξεις. Η διπλή μάσκα έχει γίνει «ολοένα και πιο δημοφιλής» για τους Αμερικανούς που δεν έχουν πρόσβαση στις πιο αποτελεσματικές N95 και KN95, ανέφεραν οι ερευνητές, γεγονός που καθιστά τα ευρήματα σημαντικά. Όπως σημείωσαν, μια υφασμάτινη μάσκα θα ήταν καλύτερη από δύο, αλλά ο καλύτερος τύπος μάσκας είναι αυτός που εφαρμόζει σφιχτά όπως μια N95 ή KN95.

Δεν προτείνουν διπλή μάσκα στη Βρετανία

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επικεφαλής υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν δηλώσει προηγουμένως ότι δεν υπάρχουν «επαρκή στοιχεία» για να προτείνουν τη διπλή μάσκα.

Ο κορονοϊός μεταδίδεται κυρίως μέσω σταγονιδίων που απελευθερώνει ένα μολυσμένο άτομο όταν αναπνέει, μιλάει, βήχει ή φτερνίζεται. Μεγάλα σωματίδια μπορούν να προσγειωθούν στη μύτη ή το στόμα των κοντινών ανθρώπων, ενώ μικρότερα αερομεταφερόμενα σταγονίδια μένουν αιωρούμενα στον αέρα και μπορούν να εισπνέονται.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι, όταν φοριούνται σωστά, οι μάσκες μπορούν να μειώσουν την εξάπλωση αυτών των σωματιδίων — αλλά το κατά πόσο εξακολουθεί να αμφισβητείται.

Σχετικές αναρτήσεις

Οι φαρμακοποιοί καταγγέλλουν ότι δεν αποζημιώνονται για τους αντιγριπικούς εμβολιασμούς με ευθύνη των ΠΕΔΙ

News Room A

Καλοκαιρινή Ωτίτιδα: Τι να προσέξουμε

News Room

Υπνική Άπνοια: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Newsroom E