magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Κάταγμα: Μεγαλύτερος ο κίνδυνος για τις γυναίκες χορτοφάγους

Όπως ήταν αναμενώμενο, η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο ΚΑΙ για την υγεία των οστών μας. Όπως έδεξε μια νέα έρευνα, οι γυναίκες που κάνουν φυτοφαγική (vegeterian) διατροφή, έχουν 33% μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν κάταγμα στο ισχίο.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λιντς είχαν επικεφαλής τον Τζέιμς Γουέμπστερ και δημοσίευσαν την μελέτη τους στο ιατρικό περιοδικό «BMC Medicine». Ανέλυσαν στοιχεία για 26.318 γυναίκες ηλικίας 35 έως 69 ετών, από τις οποίες οι 822 (σχεδόν το 3%) είχαν πάθει κάταγμα ισχίου στη διάρκεια περίπου 22 ετών. Αφού ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες όπως το κάπνισμα, βρέθηκε ότι οι γυναίκες που κάνουν φυτοφαγική (vegeterian) διατροφή ήταν η ομάδα με τον πιο αυξημένο κίνδυνο για το εν λόγω κάταγμα.

Οι επιστήμονες τόνισαν την ανάγκη το ζήτημα να μελετηθεί περαιτέρω, ώστε να εξηγηθούν καλύτερα οι ακριβείς αιτίες που η φυτοφαγική διατροφή σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο κατάγματος του ισχίου.

Χορτοφαγία και κάταγμα

Ο Γουέμπστερ δήλωσε ότι «η μελέτη μας δεν αποτελεί προειδοποίηση προς τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις φυτοφαγικές διατροφικές συνήθειές τους. Οι φυτοφαγικές δίαιτες μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από άνθρωπο σε άνθρωπο και να είναι υγιεινές ή ανθυγιεινές, όπως συμβαίνει και με τις δίαιτες που περιλαμβάνουν ζωικά προϊόντα. Είναι πάντως ανησυχητικό ότι οι φυτοφαγικές δίαιτες συχνά έχουν χαμηλότερα θρεπτικά συστατικά που συνδέονται με την υγεία των οστών και των μυών. Τέτοιες θρεπτικές ουσίες, όπως η πρωτεΐνη, το ασβέστιο κ.α., είναι γενικά πιο άφθονες στο κρέας και στα άλλα ζωικά προϊόντα από ό,τι στα φυτά. Η χαμηλή λήψη τέτοιων ουσιών μπορεί να οδηγήσει σε μικρότερη οστική πυκνότητα και χαμηλότερη μυϊκή μάζα, κάτι που καθιστά κάποιον πιο ευάλωτο στον κίνδυνο κατάγματος στο ισχίο».

Οι φυτοφαγικές δίαιτες (Vegetarian) έχουν γίνει ολοένα πιο δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια, καθώς θεωρούνται πιο υγιεινή επιλογή και ότι μειώνουν τους κινδύνους για διάφορες χρόνιες παθήσεις όπως διαβήτη, καρδιοπάθεια και καρκίνο. Ευνοούνται επίσης από την εντεινόμενη επίκληση των επιστημόνων να περιοριστεί η κατανάλωση κρέατος, επειδή επιβαρύνει την κλιματική αλλαγή.

Συνεπώς, σύμφωνα με τους ερευνητές, γίνεται όλο και πιο σημαντικό να μελετηθεί κατά πόσο η φυτοφαγική διατροφή μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα δημόσιας υγείας όσον αφορά τα κατάγματα. Η καθηγήτρια Τζάνετ Κέιντ της Σχολής Επιστήμης της Διατροφής του Λιντς δήλωσε ότι «τα κατάγματα του ισχίου αποτελούν ήδη ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας με σημαντικό οικονομικό κόστος, προκαλώντας απώλεια ανεξαρτησίας του ασθενούς, μείωση της ποιότητας ζωής του και αύξηση κινδύνου για άλλα προβλήματα υγείας. Η νέα μελέτη αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για να κατανοηθεί καλύτερα ο δυνητικός κίνδυνος από τις φυτοφαγικές δίαιτες σε βάθος χρόνου και τι μπορεί να γίνει για να μετριαστούν αυτοί οι κίνδυνοι».

Η μελέτη βρήκε ότι ο μέσος δείκτης μάζας σώματος είναι ελαφρώς μικρότερος στους φυτοφάγους από ό,τι στους κρεατοφάγους. Προηγούμενη μελέτη έχει συσχετίσει τον χαμηλό δείκτη μάζας σώματος με αυξημένο κίνδυνο για κάταγμα του ισχίου. Οι λιποβαρείς άνθρωποι έχουν γενικά χειρότερη οστική και μυική υγεία, συνεπώς αν είναι και φυτοφάγοι, ο κίνδυνος κατάγματος είναι μεγαλύτερος. Υπό διερεύνηση είναι κατά πόσο τα ευρήματα της μελέτης ισχύουν εξίσου για τους άνδρες.

Πηγή

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

«Καμπανάκι» ΠΟΥ για τους κινδύνους από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην υγεία

News Room A

Καρκίνος του μαστού: Η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο

News Room A

Αυτές οι τροφές ρίχνουν χαμηλά την «κακή» (LDL) χοληστερόλη

News Room M