magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Κορωνοϊός: Μήπως έχεις περάσει Covid-19 και δεν το ξέρεις;

Ο κορωνοϊός είναι δυόμιση χρόνια στην ζωή μας και την έχει αλλάξει εντελώς. Βέβαια, όσο και να πρόσεχε κανείς και όσο σχολαστικός κι αν ήταν με την τήρηση των μέτρων, ο κίνδυνος να κολλήσει ήταν κάτι παραπάνω από υπαρκτός. Μπορεί η Covid-19 να είναι πολύ πιο επικίνδυνη για τους μεγαλύτερους και όσους έχουν κάποιο υποκείμενο νοσημα, όμως ο κίνδυνος είναι υπαρκτός ακόμα και για τους νεότερους και πιο υγιείς.

Μάλιστα, στις περισσότερες περιπτώσεις των υγιών και νέων που νόσησαν τα συμπτώματα ήταν ήπια και μάλιστα για πολλούς δεν έγινε καν αντιληπτή η νόσος. Στην περίπτωση που έχετε αμφιβολία για το αν έχετε περάσει την covid-19 οι γιατροί έχουν δώσει μια λίστα με συμπτώματα τα οποία αποτελούν ενδείξεις ότι μάλλον περάσατε με επιτυχία τη δοκιμασία. Η λίστα η οποία παρατίθεται αναλυτικά στην παρακάτω gallery μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν οδηγός σε περίπτωση που νιώσετε κάποιο σύμπτωμα που θα μπορούσε να θεωρηθεί ύποπτο και να έχετε έτσι τον χρόνο να προφυλάξετε τους δικούς σας, αλλά και το εαυτό σας.

Συμπτώματα που μπορεί να είχατε και να τα μπερδέψατε

  • Επίμονος βήχας χωρίς φλέγμα. O ξηρός βήχας που κρατάει έως και μια εβδομάδα είναι σημάδι μόλυνσης από κορωνοϊό.
  • Επίμονος βήχας χωρίς φλέγμα. O ξηρός βήχας που κρατάει έως και μια εβδομάδα είναι σημάδι μόλυνσης από κορωνοϊό.
  • Κόκκινα μάτια. Εκτός από το αναπνευστικό, ο κορονοϊός προσβάλει και τα μάτια γι’αυτό οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην ακουμπάμε τα μάτια με τα χέρια μας
  • Γερό κρυολόγημα. Τα συμπτώματα της Covid-19 μοιάζουν πολύ με μιας απλής ίωσης με μόνη διαφορά τη διάρκεια που μπορεί να κρατήσει μέχρι και δυο εβδομάδες.
  • Δύσπνοια. Μια λοίμωξη του αναπνευστικού είναι από τις πιο συνηθισμένες παρενέργειες της Covid-19.
  • Απώλεια γεύσης ή/και όσφρησης. Είναι ίσως η πιο χαρακτηριστική επίπτωση της Covid-19 καθώς για τους περισσότερους ήταν και πρωτόγνωρη. Σχεδόν 8 στους 10 από όσους νόσησαν από κορωνοϊό εκδήλωσαν αυτό το σύμπτωμα και μάλιστα σε πολλούς από αυτούς κράτησε για πολλούς μήνες μετά την ίαση.
  • Αίσθημα κόπωσης. Αν δεν μπορείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι ακόμα και μετά από ένα γεμάτο 8ωρο ύπνου και ταυτόχρονα νιώθετε πιασμένοι, είναι ένα ακόμα σημάδι του κορωνοϊού. Αυτό το σύμπτωμα επίσης μπορεί να κρατήσει εβδομάδες μετά την ίαση.
  • Διάρροια. Τα γαστρεντερολογικά προβλήματα δεν συνδέονται άμεσα με την Covid-19, όμως αρκετοί ασθενείς υπέφεραν από διάρροια ως παράπλευρο σύμπτωμα και ειδικά μαζί με συμπτώματα του αναπνευστικού

Η χαλάρωση των μέτρων και ο εμβολιασμός που πλέον ανοίγει για τις περισσότερες ηλικιακές ομάδες σηματοδοτούν την αρχή του τέλους του εφιάλτη, όμως δεν είναι και το τέλος του. Ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος της μόλυνσης και η χαλάρωση τον κάνει μεγαλύτερο. Ακόμα κι αν κάνουμε το εμβόλιο συνεχίζουμε να είμαστε προσεκτικοί και να προστατεύουμε τους συνανθρώπους μας. Η μάσκα και το αντισηπτικό θα μας συντροφεύουν για λίγο καιρό ακόμα.

Πηγή

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Εξωσωματική γονιμοποίηση : Θα πρέπει να είναι η έσχατη λύση

News Room A

Στρεπτόκοκκος: Ψυχραιμία συνιστούν στους γονείς οι γιατροί μετά τον θάνατο της 6χρονης στη Θεσσαλονίκη

News Room A

Όλες οι εξετάσεις που δεν πρέπει να αμελούν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της πανδημίας

News Room A