4.6 C
Athens
Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου, 2022
More

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Κορωνοϊός: Η Κυβέρνηση ”απάντησε” ”Όχι” σε ολικό lockdown για ανεμβολίαστους

  Το ”μπλόκο” στους άνω των 65 που δεν θα κάνουν 3η δόση. Με ένα ηχηρό ”όχι” και ένα μήνυμα από το Λονδίνο όπου βρίσκεται ο Πρωθυπουργός της χώρας, ξεκαθάρισε πως δεν θα εφαρμοστεί το ολικό lockdown για ανεμβολίαστους, όπως στην Αυστρία.

  Σύμφωνα με το newsit.gr, η κυβέρνηση αναμένεται να υιοθετήσει μόνο ένα από τα μέτρα που εισηγούνται οι ειδικοί, οι οποίοι συνεδριάζουν σήμερα. Το κλιμακωτό ωράριο στην προσέλευση των εργαζομένων στο δημόσιο, με εφαρμογή από τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου. Ο στόχος διττός. Καταρχήν να αποφεύγεται ο συνωστισμός στα γραφεία, ενώ θα ανακουφίσει και το κυκλοφοριακό και τον συγχρωτισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

  Σύμφωνα πάντα με το newsit.gr, σε ό,τι αφορά τη σύνδεση της 3ης δόσης με την ισχύ του Πιστοποιητικού Εμβολιασμού για τους άνω των 65 ετών, η Αθήνα αναμένει τις αποφάσεις της ΕΕ. Οι εκτιμήσεις είναι ότι θα υπάρξει συμφωνία των κρατών μελών περί τα τέλη του Νοεμβρίου και από εκείνο το σημείο και μετά όσοι Eυρωπαίοι πολίτες άνω των 65 ετών δεν κάνουν την ενισχυτική δόση του εμβολίου, θα βρεθούν αντιμέτωποι με “μπλόκο” στην είσοδο τους σε κλειστούς χώρους αλλά και στα ταξίδια εντός της Ευρώπης. Απόφαση που εφόσον ληφθεί, η χώρα μας θα εφαρμόσει αμέσως.

  “Οι ανεμβολίαστοι υφίστανται ήδη αρκετά περιοριστικά μέτρα και αποδίδουν” δηλώνουν κυβερνητικές πηγές.

  Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση απορρίπτει, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση της πανδημίας, τις εισηγήσεις των ειδικών για:

  α). Εκ περιτροπής τηλεργασία στον δημόσιο τομέα.

  β). Μειωμένη πληρότητα, στο 80% αντί για 100%, σε μπαρ, εστιατόρια, νυχτερινά κέντρα, σινεμά, θέατρα κ.α..

  γ). Την επίδειξη αρνητικού rapid test για είσοδο των ανεμβολίαστων στα σούπερ μάρκετ και στα καταστήματα τροφίμων.

  Ωστόσο οι ίδιες πηγές, κάνουν σαφές στους ανεμβολίαστους, για άλλη μία φορά, ότι τα περιοριστικά μέτρα δεν θα χαλαρώσουν στις γιορτές των Χριστουγέννων.

  «Χαμόγελα» για την αύξηση των εμβολιασμών
  Το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, σε συνδυασμό με τα περιοριστικά μέτρα στην καθημερινότητα των ανεμβολίαστων, και κυρίως η δραματική εικόνα στα νοσοκομεία, οδηγεί σε αύξηση των εμβολιασμών.

  Μόνο την τελευταία εβδομάδα έχουν κλειστεί περισσότερα από 200 χιλιάδες νέα ραντεβού για την πρώτη δόση. Ενώ για την ενισχυτική, 3η δόση, σε σύνολο 2,1 εκατ. υπόχρεων σε αυτή τη χρονική περίοδο, ήδη η κάλυψη ανέρχεται στο 50% (εμβολιασμένοι και νέα ραντεβού). Για το υπόλοιπο 1 εκατ., στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχει η αισιοδοξία ότι «δεν θα υπάρξουν προβλήματα».

  - Advertisement -

  Υπενθυμίζεται ότι από την Παρασκευή το βράδυ οι εμβολιασμένοι πολίτες που έχουν συμπληρώσει 5,5 μήνες από την 2η δόση, θα μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα και να κλείσουν το ραντεβού τους για την ενισχυτική, ή αναμνηστική όπως αποκαλείται, δόση.

  Παράλληλα τις επόμενες ημέρες θα ανοίξει η εφαρμογή για το μητρώο εμβολιασθέντων και το μητρώο νοσήσαντων εξωτερικού. Με την εγγραφή στα εν λόγω μητρώα οι πολίτες που εμβολιάστηκαν ή νόσησαν στο εξωτερικό θα μπορούν να παίρνουν το ψηφιακό πιστοποιητικό και στη συνεχεία να κάνουν και την τρίτη δόση.

  Το αργότερο ως αύριο, Πέμπτη, ξεκινά η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, τουλάχιστον 100, στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας, κυρίως πνευμονολόγων και παθολόγων. Μέχρι χτες οικειοθελή συμμετοχή είχαν δηλώσει λιγότεροι από 30 γιατροί.

  Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φωνές προς την κυβέρνηση να επανεξετάσει το θέμα της αναστολής εργασίας των 6.000 υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί.

  Ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Τάκης Παναγιωτόπουλος πρότεινε μάλιστα να εξεταστούν άλλες ποινές αντί της αναστολής, όπως η παρακράτηση μέρους του μισθού τους, προκειμένου να ριχτούν και αυτοί στη μάχη που δίνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ