magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Κορωνοϊός: Μπορώ να κάνω γυμναστική πριν ή μετά το εμβόλιο;

Κορωνοϊός: Μπορώ να κάνω γυμναστική πριν ή μετά το εμβόλιο;

Πώς μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων η συστηματική γυμναστική. Τι ρόλο παίζει η έντασή της. Τι πρέπει να προσέξουν οι ασκούμενοι μετά τον εμβολιασμό τους.

Το άνοιγμα των γυμναστηρίων έχει συμπέσει χρονικά με την επιτάχυνση των εμβολιασμών έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Πολλοί όμως αναρωτιούνται αν και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στον οργανισμό η γυμναστική πριν και μετά το εμβόλιο.

Η απάντηση δεν είναι απλή, λέει ο πνευμονολόγος Dr. Humberto Choi, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve στο Οχάιο. Υπάρχουν διάφορες παράμετροι που πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν κατά τη λήψη της απόφασης για το αν κάποιος θα γυμνασθεί ή όχι. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται η ένταση της άσκησης και το πως αισθάνεται ο ασκούμενος.

Όπως εξηγεί,  δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η άσκηση αμέσως πριν ή μετά το εμβόλιο μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητά του. Υπάρχουν όμως επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν πως, όσο καλύτερη φυσική κατάσταση έχει ένα άτομο, τόσο περισσότερα αντισώματα παράγει.

«Αυτό που έχουμε δει είναι ότι οι νεώτεροι και με καλύτερη φυσική κατάσταση εμβολιασθέντες, παρουσιάζουν ισχυρότερη ανοσοποιητική απόκριση στο εμβόλιο», λέει. «Ωστόσο, η απόκριση αυτή εκδηλώνεται συχνά με παρενέργειες στο εμβόλιο».

Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στο iatropedia.gr, οι παρενέργειες συνήθως είναι ήπιες και διαρκούν 1-2 ημέρες. Μερικές από τις συχνότερες, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) που αφορά 13 εκατομμύρια εμβολιασθέντες, είναι:

  • Πονοκέφαλος
  • Κόπωση
  • Ρίγη
  • Ναυτία
  • Ίλιγγος

Σε περίπου 1% των περιπτώσεων, εξ άλλου, τα άτομα που κάνουν το εμβόλιο παρουσιάζουν υψηλό πυρετό (πάνω από 38,9oC).

Οι γυναίκες φαίνεται ότι έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν παρενέργειες στο εμβόλιο έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι επίσης πιθανότερες μετά την δεύτερη δόση από αυτό.

Μετά το εμβόλιο

«Η συμβουλή προς όσους θέλουν να γυμναστούν μετά το εμβόλιο είναι να ακούνε το σώμα τους», λέει ο Dr. Choi. «Μπορεί να διαπιστώσουν ότι καλό είναι να ξεκουραστούν μια-δυο μέρες πριν ξαναρχίσουν τη γυμναστική. Ή αντιθέτως να αισθανθούν ότι χρειάζονται κάτι ήπιο, όπως έναν χαλαρό περίπατο. Ούτως ή άλλως η ανάπαυση είναι απαραίτητη και μεταξύ των προπονήσεων. Επομένως δεν είναι κακή ιδέα να αποφύγουν τα βάρη και το τζόκινγκ».

Με άλλα λόγια, «αν δεν νιώθετε πως θέλετε να γυμνασθείτε, μην πιέσετε τον εαυτό σας», προσθέτει. Αυτονόητο είναι, εξ άλλου, πως αν εκδηλώσετε παρενέργειες, «θα δώσετε περιθώριο στον οργανισμό σας να τις ξεπεράσει. Επομένως, θα αποφύγετε για λίγο την έντονη άσκηση».

Η συμβουλή αυτή, όμως, δεν σημαίνει πως θα παραμείνετε δυο μερόνυχτα ξαπλωμένοι στο κρεβάτι, διευκρινίζει ο Dr. Choi. Το ιδανικό θα ήταν να βγείτε για λίγο περπάτημα, αν έχετε κουράγιο και ήπια συμπτώματα.

Πριν το εμβόλιο

Η πολύ έντονη γυμναστική, πάντως, δεν είναι καλή ιδέα ούτε πριν το εμβόλιο. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η συστηματική γυμναστική ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά η υπερπροπόνηση το εξαντλεί.

Το εμβόλιο έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός, εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα να τον αντιμετωπίζει. Είναι καλό λοιπόν να έχουμε γερό ανοσοποιητικό. Η υπερβολική γυμναστική, όμως, γυρνά μπούμερανγκ στον οργανισμό.

Αν λοιπόν συνηθίζετε να ασκείστε μέχρι τελικής πτώσεως, χαλαρώστε τις μέρες πριν από τον εμβολιασμό σας. Αν η σκληρή προπόνηση γίνεται με αφορμή κάποιον επικείμενο αθλητικό αγώνα, προγραμματίστε κατάλληλα τον εμβολιασμό. «Δεν θα προγραμμάτιζα να κάνω εμβόλιο τις μέρες πριν και μετά από αγώνες», λέει ο αθλητίατρος Dr. Kevin Bernstein.

Πώς μπορείτε να καταλάβετε ότι το παρακάνετε με τη γυμναστική; Ο Dr. Bernstein λέει πως μερικές από τις χαρακτηριστικές ενδείξεις είναι:

  • Η επιδείνωση των επιδόσεων παρά την αυξημένη ένταση της προπόνησης
  • Η κακοκεφιά
  • Η ανάγκη να γυμνάζεστε που φτάνει στα όρια του πειθαναγκασμού
  • Τα προβλήματα ύπνου
  • Η συνεχής ενασχόληση με την άσκηση

Σχετικές αναρτήσεις

Κι όμως ο καφές φραπέ μπορεί να σας προσφέρει πολύ περισσότερα από όσα νομίζετε!

News Room A

Καρδιά: Όσα πρέπει να γνωρίζουν όσοι πέφτουν για ύπνο μεταξύ 10 και 11 το βράδυ – Τι λένε οι επιστήμονες

News Room A

Πως εξελίσσεται ο κορωνοϊός για να διαφύγει από την ισχύ των εμβολίων

News Room A