magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Κορωνοϊός: Πώς συνδέεται η Long Covid με τη Μετάλλαξη Όμικρον – Τα νέα δεδομένα και ο ρόλος του εμβολίου

Κορονοϊός: Ακόμη και οι πλήρως εμβολιασμένοι μπορεί να εμφανίσουν μακρά covid

Είναι τελικά πιθανή ή όχι η Long Covid μετά από μόλυνση με τη μετάλλαξη Όμικρον; Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε με βεβαιότητα, αλλά πολλοί γιατροί πιστεύουν ότι είναι πιθανό να έχουμε μακροπρόθεσμες επιπτώσεις ακόμα και από αυτή την παραλλαγή του ιού.

Ο Long Covid συνήθως διαγιγνώσκεται πολλές εβδομάδες μετά από την αρχική νόσηση. Οποιεσδήποτε μακροχρόνιες επιπτώσεις εμφανίζονται συνήθως περίπου 90 ημέρες μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων της αρχικής μόλυνσης, δήλωσε αυτή την εβδομάδα η Maria Van Kerkhove του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις περισσότεροι από έναν στους τρεις νοσήσαντες θα αναπτύξουν κάποια συμπτώματα Long Covid. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, δύσπνοια, σύγχυση, άγχος και άλλα προβλήματα. Η επίμονη ασθένεια είναι πιο πιθανή εάν είχε προηγηθεί νοσηλεία λόγω κορονοϊού, αλλά η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να συμβεί ακόμα και μετά από μια ήπια λοίμωξη.

Η Van Kerkhove είπε ότι δεν έχει δει καμία έρευνα που να δείχνει ότι το ποσοστό των ασθενών με κορονοϊό, που νοσούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα αλλάξει με τη μετάλλαξη Όμικρον. Η Δρ Linda Geng από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, η οποία διευθύνει μια από τις πολλές κλινικές που ειδικεύονται στο Long Covid, είπε ότι αν και δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα, είναι πιθανό να υπάρξει ένα νέο κύμα ασθενών. «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και προετοιμασμένοι», είπε.

Στο μεταξύ, όπως διαβάζουμε στο apnews.com, οι επιστήμονες αγωνίζονται για να ανακαλύψουν τι κρύβεται πίσω από τη μυστηριώδη κατάσταση της Long Covid. Μπορεί να είναι μια αυτοάνοση διαταραχή. Μικροσκοπικοί μικροθρόμβοι μπορεί να προκαλούν τα συμπτώματα απενεργοποίησης. Ή ίσως οι λανθάνοντες ιοί στο σώμα έχουν επανενεργοποιηθεί.

Οι επιστήμονες εξετάζουν επίσης εάν τα εμβόλια θα μπορούσαν να είναι μέρος της απάντησης. Μια ομάδα του Πανεπιστημίου του Γέιλ μελετά την πιθανότητα ο εμβολιασμός να μειώσει τα μακροχρόνια συμπτώματα. Και δύο άλλες μελέτες προσφέρουν πρώιμες ενδείξεις ότι ο εμβολιασμός πριν από τη νόσηση θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της Long Covid ή τουλάχιστον να μειώσει τη σοβαρότητάς της.

Σχετικές αναρτήσεις

Σώστε τα παιδιά σας! Έρευνα αποδεικνύει ότι ένας έφηβος που δεν κοιμάται 8 ώρες κινδυνεύει να γίνει παχύσαρκος

News Room M

Πόνος στο στήθος: Τι προκαλεί “σουβλιές” που έρχονται και φεύγουν – Όλα τα πιθανά συμπτώματα

News Room A

Smart watch: Η τεχνολογία φροντίζει για την πρόληψη των καρδιακών προσβολών

News Room A