magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Καρκίνος του πνεύμονα: Η ασυνήθιστη βραχνάδα στη φωνή ίσως είναι πρώιμο σύμπτωμα

Καρκίνος του πνεύμονα: Η ασυνήθιστη βραχνάδα στη φωνή ίσως είναι πρώιμο σύμπτωμα

Ο καρκίνος του πνεύμονα θεωρείται ένας από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους. Όσοι καπνίζουν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο, αλλά ο καθένας μπορεί να αναπτύξει την πάθηση, ακόμα και αν δεν έχει γνωστούς παράγοντες κινδύνου για τη νόσο.

Η έγκαιρη διάγνωση και η έγκαιρη θεραπεία εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την αναγνώριση των πρώιμων συμπτωμάτων που έχει ο καρκίνος του πνεύμονα. Εφόσον εντοπιστεί νωρίς είναι και η καλύτερη ευκαιρία του ασθενούς για θετική πρόγνωση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσετε τα σημάδια και τα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα.

Εάν η φωνή σας ακούγεται βραχνή όταν μιλάτε, κάντε εξέταση πνευμόνων
Τα περισσότερα από τα ενδεικτικά συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα είναι αναπνευστικής φύσης. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, οι ασθενείς συχνά αγνοούν ένα ελάχιστα γνωστό σύμπτωμα που δεν ταιριάζει στο τυπικό προφίλ: μια επίμονα βραχνάδα στην φωνή. Η βραχνάδα είναι ένα λιγότερο γνωστό σύμπτωμα του καρκίνου του πνεύμονα. Εάν αντιμετωπίζετε ολοένα και μεγαλύτερα επεισόδια βραχνάδας, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

Μια βραχνή φωνή που προκύπτει από τον καρκίνο του πνεύμονα μπορεί να εμφανιστεί με αρκετούς διαφορετικούς τρόπους. Επομένως είναι σημαντικό να προσέχετε οτιδήποτε αποκλίνει από τη δική σας αίσθηση κανονικότητας. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι η φωνή σας ακούγεται διαφορετική, σαν πιο κουρασμένη και σίγουρα πιο βραχνή.

Μπορεί να υπάρχουν άλλες καλοήθεις αιτίες για τη βραχνάδα στην φωνή

Διάφορες παθήσεις εκτός από τον καρκίνο του πνεύμονα μπορεί να προκαλέσουν βραχνή φωνή, όπως:

  • λαρυγγίτιδα
  • πρήξιμο του λαιμού
  • παλινδρόμηση οξέος
  • συσσώρευση μαλακών ιστών στις φωνητικές χορδές από το κάπνισμα

Περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η υγρασία και η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορούν επίσης να αυξήσουν την πιθανότητα να αναπτύξετε βραχνή φωνή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο καρκίνος του λάρυγγα μπορεί επίσης να προκαλέσει βραχνάδα.

Οι ειδικοί λένε ότι εάν η βραχνή φωνή σας προκαλείται από ερεθισμό ή τραυματισμό στις φωνητικές χορδές, το πρόβλημα λογικά θα επιλυθεί από μόνο του σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Καρκίνος του πνεύμονα: Γιατί οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν βραχνάδα στη φωνή

Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς πώς ο καρκίνος του λάρυγγα θα μπορούσε να προκαλέσει μια βραχνή φωνή. Αλλά η σύνδεση μεταξύ του καρκίνου του πνεύμονα και της βραχνάδας είναι ίσως λιγότερο προφανής.

Οι ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα μπορεί να εμφανίσουν βραχνάδα ως αποτέλεσμα παράλυσης ή αδυναμίας στο λαρυγγικό νεύρο. Όταν συμβαίνει αυτό, είναι γνωστό ως παράλυση λαρυγγικού νεύρου. Το παλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο ελέγχει τη δράση του λάρυγγα και χωρίζεται σε αριστερό και δεξί νεύρο. Το υποτροπιάζον λαρυγγικό νεύρο έχει μια έμμεση διαδρομή μέσω του σώματος, με το αριστερό να διέρχεται από την κοιλότητα του θώρακα κοντά στον αριστερό πνεύμονα. Οι όγκοι στον αριστερό πνεύμονα μπορεί να πιέσουν το νεύρο, προκαλώντας βραχνάδα, ή υποτροπιάζουσα πάρεση λαρυγγικού νεύρου. Λιγότερο συχνά και οι όγκοι του δεξιού πνεύμονα μπορούν επίσης να προκαλέσουν υποτροπιάζουσα παράλυση λαρυγγικού νεύρου.

Καρκίνος του πνεύμονα: Προσέξτε και αυτά τα συμπτώματα

Εάν παρατηρήσετε βραχνάδα στη φωνή σας, που δεν υποχωρεί από μόνη της, είναι σημαντικό να μιλήσετε σχετικά με τον γιατρό σας. Επιπλέον, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε τα άλλα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα, τα οποία μπορεί να σας βοηθήσουν να μάθετε εάν υπάρχει ένα βαθύτερο πρόβλημα.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • επίμονο βήχα που επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου
  • βήχα που παράγει αίμα, ή φλέγματα με σκούρο χρώμα
  • πόνο στο στήθος
  • δύσπνοια
  • συριγμό
  • κόπωση
  • απώλεια βάρους χωρίς γνωστή αιτία

Άλλες αλλαγές που μπορεί μερικές φορές να συμβούν με τον καρκίνο του πνεύμονα μπορεί να περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενες κρίσεις πνευμονίας και διογκωμένους ή διευρυμένους λεμφαδένες μέσα στο στήθος στην περιοχή μεταξύ των πνευμόνων.

Μιλήστε με τον γιατρό για να αποκλείσετε την πιθανότητα καρκίνου του πνεύμονα, εάν παρατηρήσετε αυτά τα συμπτώματα.

Πηγές: https://www.cdc.govhttps://lungcancer.nethttps://roycastle.orghttps://bestlifeonline.com

φωτό: iStock

Σχετικές αναρτήσεις

Μελέτη: Μπορεί η υγρασία και η ζέστη να σχετίζονται με ψυχικές διαταραχές;

News Room A

Ατοπική δερματίτιδα: Οι διατροφικές ίνες ανακουφίζουν τα συμπτώματα-Μελέτη

News Room A

Αν νιώσετε αυτά τα συμπτώματα, μπορεί να έχετε εξάντληση από τη ζέστη. Τι συνιστά το ΕΚΑΒ

News Room A