magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Κορωνοϊός: Οι θεραπείες και τα φάρμακα που πρέπει να αποφύγετε πριν από τον εμβολιασμό

Κορωνοϊός: Οι θεραπείες και τα φάρμακα που πρέπει να αποφύγετε πριν από τον εμβολιασμό

O εμβολιασμός εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός είναι ο μοναδικός τρόπος για να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία, αφού πολλοί αρνούνται να τηρήσουν τα απαιτούμενα μέτρα.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται σε άρθρο που δημοσιεύεται στο iatropedia.gr, υπάρχουν ορισμένες ιατρικές πράξεις, θεραπείες και φάρμακα που χρειάζονται καλό προγραμματισμό πριν κάνετε το εμβόλιο.

Καθ’ οδόν προς καθολικό εμβόλιο για τους κορωνοϊούς – Φόβοι για νέες πανδημίες

Η δρ Neha Vyas, επίκουρη καθηγήτρια Οικογενειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve, στο Οχάιο, εξηγεί τι πρέπει να γνωρίζουμε.

Τι ισχύει για τα χρόνια νοσήματα

Κατά τη δρα Vyas, τα φάρμακα που χορηγούνται για συνηθισμένες χρόνιες παθήσεις δε φαίνεται να δημιουργούν πρόβλημα.

Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται λ.χ.:

  • Η υπέρταση
  • Ο σακχαρώδης διαβήτης
  • Το άσθμα

«Οι μελέτες για τα εμβόλια mRNA (της Pfizer και της Moderna) συμπεριέλαβαν μεγάλο αριθμό πασχόντων από χρόνια νοσήματα. Δε διαπιστώθηκε να υπάρχει κάποια αλληλεπίδραση» εξηγεί.

«Αν πάσχετε από υπέρταση ή άλλο συνηθισμένο πρόβλημα υγείας, αυτό θα σας καθησυχάσει. Επομένως, μην αλλάξετε τη ρουτίνα σας, επειδή πρόκειται να κάνετε το εμβόλιο έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο κοροναϊός».

Αν, όμως, θέλετε να αισθανθείτε ακόμα μεγαλύτερη σιγουριά, συμβουλευτείτε το γιατρό σας, προσθέτει. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για τους πάσχοντες από ορισμένα χρόνια νοσήματα.

«Οι ασθενείς με καρκίνο, ανοσοκαταστολή ή ρευματικά νοσήματα καλό είναι να μιλάνε πρώτα με τον γιατρό τους» λέει. «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αλλάξουν ή να καθυστερήσουν μόνοι τη θεραπεία τους. Πρέπει εκείνος να τους πει πότε είναι ασφαλές να κάνουν το εμβόλιο κατά του κοροναϊού, γιατί κάθε κανόνας έχει και εξαιρέσεις».

Φάρμακα για τον πόνο και τις αλλεργίες

Υπάρχουν όμως ορισμένα φάρμακα που απαιτούν μεγάλη προσοχή.

Τα στεροειδή (κορτιζόνη) είναι μια τέτοια περίπτωση. Αν ήδη τα λαμβάνετε για χρόνια πάθηση, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αν όμως σκέφτεστε να κάνετε εγχύσεις στεροειδών, η δρ Vyas συνιστά να τις αναβάλετε για το διάστημα μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού. «Αν προγραμματίζετε να αρχίσετε θεραπεία με στεροειδή και είναι εφικτή η αναβολή της, καλό είναι να το συζητήσετε με το θεράποντα ιατρό σας» συνιστά.

«Αν, λ.χ., πρέπει να κάνετε ενέσεις στεροειδών για πόνο στη μέση, καλό είναι να περιμένετε περίπου 2 εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού. Πρέπει όμως μαζί με το γιατρό σας να ζυγίσετε τα υπέρ και τα κατά της αναβολής. Αν, λ.χ., ο πόνος είναι ανυπόφορος και δεν μπορείτε να περπατήσετε, μάλλον πρέπει να τις κάνετε αμέσως».

Εκείνο που σίγουρα δεν πρέπει να κάνετε είναι να πάρετε προληπτικά κάποια φάρμακα πριν από το εμβόλιο. Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να πάρετε ασπιρίνη, ιβουπροφαίνη ή άλλο αντιφλεγμονώδες παυσίπονο, για να μην πονέσετε μετά το εμβόλιο.

Ή μπορεί να θελήσετε να πάρετε προληπτικά κάποιο αντιισταμινικό, για τυχόν αλλεργική αντίδραση. Μην το κάνετε. Η προληπτική λήψη τέτοιου είδους φαρμάκων μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, προειδοποιεί η ειδικός. Και τούτο, διότι μπορεί να αμβλύνει την αντίδραση του ανοσοποιητικού στο εμβόλιο.

Αν πονέσετε, πάρτε μετά ένα παυσίπονο. Κι αν παρουσιάσετε συμπτώματα αλλεργίας, θα σας βοηθήσουν στο εμβολιαστικό κέντρο.

Τι να προσέχετε με τα άλλα εμβόλια

Προς το παρόν δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του κορωνοϊού όταν χορηγούνται μαζί με άλλα εμβόλια.

Αν πρόκειται να κάνετε το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα ή άλλο νόσημα, τα αμερικανικά ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) συνιστούν γενικώς να μεσολαβούν 14 ημέρες ανάμεσα στα εμβόλια.

Υπάρχουν όμως και ορισμένες εξαιρέσεις.

«Αν πατήσετε ένα καρφί και χρειαστείτε αντιτετανικό ορό ή εμβόλιο, εννοείται ότι θα το κάνετε» λέει η δρ Vyas.

«Ακόμα και δύο μέρες να έχουν περάσει από το εμβόλιο του κορωνοϊού, δεν μπορείτε να καθυστερήσετε το αντιτετανικό. Το ίδιο ισχύει για τη λύσσα ή αν υπάρξει έξαρση ιλαράς στην κοινότητα και όλοι πρέπει να εμβολιαστούν. Σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης, δεν υπάρχει χρόνος για αναμονή».

Μετά το επείγον περιστατικό μπορείτε να συνεχίσετε τον εμβολιασμό σας όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί, προσθέτει.

Fillers

Τον περασμένο Δεκέμβριο η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) ανέφερε ότι δύο άνθρωποι παρουσίασαν διόγκωση του προσώπου κατά την κλινική μελέτη Φάσης ΙΙΙ με το εμβόλιο της Moderna. Ο ένας ασθενής είχε κάνει filler στο πρόσωπο έξι μήνες πριν από το εμβόλιο. Το πρόσωπό του διογκώθηκε την ημέρα μετά τον εμβολιασμό.Ο δεύτερος ασθενής είχε κάνει filler δύο εβδομάδες πριν από το εμβόλιο εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Η διόγκωση εμφανίστηκε δύο ημέρες μετά τον εμβολιασμό του.Υπήρχε και ένας τρίτος ασθενής, που είχε κάνει filler στα χείλη και αυτά πρήστηκαν δύο ημέρες μετά το εμβόλιο. Δεν έγινε γνωστό πόσος καιρός είχε μεσολαβήσει ανάμεσα στην αισθητική μικροεπέμβαση και στον εμβολιασμό.

Η γενική σύσταση πλέον είναι να προγραμματίζονται οι εγχύσεις των fillers δύο εβδομάδες πριν ή μετά το εμβόλιο, λέει η δρ Vyas.

Και μία εξέταση

Η μαστογραφία είναι μια εξέταση που χρειάζεται προσεκτικό προγραμματισμό. Πρόσφατα δεδομένα έδειξαν πως και τα δύο mRNA εμβόλια (της Pfizer και της Moderna) μπορεί να έχουν ως παρενέργεια πρήξιμο στους λεμφαδένες της μασχάλης. Αυτό έχει παρατηρηθεί σε μερικούς ασθενείς κυρίως στην πλευρά του σώματος όπου έγινε το εμβόλιο. Σε αρκετές περιπτώσεις το πρήξιμο αυτό εξελήφθη ως ένδειξη ύποπτη για καρκίνο του μαστού. Γι’ αυτό το λόγο, η Αμερικανική Εταιρεία Απεικόνισης Μαστού (Society of Breast Imaging) συνιστά να γίνεται η μαστογραφία ως εξής:

  • Πριν από την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός.
  • Και 4-6 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, εάν δε δημιουργεί πρόβλημα η αναμονή.

Σχετικές αναρτήσεις

Ηπατίτιδα C: Τα 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε – Τι πρέπει να προσέχετε

News Room M

10 σοκαριστικοί κανόνες που όλες οι Πριγκίπισσες πρέπει να ακολουθούν πιστά

News Room

Κορωνοϊός: Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε για την μετάλλαξη Δέλτα

News Room A