magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Καλοκαίρι αυτοφροντίδα: Self care tips για ένα υπέροχο καλοκαίρι

Τι περιμένετε περισσότερο κάθε καλοκαίρι; Πιο ζεστές θερμοκρασίες; Μπάρμπεκιου; Μέρες στην παραλία; Ταξίδια; Σύμφωνα με μια ταξιδιωτική έρευνα που δημοσιεύτηκε αυτόν τον μήνα από τον ταξιδιωτικό ιστότοπο The Vacationer, το 81% των Αμερικανών ενηλίκων σχεδιάζει να ταξιδέψει τουλάχιστον μία φορά αυτό το καλοκαίρι. Ενώ οι καλοκαιρινές διακοπές προσφέρουν ένα συχνά πολυπόθητο διάλειμμα στις καθημερινές μας ρουτίνες, τα προγράμματα που δημιουργούμε για τον εαυτό μας μπορεί επίσης να γίνουν κάπως κουραστικά. Μπορεί να έχουμε πολλά πράγματα που θέλουμε να κάνουμε, μέρη να πάμε και κόσμο να δούμε.

Και αν μπαίνουν εμπόδιο σε ρουτίνες που, κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους, σας βοηθούν να φροντίσετε τη δική σας υγεία και τις προσωπικές σας ανάγκες, μην ξεχάσετε να σκεφτείτε πώς μπορείτε να διαχειριστείτε αυτές τις ανάγκες σε άλλους τρόπους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες (όταν το πρόγραμμά σας μπορεί να είναι διαφορετικό). Θυμηθείτε, το να αποφασίσετε πότε μια πρακτική αυτοφροντίδας δεν λειτουργεί πλέον ή χρειάζεται προσαρμογή είναι ένα σημαντικό μέρος της αυτοφροντίδας. Και η φροντίδα των δικών σας αναγκών ⎯ η αυτοφροντίδα σας ⎯ μπορεί να κάνει όλα αυτά τα άλλα πράγματα πιο ευχάριστα.

Ακολουθούν μερικές πρακτικές αυτοφροντίδας εμπνευσμένες από το καλοκαίρι που πρέπει να δοκιμάσετε. Ποιες έχουν απήχηση σε εσάς;

  • Βγείτε έξω: Βήμα 1 για να αξιοποιήσετε στο έπακρο την εποχή του ζεστού καιρού είναι να ξεκινήσετε. Το να είστε περιτριγυρισμένοι από τη φύση, τα φυτά και το πράσινο μπορεί να μειώσει το άγχος σου γρήγορα, όπως και η σωματική δραστηριότητα. Μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε το 2018 στο περιοδικό Health & Place ανέλυσε δεδομένα από υπάρχουσες μελέτες και διαπίστωσε ότι ο χρόνος σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να μειώσει αμέσως τα επίπεδα άγχους και ότι οι υπαίθριοι περίπατοι σε χώρους πρασίνου είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί.
  • Αφήστε χρόνο για ξεκούραση: Μπορεί να είναι πολύ εύκολο να υπερεκτεθούμε. Αυτό ισχύει οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, αλλά ειδικά το καλοκαίρι, όταν ο πιο φιλικός καιρός εμπνέει πολλούς να κάνουν περισσότερα. Πολλοί άνθρωποι είναι ενθουσιασμένοι που θα επιστρέψουν στα ταξίδια αυτό το καλοκαίρι μετά τις διαταραχές της πανδημίας των προηγούμενων ετών. Η Διοίκηση Ασφάλειας Μεταφορών (TSA) αναφέρει ότι τα αεροπορικά ταξίδια αναμένεται να ταιριάζουν με τα προ-πανδημικά επίπεδα για πρώτη φορά αυτό το καλοκαίρι και μπορεί ακόμη και να ξεπεράσουν τους αριθμούς από το 2019. Κάντε καλοκαιρινές περιπέτειες και συνδεθείτε με φίλους και οικογένεια. Αλλά, μην ξεχνάτε να αφιερώνετε χρόνο για να επιβραδύνετε όταν το χρειάζεστε, ώστε να μην εξαντλήσετε τον εαυτό σας.
  • Κοινωνικοποιηθείτε IRL και όχι διαδικτυακά: Προσπαθήστε να εργαστείτε για να είστε πιο παρόντες αυτή τη στιγμή, μειώνοντας τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και να κοινωνικοποιηθείτε περισσότερο προσωπικά. Προγραμματίστε πάρτι στην πισίνα, μπάρμπεκιου ή χρόνο μαζί στην παραλία για αναζωογόνηση και αποκατάσταση. Κάτι τέτοιο μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη. Η έρευνα δείχνει ότι οι φιλίες συνδέονται θετικά με την ικανοποίηση από τη ζωή και ότι παίζει ρόλο τόσο η ποιότητα των φιλιών σας όσο και το πόσο συχνά βλέπετε τους φίλους σας.
  • Αγοράστε καλοκαιρινά ρούχα που σας ταιριάζουν: Πολλοί άνθρωποι που παλεύουν με την εικόνα του σώματος βιώνουν περισσότερη αγωνία τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν τείνουμε να φοράμε ρούχα που εκθέτουν περισσότερο το σώμα μας, όπως μαγιό. Αν είστε εσείς, δείξτε στον εαυτό σας λίγη συμπόνια για τον εαυτό σας. Το να βρείτε άνετα ρούχα είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσεις. Και να θυμάστε, είναι εντάξει αν δεν σας αρέσει η εμφάνιση του σώματός σας. Πολλοί ειδικοί προτείνουν να εργαστείτε προς την ουδετερότητα του σώματος, δηλαδή να ζήσετε τη ζωή σας χωρίς έντονα συναισθήματα (καλά ή κακά) για την εμφάνισή σας ⎯ για να έχετε μια πιο υγιή εικόνα σώματος.
  • Ενυδατωθείτε: Η καλοκαιρινή ζέστη και η υγρασία μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα όπως η θερμική εξάντληση. Και ακόμη και τα χαμηλά επίπεδα χρόνιας αφυδάτωσης μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε κουρασμένοι και ζαλισμένοι. Η ποσότητα νερού που πρέπει να πίνετε κάθε μέρα διαφέρει από άτομο σε άτομο και μια αριθμομηχανή ενυδάτωσης μπορεί να σας δώσει μια καλή ιδέα για το πόση ποσότητα χρειάζεστε.

  • Να είστε συνετοί με τον ήλιο: Όταν βρίσκεστε έξω, φροντίστε να εφαρμόζετε το αντηλιακό άφθονα και τακτικά. Θα βοηθήσετε στην προστασία σας από ορισμένους καρκίνους, καθώς και στη μείωση των σημαδιών γήρανσης του δέρματος (όπως οι ρυτίδες και η υπερμελάγχρωση). Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (ADD) συνιστά τη χρήση αντηλιακού ευρέως φάσματος, ανθεκτικό στο νερό με παράγοντα αντηλιακής προστασίας (SPF) τουλάχιστον 30. Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται περίπου 1 χούφτα αντηλιακό για να καλύψει επαρκώς ολόκληρο το σώμα και το πρόσωπο. Η AAD συνιστά την επανεφαρμογή κάθε δύο ώρες και αφού βγείτε από το νερό.
  • Βρείτε το καλοκαιρινό σας πρόγραμμα ⎯ αλλά κάντε το χαλαρό: Εάν η συνήθης ρουτίνα σας διαταράσσεται το καλοκαίρι – ίσως είστε γονέας, μαθητής ή δάσκαλος πλήρους απασχόλησης και το σχολείο είναι εκτός σχολείου ή ίσως εργάζεστε σε μια εταιρεία που σας επιτρέπει να εργάζεστε εξ αποστάσεως ή έχει πιο ευέλικτο ωράριο – μπείτε στο ένα καινούργιο (ακόμα και χαλαρό) μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε λιγότερο καταβεβλημένοι και να συμβαδίσετε με τις υγιεινές συνήθειες για τις οποίες θέλετε να αφιερώσετε χρόνο.
  • Κινηθείτε με τρόπους που βρίσκετε διασκεδαστικούς: Το καλοκαίρι δίνει πολλές ευκαιρίες να μετακινηθείτε σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, οπότε μην πιέζετε τον εαυτό σας να κινηθεί με τρόπο που μισείτε. Αν δεν έχετε κίνητρο να πάτε στο γυμναστήριο όταν λάμπει ο ήλιος, βρείτε μια υπαίθρια προπόνηση που σας αρέσει, όπως πεζοπορία, περπάτημα, τρέξιμο, ένα παιχνίδι μπάσκετ στο πάρκο ή μια συνεδρία γιόγκα στο ύπαιθρο.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Η πτωχή σε αλάτι διατροφή δεν μειώνει την αρτηριακή πίεση

News Room

Κορονοϊός: Αν έχετε αυτές τις παθήσεις, το εμβόλιο ίσως δεν θα είναι τόσο αποτελεσματικό

News Room A

Ας πάμε πάλι απο την αρχή! Fat loss ή χάσιμο λίπ[ους!

News Room