23.7 C
Αθήνα
Κυριακή, 24 Μαΐου, 2026
Magda's News
News

Λευτέρης Κοντουλάκος: Η νέα γενιά στο τιμόνι –

Η συμμετοχή των νέων στην τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την ανανέωση και τη βιωσιμότητα των δημοκρατικών θεσμών. Ο νέος εκλογικός νόμος, που εισάγει ποσόστωση υπέρ των νέων κάτω των 30 ετών, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς αναγνωρίζει την ανάγκη για ουσιαστική εκπροσώπηση των νεότερων γενεών στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

  • Γράφει ο Λευτέρης Π. Κοντουλάκος – Δημοτικός σύμβουλος Δήμου Πεντέλης –             Δημοκρατική Συνεργασία-Μπροστά Μαζί

Ο νέος εκλογικός νόμος για την τοπική αυτοδιοίκηση φέρνει μια σημαντική τομή: μια  τομή που δεν είναι απλώς τεχνική. Είναι πολιτική δήλωση. Λέει στους νέους: εσείς ανήκετε εδώ.

Και έχει δίκιο.

Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι η μακρινή Βουλή ή τα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων. Είναι ο δρόμος μπροστά από το σπίτι, το σχολείο της γειτονιάς, το πάρκο που λείπει, η λεωφορειακή γραμμή που δεν περνάει. Είναι η πολιτική στην πιο αληθινή της μορφή, αυτή που αγγίζεις.

Οι νέοι δεν χρειάζονται απλώς ψήφο. Χρειάζονται πρότυπα.

Και εδώ έρχεται η ευθύνη μας, αυτών που έχουμε χρόνια στην αυτοδιοίκηση. Δεν αρκεί να ανοίγουμε την πόρτα και να λέμε «ελάτε». Πρέπει να δείχνουμε πώς λειτουργεί ένα δημοτικό συμβούλιο με διαφάνεια, πώς παίρνεται μια απόφαση με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και όχι την εξυπηρέτηση, πώς διαχειρίζεται κανείς τη διαφωνία χωρίς να χάνει τον σεβασμό.

Τους χρωστάμε πολιτική κουλτούρα χωρίς κομματικά πελατειακά αντανακλαστικά. Τους χρωστάμε αυτοδιοίκηση που λογοδοτεί. Τους χρωστάμε τη γλώσσα της συνεργασίας αντί της γλώσσας της αντιπαράθεσης.

Γιατί αν οι νέοι μπουν στην αυτοδιοίκηση και βρουν ό,τι υπήρχε , γραφειοκρατία, αδιαφάνεια, φατριασμό , θα φύγουν. Και δικαίως.

Ο νέος εκλογικός νόμος είναι μια ευκαιρία. Αλλά οι νόμοι δεν αλλάζουν κουλτούρες. Το κάνουν οι άνθρωποι. Εμείς, οι παλαιότεροι, έχουμε χρέος να γίνουμε η γέφυρα ,όχι το εμπόδιο ανάμεσα στην εμπειρία και στη φρεσκάδα που φέρνουν οι νέοι.

Η επιτυχία της τοπικής αυτοδιοίκησης τα επόμενα χρόνια θα κριθεί από το πόσο αρμονικά θα παντρέψουμε την εμπειρία των παλιών με τον ενθουσιασμό των νέων. Η ποσόστωση ήταν η αρχή, η ουσιαστική ενσωμάτωση είναι η πρόκληση. Ας τους δείξουμε τον δρόμο, όχι για να μας ακολουθήσουν, αλλά για να μας ξεπεράσουν.

Source link

Related posts

Ο «γκρι καναπές»: Το πιο δυνατό «σύστημα» της Ρεάλ Μαδρίτης

ChrisTsiora

Αντώνης Ρέμος – Χρήστος Μάστορας: Εντυπωσιακή πρεμιέρα στη νυχτερινή Αθήνα – Ποιοι έδωσαν το παρών

ChrisTsiora

Royal Pop: Το πιο viral ρολόι της χρονιάς φέρνει ουρές, memes και ξύλο (Video&Photos)

ChrisTsiora