magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Κορονοϊός: Η φυσική νόσηση, ή το εμβόλιο COVID-19 προσφέρει καλύτερη ανοσία από την παραλλαγή Δέλτα;

Κορονοϊός: Η φυσική νόσηση, ή το εμβόλιο COVID-19 προσφέρει καλύτερη ανοσία από την παραλλαγή Δέλτα;

Μια νέα μελέτη από το Ισραήλ δείχνει ότι η ανοσία μετά την ανάρρωση από την νόσο COVID-19 είναι πιο προστατευτική έναντι της νέας παραλλαγής Δέλτα, σε σύγκριση με την ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια.

Σύμφωνα με την έρευνα, η φυσική ανοσία εκτιμάται ότι είναι περίπου 13 φορές ισχυρότερη έναντι της παραλλαγής Δέλτα σε σύγκριση με την ανοσία μετά από πλήρη εμβολιασμό με το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech.

Οι ερευνητές γράφουν:

Αυτή η μελέτη απέδειξε ότι η φυσική ανοσία παρέχει πιο μακράς διάρκειας και ισχυρότερη προστασία έναντι μόλυνσης, συμπτωματικής ασθενείας και νοσηλείας, που οφείλεται στην παραλλαγή Δέλτα του ιού SARS-CoV-2, σε σύγκριση με την ανοσία που προκαλείται από το εμβόλιο δύο δόσεων BNT162b2.

Ωστόσο, τα εμβόλια προσφέρουν μια επιπλέον προστασία σε άτομα που έχουν αναρρώσει από την COVID-19. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μια μόνο δόση εμβολίου σε συνδυασμό με την ανοσία από φυσική νόσηση παρείχε μεγαλύτερη προστασία έναντι της μόλυνσης με την παραλλαγή Δέλτα, σε σύγκριση με την προστασία της φυσικής ανοσίας και μόνο.

Η μελέτη με τίτλο “Comparing SARS-CoV-2 natural immunity to vaccine-induced immunity: reinfections versus breakthrough infections” δημοσιεύεται στην πλατφόρμα προδημοσίευσης μελετών medRxiv.

Κορονοϊός – Παραλλαγή Δέλτα: Πώς έγινε η έρευνα που συγκρίνει την ανοσία από φυσική νόσηση με εκείνη από το εμβόλιο της Pfizer

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τα ποσοστά για την μόλυνση με SARS-CoV-2, για την σοβαρότητα της προκύπτουσας νόσου COVID-19, για την νοσηλεία και για τον θάνατο σε άτομα άνω των 16 ετών, που είτε είχαν ήδη νοσήσει παλιότερα είχαν φυσική ανοσία, είτε είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της Pfizer.

Οι συμμετέχοντες στην μελέτη χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες:

  1. 673.676 άτομα που εμβολιάστηκαν πλήρως με το εμβόλιο Pfizer-BioNTech και χωρίς προηγούμενη έκθεση στον κορονοϊό
  2. 62.883 μη εμβολιασμένα άτομα που ανάρρωσαν από την COVID-19
  3. 42.099 άτομα με προηγούμενη λοίμωξη SARS-CoV-2 και τα οποία είχαν λάβει μία μόνο δόση του εμβολίου Pfizer-BioNTech

Η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε τους συμμετέχοντες από την 1η Ιουνίου έως τις 14 Αυγούστου 2021. Η περίοδος παρακολούθησης συνέβη όταν η παραλλαγή Δέλτα ήταν κυρίαρχη στο Ισραήλ.

Το Ισραήλ είχε ένα από τα ταχύτερα προγράμματα εμβολιασμού παγκοσμίως. Επί του παρόντος, έχουν χορηγηθεί πάνω από 13 εκατομμύρια δόσεις στην χώρα. Ως αποτέλεσμα, αυτή είναι η μεγαλύτερη μελέτη παρατήρησης στον πραγματικό κόσμο, η οποία συγκρίνει την φυσική με την επαγόμενη από τα εμβόλια ανοσία.

Παραλλαγή Δέλτα: Αυξημένες νέες λοιμώξεις και νοσηλείες σε ήδη εμβολιασμένα άτομα

  • Τα εμβολιασμένα άτομα χωρίς προηγούμενη έκθεση στον κορονοϊό είχαν 13,06 φορές αυξημένο κίνδυνο να μολυνθούν με την παραλλαγή Δέλτα
  • Επιπλέον, υπήρχε 27 φορές αυξημένος κίνδυνος για συμπτωματική λοίμωξη COVID-19

Παρόλο που τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να υποδηλώνουν μείωση της φυσικής ανοσίας έναντι της παραλλαγής Δέλτα, οι εμβολιασμένοι εξακολουθούν να διατρέχουν 5,96 φορές αυξημένο κίνδυνο για επιθετική μόλυνση και 7,13 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο συμπτωματικής νόσου σε σύγκριση με εκείνους που είχαν μολυνθεί προηγουμένως, εξήγησαν οι ερευνητές.

Επιπλέον:

  • Τα εμβολιασμένα άτομα είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να χρειαστούν νοσηλεία από μια νέα λοίμωξη σε σχέση με τα μη εμβολιασμένα άτομα με φυσική ανοσία
  • Τα άτομα με μία μόνο δόση εμβολίου και τα οποία είχαν προηγουμένως αναρρώσει από την COVID-19 φάνηκε να έχουν μεγαλύτερη προστασία έναντι της παραλλαγής Δέλτα, σε σχέση με τα μη εμβολιασμένα άτομα με φυσική ανοσία
  • Και στις τρεις ομάδες δεν παρατηρήθηκαν θάνατοι που να σχετίζονται με την COVID-19

Απαιτείται ακόμη περισσότερη έρευνα για την μακροπρόθεσμη προστασία της ανόσίας μετά από φυσική νόσηση. Ωστόσο, οι ερευνητές θεωρούν ότι αυτή η φυσική ανοσία θα μπορούσε να παρέχει μεγαλύτερη ανοσολογική απόκριση έναντι των πρωτεϊνών του κορονοϊού σε σύγκριση με την ανοσοποιητική ενεργοποίηση που προσφέρει το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech.

Προσοχή: Τι πρέπει να λάβουμε υπόψη για την συγκεκριμένη έρευνα

  • Η πλατφόρμα medRxiv δημοσιεύει προκαταρκτικές επιστημονικές εκθέσεις, που δεν έχουν ακόμα αξιολογηθεί από την επιστημονική κοινότητα και, ως εκ τούτου, δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως οριστικές, καθοδηγητικές κλινικές πρακτικές/συμπεριφορές, που σχετίζονται με την υγεία, ούτε να αντιμετωπίζονται ως αποδεδειγμένες πληροφορίες.
  • Η εν λόγω μελέτη πιθανώς έχει υποτιμήσει τον αριθμό των ασυμπτωματικών λοιμώξεων, επειδή συνέλεξε τα δεδομένα της από τεστ PCR. Τα άτομα με ασυμπτωματικές λοιμώξεις είναι λιγότερο πιθανό να υποβληθούν σε τεστ για τον κορονοϊό. Ως εκ τούτου, τα αποτελέσματα που παραθέτει η έρευνα ισχύουν κυρίως για συμπτωματικές λοιμώξεις.
  • Τα ευρήματα επικεντρώθηκαν σε ασθενείς που ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό με το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech στις αρχές του 2021. Άλλες έρευνες από το Ισραήλ έδειξαν πρόσφατως, ότι τα επίπεδα αντισωμάτων που προκαλούνται από το εμβόλιο μειώνονται μετά από αρκετούς μήνες, αλλά οι αναμνηστικές λήψεις μπορούν να ενισχύσουν την ανοσοαπόκριση. Το πώς η φυσική ανοσία συγκρίνεται με την ανοσία που προκαλείται από το εμβόλιο μετά και την αναμνηστική δόση, εξακολουθεί να παραμένει άγνωστο.
  • Τα ευρήματα της μελέτης δεν περιλαμβάνουν εμβόλια που δεν βασίζονται στο mRNA, όπως τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson.
  • Η μελέτη επικεντρώθηκε κυρίως στην παραλλαγή Δέλτα, η οποία είναι κυρίαρχη σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ. Επειδή η παραλλαγή Δέλτα ήταν πιο διαδεδομένη κατά τη διάρκεια της μελέτης, τα ευρήματα δεν μπορούν να αξιολογήσουν το πώς η φυσική ανοσία προστατεύει από άλλες παραλλαγές του κορονοϊού.
  • Τέλος, οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι διαφορετικές συμπεριφορές ατομικής υγιεινής, όπως η τήρηση της κοινωνικής απόστασης και η χρήση μάσκας δεν μπορούσαν να ελεγχθούν στην μελέτη και μπορεί να έχουν επηρεάσει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Πηγή: https://www.news-medical.net

Σχετικές αναρτήσεις

Τι είναι η τομοσύνθεση και γιατί μια γυναίκα πρέπει να την προτιμά από τη μαστογραφία

News Room M

Προσωπικός γιατρός: Η κυβέρνηση δίνει νέα κίνητρα στο θεσμό – Πόσοι πολίτες και γιατροί είναι εγγεγραμμένοι

News Room M

Θριάσιο: Έπεσαν οι υπογραφές για την ανακατασκευή του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών

News Room M