magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Κορωνοϊός: Με ποια εξέταση οι γιατροί ξέρουν αν ο ασθενής χρειάζεται οξυγόνο ή διασωλήνωση

Με μια απλή εξέταση ρουτίνας, μπορεί να προβλεφθεί αν οι ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 θα χρειαστούν οξυγόνο ή διασωλήνωση. Η διαπίστωση αυτή, έγινε από διεθνή επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον Έλληνα Δρ. Πλούταρχο Τζούλη, επίτιμο Αναπληρωτή Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του University College London (UCL).

Τον περασμένο Φεβρουάριο, η επιστημονική ομάδα του διακεκριμένου Έλληνα ερευνητή δημοσίευσε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η διαταραχή των ηλεκτρολυτών στον οργανισμό σχετίζεται άμεσα με τη Covid-19.

Η μελέτη αφορούσε 488 ασθενείς, κατά μέσο όρο 68 ετών, που είχαν αναζητήσει ιατρική βοήθεια στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) δύο πανεπιστημιακών νοσοκομείων του Λονδίνου καθώς είχαν μολυνθεί από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ. Πλούταρχο Τζούλη – που μελετά επισταμένως την επίπτωση της ανισορροπίας των ηλεκτρονικών στον οργανισμό – διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με Covid-19 κατά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο είχαν χαμηλά επίπεδα νατρίου και περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν οξυγονοθεραπεία και διασωλήνωση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Επίσης, οι ασθενείς που κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους είχαν υψηλά επίπεδα νατρίου είχαν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου. Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι συμμετέχοντες είχαν φυσιολογικά επίπεδα νατρίου πριν νοσήσουν από Covid-19.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις έγιναν αφορμή για να αναδειχθεί το κενό που υπήρχε παγκοσμίως στην αντιμετώπιση του χαμηλού νατρίου σε νοσηλευόμενους με COVID-19.

Εξέταση ρουτίνας υψηλής σπουδαιότητας

Στο ερώτημα τι μπορούμε να «κερδίσουμε» από τη διόρθωση των τιμών του νατρίου στους ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, ο Έλληνας ερευνητής απαντά πως «αυτό είναι προφανώς το κεντρικό θέμα. Αλλά προς το παρόν δεν έχει γίνει καμιά μελέτη που να αξιολογεί την πιθανή θετική επίπτωση της διόρθωσης των επιπέδων του νατρίου στη θνητότητα και νοσηρότητα των ασθενών με Covid-19» και συμπληρώνει ότι λόγοι Βιοηθικής καθιστούν δύσκολο το σχεδιασμό μιας μελέτης που θα συγκρίνει τη διόρθωση έναντι μη διόρθωσης της υπονατριαιμίας.

«Αυτό που θα πρέπει να συγκρατήσουμε είναι ότι, στην καθ’ ημέρα κλινική πράξη πρέπει να θεραπεύουμε και να διορθώνουμε τα χαμηλά επίπεδα νατρίου σε νοσοκομειακούς ασθενείς με οποιαδήποτε πάθηση, αφού υπάρχουν βιβλιογραφικά δεδομένα που τεκμηριώνουν τη μείωση της νοσηρότητας, τον μικρότερο χρόνο νοσηλείας και, πιθανότατα, της θνητότητας», υπενθυμίζει.

Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος θεωρεί ότι η παρατήρηση των επιπέδων του νατρίου στους ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 μπορεί να βελτιώσει τη θεραπευτική έκβαση με τρεις τρόπους:

α) ως προγνωστικό εργαλείο για τη λήψη ορθών αποφάσεων σε σχέση με εισαγωγή στο νοσοκομείο, παρακολούθηση και εντατικοποίηση της θεραπείας,

β) έγκαιρη και ορθή διόρθωση των χαμηλών επιπέδων νατρίου και,

γ) στο απώτερο μέλλον την εξατομίκευση της θεραπείας και την ορθή/έγκαιρη επιλογή των ασθενών για ανοσοτροποποιητικές θεραπείες.

Η επιστημονική ομάδα του Δρ. Πλούταρχου Τζούλη στο University College London ήδη σχεδιάζει τα επόμενα ερευνητικα της βήματα.

πηγή:ygeiamou.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Ο δεκάλογος της προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία

Newsroom E

Κορωνοϊός: Μειωμένος ο κίνδυνος COVID για όσους ασκούνται τακτικά

News Room A

Διαθέσιμη και στην Ελλάδα η μοναδική θεραπεία συντήρησης στο πολλαπλούν μυέλωμα

News Room