magdasnews.gr
Τα δικά μου νέα

Μάγδα Τσέγκου: Όλα όσα έγιναν στο 1° Διεθνές Συνέδριο-Φεστιβάλ για την Ελιά στη Λέσβο-video-photo

Μάγδα Τσέγκου: Όλα όσα έγιναν στο 1ο Διεθνές Συνέδριο- Φεστιβάλ για την Ελιά στη Λέσβο-video-photo

Elia Lesvos Confest – Η ΛΕΣΒΟΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΣΚΗΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΙΑ!!!

Με πρωτοφανή επιτυχία ολοκληρώθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου το 1° τριήμερο Διεθνές Συνέδριο για την Ελιά,  Elia Lesvos Confest 2022, που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης στις 23-25 Σεπτεμβρίου.

1° Διεθνές Συνέδριο-Φεστιβάλ για την Ελιά στη Λέσβο – Τρίτη ημέρα εργασιών του συνεδρίου

Για πρώτη φορά η Λέσβος εντάχθηκε στον Διεθνή Χάρτη των μεγάλων Συνεδρίων που γίνονται κάθε χρόνο σε διάφορα μέρη του κόσμου για το Ελαιόλαδο. Μια νέα εποχή για την ελιά στη Λέσβο, στην Ελλάδα, στο ευρύτερο Μεσογειακό περιβάλλον.

Δείτε εδώ το video του Συνεδρίου:

Το Elia Lesvos Confest υλοποιήθηκε από το Σύλλογο Ελαίας Νήσος Λέσβος σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με πλήθος υποστηρικτών, χορηγών και εθελοντών. Τις εργασίες  του Συνεδρίου συντόνισε και παρουσίασε η δημοσιογράφος Μάγδα Τσέγκου. Συμβουλευτικές υπηρεσίες παρείχε, καθ΄ όλη την προετοιμασία και  διεξαγωγή του, η εταιρία τουριστικού marketing Respond On Demand. Για τη διοργάνωσή του καταλυτική υπήρξε η συνεργασία με τα Πανεπιστήμια του YALE School of Public Health (Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου YALE των ΗΠΑ) και του ΕΚΠΑ (Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών), τα οποία πρωτοστατούν παγκοσμίως σε επιστημονικό επίπεδο με πρωτοβουλίες, τόσο στην ανάδειξη της συμβολής του ελαιόλαδου στην ανθρώπινη και πλανητική υγεία μέσω ερευνητικών προγραμμάτων, όσο και της προώθησης ορθών πρακτικών καλλιέργειας και τεχνολογίας παραγωγής του ελαιόλαδου.

Φωτεινή Τριπιντήρη, Πρόεδρος του Συλλόγου "Ελαίας Νήσος Λέσβος"
Φωτεινή Τριπιντήρη, Πρόεδρος του Συλλόγου “Ελαίας Νήσος Λέσβος”

Η υλοποίηση του Συνεδρίου, ήταν ένας στόχος και ένα προσωπικό όραμα της Προέδρου του Συλλόγου “Ελαίας Νήσος Λέσβος” κυρίας Φωτεινής Τιρπιντίρη το οποίο τίμησαν με την παρουσία τους 43 διακεκριμένοι ομιλητές από Ελλάδα και από εξωτερικό. Επίσης, απηύθυναν χαιρετισμό, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κύριος Νίκος Παπαθανάσης, ο Αντιπρόεδρος Βουλής και Βουλευτής της ΝΔ στη Λέσβο Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Βουλευτής του Σύριζα Γιάννης Μπουρνούς, ο Περιφερειάρχης Κωνσταντίνος Μουτζούρης και ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας διπλωματίας Ιωάννης Χριστοδουλάκης.

Χαράλαμπος Αθανασίου Βουλευτής ΝΔ - Νίκος Παπαθανάσης, Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, Γιάννης Μπορυνούς Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
Χαράλαμπος Αθανασίου Βουλευτής ΝΔ – Νίκος Παπαθανάσης, Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης – Γιάννης Μπουρνούς Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
Κωνσταντίνος Μουτζούρης – Περιφερειάρχης
Αντώνης Τιρπιντήρης, Επιχειρηματίας και Ιδρυτής του Sigri Olive Mill & Group Falcon S.A.
Αντώνης Τιρπιντήρης, Επιχειρηματίας και Ιδρυτής του Sigri Olive Mill & Group Falcon S.A.
Μάγδα Τσέγκου
Μάγδα Τσέγκου

Ένα καινοτόμο πολυθεματικό συνέδριο, κομβικής σημασίας για τη Λέσβο, με τη συμμετοχή 43 κορυφαίων επιστημόνων, επιχειρηματιών και ειδικών για την ελιά από την Ελλάδα αλλά και από Αμερική, Ισπανία, Ολλανδία, Βουλγαρία. Το Συνέδριο κατάφερε να διασυνδέσει διαφορετικούς τομείς που εμπλέκονται στην αλυσίδα ενδιαφέροντος του ελαιόλαδου, που αφορούν υγεία, διατροφή, γαστρονομία, τεχνολογία, περιβάλλον, καλλιέργειες, μάρκετινγκ, πολιτισμό, τουρισμό και οικονομία.

Νίκος Θωμαΐδης - Τάσος Κυριακίδης - Βασίλης Βασιλείου - Προκόπιος Μαγιάτης
Νίκος Θωμαΐδης – Τάσος Κυριακίδης – Βασίλης Βασιλείου – Προκόπιος Μαγιάτης
Θανάσης Κίζος - Δρ. Βασίλειος Τακαβακόγλου - Carlos Ruiz
Θανάσης Κίζος – Δρ. Βασίλειος Τακαβακόγλου – Carlos Ruiz
Αγγελική Πολιτάκη - Κρινάνθη Γδοντελή - Βάλια Κελίδου
Αγγελική Πολιτάκη – Κρινάνθη Γδοντελή – Βάλια Κελίδου
Σταμάτης Μαλέλης, Διευθυντής Ενημέρωσης του MEGA
Μάγδα Τσέγκου - Βασίλης Βασιλείου - Νίκος Θωμαΐδης - Φωτεινή Τιρπιντήρη - Τάσος Κυριακίδης
Μάγδα Τσέγκου – Βασίλης Βασιλείου – Νίκος Θωμαΐδης – Φωτεινή Τιρπιντήρη – Τάσος Κυριακίδης

Η σημαντική ιδιαιτερότητα του συνεδρίου ήταν η πολυδιάστατη διασύνδεση και αντιμετώπιση του θέματος της ελιάς, γεγονός που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων καθ’ όλη τη διάρκεια των τριών ημερών. Ανέδειξε με τον πλέον εμφατικό τρόπο τη σημασία της τεχνολογίας τόσο για το ποιοτικό αποτέλεσμα του extra έξτρα παρθένου ελαιόλαδου και τη μεγιστοποίηση των ωφελειών του για την υγεία , την βιώσιμη τοπική ανάπτυξη, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, την προστασία του πλανήτη από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Πέτρος Οικονομίδης, Πρόεδρος/Διευθύνων Σύμβουλος της Felix BNI Brand Strategy Consultancy
Τάσος Κυριακίδης - Μιχάλης Χιώτης - Φωτεινή Τιρπιντίρη - Βασίλης Βασιλείου
Τάσος Κυριακίδης – Μιχάλης Χιώτης – Σόφη Μπαρουτσάκη – Φωτεινή Τιρπιντήρη – Βασίλης Βασιλείου

Τα θέματα των ομιλιών κάλυψαν ένα μεγάλο εύρος, ξεκινώντας από την αξία των προϊόντων της ελιάς στα θέματα της υγείας και της διατροφής, τις τεχνολογίες παραγωγής, τα θέματα καλλιέργειας και φυτοπροστασίας, την γαστρονομία, το marketing, τον πολιτισμό και την καθοριστική πολυθεματικότητα  του ελαιοτουρισμού.

Βασίλης Βασιλείου - Αγγελική Πολιτάκη - Φωτεινή Τιρπιντήρη
Βασίλης Βασιλείου – Αγγελική Πολιτάκη – Φωτεινή Τιρπιντήρη

Από τα σημαντικότερα στοιχεία που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ήταν η κοινή άποψη των περισσότερων συμμετεχόντων, ότι η διεθνής αγορά είναι πλέον έτοιμη να αναγνωρίσει και να καταξιώσει τα ελαιόλαδα υψηλής ποιότητας, που συνδυάζουν ταυτόχρονα την προστασία της υγείας με τα άρτια γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά και το σωστό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Η επαφή του διεθνούς αγοραστικού κοινού με ποιοτικά ελαιόλαδα μπορεί κάλλιστα να επιτευχθεί μέσω και του γαστρονομικού ελαιοτουρισμού.

Γευσιγνωσία
Γευσιγνωσία

Ο μεγάλος αριθμός συνέδρων που παρακολούθησαν, είτε με φυσική παρουσία είτε διαδικτυακά, έδειξε τη μεγάλη ανάγκη του κοινού και ιδίως των παραγωγών να ενημερωθούν για τις νέες εξελίξεις και τις νέες προοπτικές για το χώρο της παραγωγής ελαιόλαδου και επιτραπέζιας ελιάς και όλων των συναφών δραστηριοτήτων.

Όλοι οι συμμετέχοντες ομιλητές επεσήμαναν την πολύ σημαντική διάδραση που επιτεύχθηκε μέσω του συνεδρίου, καθώς αναπτύχθηκε  δημιουργικός διάλογος, επικοινωνήθηκαν πρακτικές και νέες τάσεις και παρουσιάστηκε  ολιστικά το μέλλον της Ελιάς και του Ελαιόλαδου.

Το Elia Lesvos Confest πέτυχε με την πρώτη του μόλις διοργάνωση, να θέσει τη Λέσβο στο επίκεντρο της παγκόσμιας σκηνής του Ελαιόλαδου και της Ελιάς και όλοι οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την πεποίθηση τους ότι θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο στη Λέσβο!

Ραντεβού στο επόμενο Elia Lesvos Confest του 2023 στη Λέσβο!

Μαρία Αθανασοπούλου
Μαρία Αθανασοπούλου
Μάγδα Τσέγκου - Βασίλης Βασιλείου - Φωτεινή Τιρπιντήρη
Μάγδα Τσέγκου – Βασίλης Βασιλείου – Φωτεινή Τιρπιντήρη
Μαρία Κουνέλη, διερμηνέας Συνεδρίου - Φωτεινή Τιρπιντήρη - Άγγελος Κακλαμάνης, διερμηνές Συνεδρίου
Μαρία Κουνέλη, διερμηνέας Συνεδρίου – Φωτεινή Τιρπιντήρη – Άγγελος Κακλαμάνης, διερμηνέας Συνεδρίου

Σχετικές αναρτήσεις

Μητρόπουλος στη Μάγδα Τσέγκου : Ο κορονοϊός αλλάζει τα πάντα στα εργασιακά – Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι εργαζόμενοι

News Room A

Μάγδα Τσέγκου:Γιατί οι “Αλήθειες Με Τη Ζήνα” κέρδισαν το κοινό

News Room A

“Rodos Palace” – Η βάπτιση και το πάρτυ της χρονιάς! Όλα όσα έγιναν!

News Room M