magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Κορωνοϊός: Πως εκδηλώνεται η Όμικρον στα παιδιά – Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

Κορωνοϊός: Πως εκδηλώνεται η Όμικρον στα παιδιά - Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

Αν και επίσημα στοιχεία δεν υπάρχουν ακόμα, οι γιατροί αρχίζουν να σκιαγραφούν μία εικόνα, βάσει όσων βλέπουν στην καθημερινή ιατρική πρακτική.

Καθώς εξαπλώνεται η παραλλαγή Όμικρον που έχει δημιουργήσει ο νέος κορωνοϊός, ολοένα περισσότερα παιδιά και έφηβοι στη χώρα μας μαθαίνουν ότι έχουν μολυνθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 24ωρο μεταξύ 29 και 30 Δεκεμβρίου 2021, καταγράφηκαν 4.368 νέες διαγνώσεις στις ηλικίες 0- 17 ετών.

Πώς όμως εκδηλώνεται η COVID από Όμικρον στα παιδιά; Και ποια συμπτώματα πρέπει να έχουν το νου τους οι γονείς; Επίσημα στοιχεία ακόμα δεν υπάρχουν, ό,τι  γνωρίζουν οι γιατροί προέρχεται από ανέκδοτες μαρτυρίες και την καθημερινή πρακτική, λένε οι ειδικοί. Ωστόσο έχουν γίνει μερικές διαπιστώσεις που είναι ενδεικτικές.

Όπως αναφέρει η Liverpool Echo, υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα που παρατηρούνται σε πολλά παιδιά τα οποία νοσούν από την Όμικρον. «Συμπτώματα όπως η κόπωση, ο πονοκέφαλος και η ανορεξία μοιάζουν να είναι συχνά», λέει ο οικογενειακός ιατρός Dr. David Lloyd. «Το ίδιο και ένα ασυνήθιστο εξάνθημα στο δέρμα».

Όπως εξήγησε, και με τις προηγούμενες παραλλαγές του κορωνοϊού μερικοί ασθενείς είχαν δερματικά εξανθήματα. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στο iatropedia.gr, με την Όμικρον το φαινόμενο μοιάζει να είναι πιο συχνό στα παιδιά. «Μέχρι και το 15% των παιδιών με Όμικρον που έχω εξετάσει, έχουν εξάνθημα», πρόσθεσε ο Dr. Lloyd.

Άλλα συμπτώματα που φαίνεται να εκδηλώνουν τα παιδιά με Όμικρον είναι:

  • Υψηλός πυρετός
  • Ένας νέος, συνεχής βήχας
  • Αλλαγή στην όσφρηση και τη γεύση

Σύμφωνα με την Washington Post, άλλοι παιδίατροι αναφέρουν ότι συνηθισμένα συμπτώματα της Όμικρον στα παιδιά είναι:

  • Πονοκέφαλος
  • Πονόλαιμος
  • Ρινική συμφόρηση («μπούκωμα»)
  • Πυρετός

Τα συμπτώματα αυτά συνήθως διαρκούν τρεις ημέρες. Ωστόσο επειδή ακόμα δεν υπάρχουν επίσημα δεδομένα, ο Dr. Aaron Milstone, καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Τζωνς Χόπκινς συνιστά στους γονείς να υποθέτουν ότι τα παιδιά με συμπτώματα ιώσεως έχουν κορωνοϊό Όμικρον «έως της αποδείξεως του αντιθέτου».

Στους ενήλικες

Ωστόσο στους ενήλικες οι εκδηλώσεις διαφέρουν. Σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μελέτη για τον κορωνοϊό, που διεξάγεται σε εκατομμύρια εθελοντές στη Βρετανία, στους ενήλικες η Όμικρον εκδηλώνεται κυρίως με συμπτώματα κρυολογήματος. Με άλλα λόγια, εξαιρετικά ύποπτα είναι:

  • Το συνάχι
  • Ο πονοκέφαλος
  • Η κόπωση (είτε είναι ήπια, είτε σοβαρή)
  • Το φτάρνισμα
  • Ο πονόλαιμος (με αίσθηση ότι σας «γαργαλάει» ο λαιμός σας)

«Οι μισοί από τους ασθενείς που σήμερα έχουν συμπτώματα ίωσης, πάσχουν στην πραγματικότητα από COVID λόγω της Όμικρον», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Tim Spector, καθηγητής Γενετικής Επιδημιολογίας στο King’s College του Λονδίνου (KCL). «Η κλασική τριάδα των συμπτωμάτων της COVID (βήχας, πυρετός, ανοσμία/αγευσία) έχει υποχωρήσει. Ο κόσμος πρέπει να ενημερωθεί, γιατί τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία και δεν ξέρουμε ποια θα είναι η έκβαση ιδίως στους μη εμβολιασμένους».

Σχετικές αναρτήσεις

3 πολύτιμα συστατικά των τροφίμων για την ομαλή λειτουργία της καρδιάς

News Room A

Αποκωδικοποιήθηκε για πρώτη φορά πλήρως το ανθρώπινο γονιδίωμα

News Room A

Ποια υποκείμενα νοσήματα αυξάνουν των κίνδυνο νόσησης από Covid-19 ;

News Room A