magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Κορωνοϊός: Ανησυχία για νέο αφρικανικό στέλεχος που έφτασε ήδη στην Ευρώπη

Κορωνοϊός: Ανησυχία για νέο αφρικανικό στέλεχος που έφτασε ήδη στην Ευρώπη

Το στέλεχος ονομάστηκε C.1.2. Γιατί έχει συγκεντρώσει την προσοχή των επιστημόνων. Τι σχέση έχει με τη μετάλλαξη Δέλτα. Πότε ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά και σε ποιες χώρες εντοπίστηκε έως τώρα. Τι λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται ειδικοί στην γενετική ανάλυση, εξαιτίας ενός νέου στελέχους που δημιούργησε ο νέος κορωνοϊός και το οποίο ενδέχεται να είναι πιο μεταδοτικό από το στέλεχος Δέλτα.

Το στέλεχος ονομάστηκε C.1.2 και πρωτοεντοπίστηκε στη Νότια Αφρική στις 21 Μαΐου. Έκτοτε έφτασε σε αρκετές άλλες χώρες σε Αφρική, Ευρώπη, Ασία και Ωκεανία.

Σύμφωνα με το iatropedia.gr, το στέλεχος αυτό έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας διότι φέρει πολλές από τις μεταλλάξεις προηγούμενων στελεχών, τα οποία μας έχουν ταλαιπωρήσει πολύ.

Οι επιστήμονες που το παρακολουθούν δεν γνωρίζουν ακόμα αν ο συνδυασμός των μεταλλάξεών του το καθιστούν πιο επικίνδυνο. Αυτό που βλέπουν όμως είναι ότι συνδυάζει μεταλλάξεις οι οποίες στα προηγούμενα στελέχη σχετίσθηκαν με αυξημένη μεταδοτικότητα. Φέρει επίσης μεταλλάξεις που του προσδίδουν αυξημένη ικανότητα διαφυγής από την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως ένας κορωνοϊός που φέρει περισσότερες μεταλλάξεις δεν είναι αυτομάτως πιο επικίνδυνος. Αυτό που έχει σημασία είναι ο συνδυασμός των μεταλλάξεων που φέρει. Αν π.χ. μία έξτρα μετάλλαξη ακυρώνει μια άλλη, ο κορωνοϊός δεν θα είναι επικίνδυνος. Αν όμως μια έξτρα μετάλλαξη του προσδίδει μια νέα καταστροφική ιδιότητα, τότε θα είναι.

Το νέο στέλεχος ως φαίνεται ανήκει στη δεύτερη κατηγορία, αν και αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί.

Τι γνωρίζουν έως τώρα

Όπως αναφέρουν σε προδημοσίευση  στον διακομιστή μελετών Υγείας medRxiv, το στέλεχος C.1.2 εντοπίστηκε αρχικά σε δύο επαρχίες της Νότιας Αφρικής. Ένα μήνα αργότερα είχε εξαπλωθεί σε ακόμα δύο επαρχίες, καθώς και στην Αγγλία και την Κίνα.

Μέχρι τις 13 Αυγούστου 2021, ανιχνεύθηκε  σε ακόμα δύο νοτιοαφρικανικές επαρχίες, καθώς και στη Δημοκρατία του Κονγκό και τον Μαυρίκιο. Κρούσματά του εντοπίστηκαν επίσης στη Νέα Ζηλανδία, την Πορτογαλία και την Ελβετία.

Οι επιστήμονες από το Εθνικό Ίδρυμα Λοιμωδών Νόσων (NICD) της Νότιας Αφρικής και άλλα ερευνητικά κέντρα, αναφέρουν ότι το νέο στέλεχος που δημιούργησε ο νέος κορωνοϊός φέρει περισσότερες μεταλλάξεις απ’ ό,τι τα προηγούμενα στελέχη ενδιαφέροντος (VOIs) ή ανησυχίας(VOCs) που έχουν αναφερθεί παγκοσμίως.

Οι χαρακτηρισμοί VOIs και VOCs χρησιμοποιούνται διεθνώς για να περιγράψουν τα στελέχη του κορωνοϊού που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.

Πολλές από τις μεταλλάξεις του αφορούν την πρωτεΐνη-ακίδα του κορωνοϊού. Από αυτές, το περίπου 52% έχουν παρατηρηθεί στα προηγούμενα στελέχη VOIs ή VOCs. Ο κορωνοϊός χρησιμοποιεί την πρωτεΐνη αυτή για να προσκολλάται στα ανθρώπινα κύτταρα. Ύστερα μπορεί να εισβάλλει στο εσωτερικό τους και να τα μολύνει.

Οι ερευνητές από τη Νότια Αφρική γράφουν ακόμα ότι στη χώρα τους τα κρούσματα του C.1.2 αυξήθηκαν ραγδαία. Στην πραγματικότητα, ενώ τον Μάιο αντιστοιχούσαν μόνο στο 0,2% των δειγμάτων που αναλύθηκαν, τον Αύγουστο είχαν φτάσει στο 2%. Ο ρυθμός της αύξησης είναι εφάμιλλος με εκείνον που είχε παρατηρηθεί όταν είχαν πρωτοεμφανιστεί τα στελέχη Βήτα και Δέλτα, τονίζουν.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι πολύ νωρίς για να λεχθεί εάν το νέο στέλεχος που δημιούργησε ο κορωνοϊός μπορεί να οδηγήσει σε νέο κύμα. Προς το παρόν, τα κρούσματά του που έχουν αναφερθεί παγκοσμίως είναι πολύ λίγα, σύμφωνα και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

«Έως αυτή τη στιγμή, έχουν αναφερθεί περίπου 100 περιστατικά παγκοσμίως», έγραψε στο Twitter η Dr. Maria van Kerkhove. «Η παρακολούθηση και αξιολόγηση των στελεχών είναι συνεχής και κρίσιμης σημασίας για την κατανόηση της εξέλιξης αυτού του ιού. Έχει επίσης ύψιστη σημασία για την καταπολέμηση της Covid-19 και την κατάλληλη προσαρμογή των στρατηγικών μας».

Η Dr. van Kerkhove πρόσθεσε ότι προς το παρόν δεν φαίνεται να αυξάνεται η κυκλοφορία του στελέχους C.1.2. Το κυρίαρχο στέλεχος παγκοσμίως παραμένει το στέλεχος Δέλτα που δημιούργησε ο κορωνοϊός, τόνισε. Ωστόσο η επαγρύπνηση συνεχίζεται, ώστε αν αλλάξει κάτι να υπάρξει άμεση ενημέρωση του κοινού και αντίδραση.

Σχετικές αναρτήσεις

ΕΟΦ: Ανακαλείται καλλυντικό προϊόν με αιθέριο έλαιο

News Room A

Ο καφές και τα 6+1 οφέλη που έχει για την υγεία μας

News Room A

Αυτοέλεγχος και αυτοφροντίδα: Οι ασθένειες που μπορούν να βρεθούν και να αντιμετωπιστούν έγκαιρα

News Room A