magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Καρκίνος του στόματος: Τι πρέπει να προσέξει ο καθένας μας – Γράφει ο Dr. Ιωάννης Χατζηστεφάνου MD, PhD

Καρκίνος του στόματος: Τι πρέπει να προσέξει ο καθένας μας - Γράφει ο Dr. Ιωάννης Χατζηστεφάνου MD, PhD

Ο γνωστός σε όλους μας καρκίνος, πρόκειται για μια ανωμαλία στον τρόπο λειτουργίας των κυττάρων του σώματος μας, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα αυτά να απορρυθμίζονται και να πολλαπλασιάζονται με ανεξέλεγκτο και ταχύ ρυθμό, δημιουργώντας μάζες καρκινικών κυττάρων, των λεγόμενων όγκων.

Όγκοι μπορούν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος ενός ανθρώπου, με κάποιους από αυτούς συχνά να αφορούν τους πνεύμονες, τον εγκέφαλο, το ήπαρ, τους μαστούς και τον προστάτη. Υπάρχει μεγάλη ενημέρωση και κοινωνική ευαισθητοποίηση γύρω από το θέμα του καρκίνου, με μικρή, παρ’ όλα αυτά, αναφορά στην εμφάνιση του καρκίνου του στόματος.

Οι στοματικοί όγκοι μπορούν να εμφανιστούν σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με όσους είναι άνω των 40 ετών να ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Μπορούν να εμφανιστούν ως μη επουλώσιμες πληγές, διογκώσεις ή κόκκινες και λευκές κηλίδες σε οποιοδήποτε σημείο του στόματος, είτε ως διογκώσεις στις γνάθους, που έχουν ως αποτέλεσμα τη δυσκολία και την ενόχληση κατά το κλείσιμο του στόματος και τη μάσηση. Μια τέτοια εκδήλωση συνήθως εξαπλώνεται σε όλη την έκταση της στοματικής κοιλότητας και προς τον λαιμό. Πολλές φορές συνοδεύεται από αιμορραγία, μούδιασμα, πόνο στο λαιμό ή στο αυτί, πρήξιμο στις γνάθους ή στον λαιμό, βραχνάδα, δυσμορφία προσώπου και έντονη απώλεια βάρους.

Η εμφάνιση ενός στοματικού όγκου δεν έχει αποδοθεί ακόμα σε συγκεκριμένα αίτια, αλλά φαίνεται να επηρεάζεται κυρίως από το κάπνισμα, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και τη λοίμωξη από HPV (ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων). Παρ’ όλα αυτά, όμως, σε ένα σημαντικό ποσοστό των καρκίνων του στόματος δεν υπάρχει κάποιος από τους παραπάνω επιβαρυντικούς παράγοντες, αλλά πρόκειται για άγνωστης αιτιολογίας περιστατικά.

Τι θα πρέπει, όμως, να προσέξει ο καθένας μας μεμονωμένα; Η πρόληψη και η ενημέρωση είναι ύψιστης σημασίας, μιας και αποτελεί έναν ιδιαίτερα συχνό τύπο καρκίνου με υψηλά ποσοστά θνησιμότητας, ο οποίος δεν είναι ευρέως γνωστός στο κοινό. Ο συχνός έλεγχος της στοματικής κοιλότητας (ανά 6μηνο) είναι κάτι που οι περισσότεροι αμελούμε ή και υποβαθμίζουμε, αλλά συγχρόνως είναι σημαντικός για τη διάγνωση πολλών νοσημάτων στοματικών ή και μη, πόσο μάλλον όταν αφορά έναν αρχόμενο καρκίνο. 

Αδιαμφισβήτητα η προσωπική ενεργοποίηση όσον αφορά την προσοχή στα σημάδια και την αναγνώριση των συμπτωμάτων που προδιαθέτουν ή φανερώνουν την εξέλιξη ενός στοματικού καρκίνου είναι απαραίτητη. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για άτομα και ομάδες υψηλού κινδύνου η ευαισθητοποίηση και η κινητοποίηση της πολιτείας είναι απαραίτητα.  Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η γρήγορη διάγνωση είναι καθοριστικός παράγοντας στην καταπολέμηση ενός καρκίνου, οπότε η επαγρύπνηση του καθενός και ο περιοδικός στοματικός έλεγχος καλό θα ήταν να μπουν στη ζωή όλων μας.

Dr. Ιωάννης Χατζηστεφάνου MD, PhD
Γναθοπροσωπικός Χειρουργός – Στρατιωτικός Ιατρός
Αριστεύσας Διδάκτωρ και Ακαδημαϊκός Υπότροφος Ιατρικής ΑΠΘ
Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης

Το άρθρο επιμελήθηκε η Παναγιώτα Δερμάνη DDS, Φοιτ. Οδοντιατικής – Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ)

Σχετικές αναρτήσεις

COVID Βλάβη: Μωρά έχασαν βασικά ορόσημα εν μέσω πανδημίας – “πραγματικά επιζήμια” για την υγεία τους

News Room A

Οι εξελίξεις στην εξωσωματική γονιμοποίηση που φέρνουν επιτυχία

News Room A

Βιταμίνη Κ: Αυτά είναι τα μεγαλύτερα οφέλη στην υγεία – Σε ποιες τροφές υπάρχει

News Room A