12.3 C
Athens
Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, 2022
More

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Long Covid: Η μακρά covid παραμένει ένα μυστήριο, αν και αναδύονται θεωρίες

  Long Covid: Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο πιστεύεται ότι πάσχουν από μακρά Covid, ωστόσο, ελάχιστα πράγματα παραμένουν γνωστά για την πάθηση – αν και η έρευνα πρότεινε πρόσφατα διάφορες θεωρίες για την αιτία της. Εκτιμάται ότι το 10 έως 20 % των ανθρώπων που προσβάλλονται από τον κορωνοϊό εμφανίζουν συμπτώματα long Covid – συνηθέστερα κόπωση, δύσπνοια και έλλειψη πνευματικής διαύγειας που αποκαλείται εγκεφαλική ομίχλη – μήνες μετά την ανάρρωση από τη νόσο.

  Το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας (IHME) με έδρα τις ΗΠΑ εκτιμά ότι σχεδόν 145 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως θα έχουν τουλάχιστον ένα από αυτά τα συμπτώματα το 2020 και το 2021.

  Μόνο στην Ευρώπη, 17 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν ένα μακροχρόνιο σύμπτωμα Covid τουλάχιστον τρεις μήνες μετά τη μόλυνση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σύμφωνα με τη μοντελοποίηση του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας IHME για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

  Αυτά τα εκατομμύρια “δεν μπορούν να συνεχίσουν να υποφέρουν σιωπηλά”, δήλωσε ο διευθυντής του ΠΟΥ στην Ευρώπη Hans Kluge, καλώντας τον κόσμο να δράσει γρήγορα για να μάθει περισσότερα για την πάθηση.

  Οι ερευνητές τρέχουν να προλάβουν, αλλά η τεράστια ποικιλία – και η ασυνέπεια – των συμπτωμάτων έχει περιπλέξει τα πράγματα.

  Περισσότερα από 200 διαφορετικά συμπτώματα έχουν αποδοθεί στη μακρά Covid μέχρι στιγμής, σύμφωνα με μελέτη του University College του Λονδίνου.

  – “Κόπωση στο παρασκήνιο” –

  “Δεν υπάρχουν συμπτώματα που να είναι πραγματικά ειδικά για τη long Covid, αλλά έχει ορισμένα χαρακτηριστικά που αυξομειώνονται”, δήλωσε ο Olivier Robineau, συντονιστής της long Covid στην ερευνητική υπηρεσία Αναδυόμενες μολυσματικές ασθένειες (Emerging Infectious Diseases) της Γαλλίας.

  “Η κόπωση παραμένει στο παρασκήνιο”, δήλωσε στο AFP, ενώ τα συμπτώματα “φαίνεται να επιδεινώνονται μετά από πνευματική ή σωματική προσπάθεια – και γίνονται λιγότερο συχνά με την πάροδο του χρόνου”.

  - Advertisement -

  Ένα πράγμα που γνωρίζουμε είναι ότι οι άνθρωποι που είχαν πιο σοβαρές αρχικές περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης να νοσηλευτούν, είναι πιο πιθανό να πάθουν μακροχρόνια Covid, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας IHME.

  Οι ερευνητές επιδιώκουν διάφορα στοιχεία για το τι ακριβώς θα μπορούσε να κρύβεται πίσω από την πάθηση.

  Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Κλινικές Μολυσματικές Ασθένειες (Clinical Infectious Diseases) τον Σεπτέμβριο διαπίστωσε ότι η περιβόητη πρωτεΐνη spike της Covid – το κλειδί που επιτρέπει στον ιό να εισέλθει στα κύτταρα του οργανισμού – εξακολουθούσε να υπάρχει στους ασθενείς ένα ολόκληρο έτος μετά τη μόλυνση.

  Αυτό υποδηλώνει ότι οι ιικές δεξαμενές μπορεί να επιμένουν σε ορισμένους ανθρώπους, προκαλώντας ενδεχομένως φλεγμονή που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μακροχρόνια συμπτώματα που μοιάζουν με την Covid, δήλωσαν οι ερευνητές.

  Εάν έχουν δίκιο, θα μπορούσε να αναπτυχθεί ένα τεστ για τον εντοπισμό της αιχμής, οδηγώντας ενδεχομένως σε έναν από τους μεγάλους και άπιαστους στόχους της έρευνας για τη μακρά Covid – έναν σαφή τρόπο διάγνωσης της πάθησης.

  Ωστόσο, τα ευρήματά τους δεν έχουν επιβεβαιωθεί από άλλες έρευνες και έχουν προταθεί αρκετές άλλες αιτίες.

  – “Τα δεδομένα δεν είναι ακόμη πολύ στέρεα” –

  Μια κορυφαία θεωρία είναι ότι η βλάβη των ιστών από σοβαρές περιπτώσεις Covid προκαλεί διαρκή διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος.

  Μια άλλη υποστηρίζει ότι η αρχική λοίμωξη προκαλεί μικροσκοπικούς θρόμβους αίματος, οι οποίοι θα μπορούσαν να σχετίζονται με τα μακροχρόνια συμπτώματα της Covid.

  Ωστόσο, “για καθεμία από αυτές τις υποθέσεις, τα δεδομένα δεν είναι ακόμη πολύ στέρεα”, δήλωσε ο Robineau.

  Το πιθανότερο είναι ότι “δεν πρόκειται να βρούμε μια μοναδική αιτία για να εξηγήσουμε τη μακρά Covid”, πρόσθεσε.

  “Οι αιτίες μπορεί να μην είναι αποκλειστικές.

  Θα μπορούσαν να συνδέονται ή ακόμη και να διαδέχονται η μία την άλλη στο ίδιο άτομο ή να είναι διαφορετικές σε διαφορετικά άτομα”.

  Ένας τρόπος αντιμετώπισης της πάθησης παραμένει επίσης ασύλληπτος.

  Τον τελευταίο χρόνο, το νοσοκομείο Hotel-Dieu στο Παρίσι προσφέρει στους ασθενείς με μακρόχρονη Covid ένα μάθημα θεραπείας διάρκειας μισής ημέρας.

  “Συναντιούνται με έναν ειδικό σε λοιμώδεις νόσους, έναν ψυχίατρο και στη συνέχεια με έναν γιατρό που ειδικεύεται στην αθλητική αποκατάσταση”, δήλωσε η Brigitte Ranque, η οποία διευθύνει το πρωτόκολλο που ονομάστηκε CASPER.

  “Σύμφωνα με την εμπειρία της ομάδας, η πλειονότητα των συμπτωμάτων μπορεί να αποδοθεί σε λειτουργικά σωματικά σύνδρομα”, δήλωσε η ίδια.

  Πρόκειται για μια ομάδα χρόνιων διαταραχών όπως η χρόνια κόπωση και η ινομυαλγία που δεν έχουν γνωστή αιτία.

  Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, μια ψυχολογική προσέγγιση που χρησιμοποιείται συχνά για τα εν λόγω σύνδρομα, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της μακράς Covid παράλληλα με την επιβλεπόμενη σωματική δραστηριότητα, δήλωσε ο Ranque.

  “Οι ασθενείς επανέρχονται τρεις μήνες αργότερα. Η πλειονότητά τους είναι καλύτερα. Περισσότεροι από τους μισούς λένε ότι έχουν θεραπευτεί”, δήλωσε στο AFP.

  “Αλλά περίπου το 15 τοις εκατό δεν βελτιώθηκε καθόλου”.

  ΠΗΓΗ

  Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ