magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Κορωνοϊός: Μετά από πόσες μέρες προκαλεί συμπτώματα η Όμικρον – Ποια είναι

Κορωνοϊός: Μετά από πόσες μέρες προκαλεί συμπτώματα η Όμικρον - Ποια είναι

Τι δείχνουν τα έως τώρα δεδομένα από τους χιλιάδες ανθρώπους που έχουν νοσήσει στη Βρετανία από την παραλλαγή Όμικρον. Πόσες μέρες μεσολαβούν μεταξύ της μόλυνσης και της νόσησης. Τι συμπτώματα εκδηλώνουν οι ασθενείς. Πόσο διαρκούν. Ποια επιμένουν.

Σε τουλάχιστον 89 χώρες του κόσμου έχει φτάσει πλέον η παραλλαγή Όμικρον που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός, προκαλώντας χιλιάδες νέα περιστατικά και κοστίζοντας ανθρώπινες ζωές.

Στη Βρετανία είχαν καταγραφεί μέχρι χθες 14 θάνατοι εξαιτίας της, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφαλείας Υγείας (HSΑ) της χώρας. Είχαν επίσης επιβεβαιωθεί περισσότερα από 60.000 περιστατικά. Ταυτοχρόνως, τα νέα, ημερήσια κρούσματα του κορωνοϊού υπερδιπλασιάστηκαν, αφού η παραλλαγή Όμικρον προς το παρόν συνυπάρχει με την Δέλτα.

Από τον περασμένο μήνα που ανιχνεύθηκε ο κορωνοϊός Όμικρον έως τώρα, για ένα πράγμα βεβαιώθηκαν οι επιστήμονες: η νέα παραλλαγή είναι εντελώς διαφορετική από τις προηγούμενες.

Διαφορετική περίοδος επωάσεως…

Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στο iatropedia.gr, ο αρχικός κορωνοϊός χρειαζόταν έως και 14 ημέρες για να προκαλέσει συμπτώματα. Η παραλλαγή Όμικρον, όμως, χρειάζεται μόλις 3 έως 5 ημέρες. «Αυτή η περίοδος επωάσεως είναι μικρότερη και από εκείνη που ισχύει για την παραλλαγή Δέλτα», δήλωσε προ ημερών ο βρετανός υπουργός Υγείας Sajid Javid.

Όπως γράφει ο βρετανικός Independent, το γεγονός αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί μεταδίδεται τόσο γρήγορα ο νέος ιός. Το χρονικό διάστημα μεταξύ μόλυνσης και νόσησης είναι πάρα πολύ μικρό για:

  1. Να υποψιαστεί κάποιος ότι έχει μολυνθεί
  2. Να κάνει ένα αυτοδιαγνωστικό ή εργαστηριακό τεστ
  3. Να μπει σε αυτοαπομόνωση
  4. Να προστατεύσει τους γύρω τους

«Η μικρή περίοδος επώασης καθιστά τραγικά δύσκολο τον έλεγχο οποιουδήποτε ιού», δήλωσε η Dr. Jennifer Nuzzo, αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Τζωνς Χόπκινς, στη Βαλτιμόρη.

…και διαφορετικά συμπτώματα

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι η παραλλαγή Όμικρον προκαλεί αρκετά διαφορετικά συμπτώματα σε σύγκριση με τις προηγούμενες. Τα κύρια συμπτώματα που προκαλούσε έως πρότινος ο κορωνοϊός ήταν:

  • Βήχας
  • Πυρετός
  • Δύσπνοια
  • Απώλεια γεύσης και όρασης

Τα πρώιμα συμπτώματα, όμως, που προκαλεί ο κορωνοϊός Όμικρον συμπεριλαμβάνουν:

  • Ερεθισμό στο λαιμό και αντιδραστικό βήχα (οι ασθενείς αναφέρουν ότι τους «γαργαλάει» ο λαιμός τους και βήχουν)
  • Συνάχι και ρινική συμφόρηση («μπούκωμα»)
  • Έντονο φτάρνισμα
  • Πονοκέφαλο
  • Πόνο στη μέση
  • Πόνους στους μυς
  • Κόπωση
  • Νυχτερινή εφίδρωση

Πότε αναπτύσσεται η δύσπνοια

Τα έως τώρα δεδομένα από τους ασθενείς στη Βρετανία δείχνουν ότι η ανάρρωση διαρκεί 5 έως 7 ημέρες, κατά μέσον όρο. Ωστόσο μερικά από τα συμπτώματα, όπως ο βήχας και η κόπωση, μπορεί να επιμείνουν περισσότερο.

Οι ασθενείς που νοσούν πιο βαριά έχουν και δύσπνοια. Αυτή έχει φανεί ότι διαρκεί έως και 13 ημέρες μετά την ανάρρωση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πάσχοντες από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός τείνουν να είναι μεταδοτικοί:

  • Από 2 ημέρες πριν τα πρώτα συμπτώματά τους
  • Έως περίπου 10 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων

Αυτό ως φαίνεται δεν έχει αλλάξει με την παραλλαγή Όμικρον, αν και χρειάζεται αρκετός καιρός ακόμα για να αποσαφηνιστεί. Σε κάθε περίπτωση, αν νομίζετε ότι έχετε μολυνθεί με οποιαδήποτε παραλλαγή του κορωνοϊού, υποβληθείτε σε μοριακό έλεγχο (σε εργαστήριο) και αυτοαπομονωθείτε στο σπίτι έως ότου βγει το αποτέλεσμα, συνιστούν οι ειδικοί.

Σχετικές αναρτήσεις

Σαλμονέλα: Μια υγειονομική βόμβα στα πιάτα των Ευρωπαίων πολιτών

News Room

Ρομποτική: Η αίσθηση αφής βελτιώνει τον έλεγχο του ρομποτικού βραχίονα

News Room A

Τα 12 πιο παράξενα -αλλά επιτυχημένα- «γιατροσόφια»

News Room