magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Κορωνοϊός: Η άγνωστη απειλή για τον εγκέφαλο. Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη

Κορωνοϊός: Η άγνωστη απειλή για τον εγκέφαλο. Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη

Τι έδειξαν οι απαντήσεις χιλιάδων ανθρώπων στο Great British Intelligence Test. Ποιες νοητικές ικανότητες πλήττονται ιδιαιτέρως από την Covid-19. Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο.

Η λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός μπορεί να πλήξει τις νοητικές ικανότητες περισσότερο και από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, αναφέρουν βρετανοί επιστήμονες.

Σε μελέτη με χιλιάδες εθελοντές ανακάλυψαν πως όσοι είχαν αναρρώσει από την Covid-19 διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο μειωμένων επιδόσεων στα τεστ ευφυΐας.

Μάλιστα, σλυμφωνα με όσα διαβάζουμε στο iatropedia.gr, όσο πιο βαριά ήταν η νόσος που τους είχε προκαλέσει ο κορωνοϊός, τόσο μεγαλύτερη ήταν η μείωση στις νοητικές ικανότητές τους.

Τα ευρήματα αυτά συνάδουν με το «θόλωμα» του μυαλού που έχει αναφερθεί από πολλούς αναρρώσαντες. Οι άνθρωποι αυτοί αναφέρουν ότι δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν και πως πολλές φορές δεν βρίσκουν τις σωστές λέξεις. Παραπονούνται επίσης ότι νιώθουν συνεχώς ότι δεν μπορούν να σκεφτούν καθαρά.

Τα προβλήματα αυτά παρατηρούνται κυρίως στους πάσχοντες από παρατεινόμενη Covid (την διαταραχή που είναι γνωστή και ως long Covid).

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη διεξήχθη από επιστήμονες του Imperial College στο Λονδίνο (ICL). Οι ερευνητές πραγματοποίησαν διαδικτυακό τεστ νοημοσύνης με 81.337 συμμετέχοντες. Η μέση ηλικία τους ήταν σχεδόν 47 ετών.

Οι 12.689 από τους εθελοντές ανέπτυξαν τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός. Η Covid-19 που εκδήλωσαν ήταν ποικίλης βαρύτητας.

Όπως έδειξαν οι απαντήσεις τους, όσοι είχαν περάσει τη λοίμωξη είχαν χαμηλότερες επιδόσεις από τις αναμενόμενες. Τις χειρότερες όλων είχαν όσοι χρειάσθηκε να διασωληνωθούν. Σε αυτούς παρατηρήθηκαν επιδόσεις εφάμιλλες με μείωση του δείκτη νοημοσύνης κατά 7 μονάδες.

Οι διαφορές που παρατηρήθηκαν παρέμειναν αναλλοίωτες όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε αυτές, όπως:

  • Την ηλικία
  • Το μορφωτικό επίπεδο
  • Το εισόδημα
  • Το ιατρικό ιστορικό (υποκείμενα νοσήματα)
  • Το επάγγελμα
  • Την κόπωση
  • Την ψυχική κατάσταση (αν λ.χ. οι αναρρώσαντες έπασχαν από αγχώδεις διαταραχές ή κατάθλιψη)

Ποιες νοητικές ικανότητες πλήττονται

Οι διαφορές που ανέδειξε η μελέτη στα άτομα που αρρώστησε ο κορωνοϊός ήταν πιο έντονες στις ερωτήσεις του τεστ που αξιολογούσαν νοητικές ικανότητες όπως:

  • Η συλλογιστική ικανότητα (reasoning)
  • Η επίλυση προβλημάτων (problem solving)
  • Η χωρική απεικόνιση/αντίληψη (spatial planning)
  • Η ανίχνευση στόχου (target detection)

«Τα ευρήματα αυτά είναι σε συμφωνία με προγενέστερες αναφορές για παρατεινόμενη Covid σε σημαντικό ποσοστό ασθενών», τόνισαν οι ερευνητές. Ωστόσο, ελλείμματα στον δείκτη νοημοσύνης παρατηρήθηκαν και σε αναρρώσαντες «οι οποίοι δεν ανέφεραν παρατεινόμενα συμπτώματα», διευκρινίζουν.

Η παρατεινόμενη Covid είναι συμπτώματα της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός, τα οποία διαρκούν επί μήνες μετά την αρχική ανάρρωση. Υπολογίζεται ότι το τουλάχιστον 10% των αναρρωσάντων έχουν παρατεινόμενη Covid.

Χειρότερη από εγκεφαλικό

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση EClinicalMedicine του Lancet. Σύμφωνα με τους ερευνητές του ICL, ο δείκτης νοημοσύνης των εθελοντών της μελέτης παρουσίαζε κάποια μείωση μεταξύ των ηλικιών 20 και 70 ετών.

Ωστόσο οι διαφορές που παρατήρησαν μετά την Covid-19 στους διασωληνωμένους ασθενείς, ήταν μεγαλύτερες και από τη μέση διαφορά σε 480 συμμετέχοντες που είχαν πέρασαν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ήταν επίσης μεγαλύτερες από τη μέση διαφορά σε 998 συμμετέχοντες οι οποίοι ανέφεραν μαθησιακές δυσκολίες.

Σχετικές αναρτήσεις

Τι ισχύει αν έχετε πρησμένους λεμφαδένες χωρίς να υπάρχει καρκίνος

News Room A

ΕΟΔΥ: Παραχωρεί 1.000 γρήγορα τεστ για τον HIV στον Δήμο Αθηναίων

News Room A

Αυτό είναι το καλοκαιρινό φρούτο που προστατεύει το δέρμα και της όρασή σας

News Room A