magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Ήλιος: Πως συμβάλλει θετικά στην υγεία μας

 Ο ήλιος μπορεί να είναι ο καλύτερος φίλος του σώματός, προσφέροντας πολλά θετικά για την υγεία μας.

Αν και είναι αλήθεια ότι τα ηλιακά εγκαύματα και ο καρκίνος του δέρματος είναι πολύ πραγματικές απειλές και ότι ο δείκτης προστασίας SPF είναι απαραίτητος, υπάρχουν επίσης θετικά αποτελέσματα από την έκθεση στον ήλιο. H απορρόφηση του ηλιακού φωτός μπορεί να κάνει θαύματα για το μυαλό, τα οστά σας και πολλά άλλα. Όταν δίνετε στο δέρμα σας πρόσβαση σε μια υγιή δόση των ακτίνων του ήλιου, είναι πιθανό να βιώσετε κάποια απτά οφέλη, σύμφωνα με το healthweb.gr.

Η έκθεση στον ήλιο μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας

  •  Αυξημένη βιταμίνη D: Η βιταμίνη D έχει ορισμένες σημαντικές λειτουργίες στο σώμα. Προωθεί τη μειωμένη φλεγμονή και ρυθμίζει την ανάπτυξη των κυττάρων. Είναι επίσης πολύ δύσκολο να πάρεις αρκετή βιταμίνη μόνο από πηγές τροφίμων. Ο ήλιος είναι η καλύτερη φυσική πηγή βιταμίνης D και χρειάζονται μόνο 5-15 λεπτά ηλιακού φωτός μερικές φορές την εβδομάδα για να παρατηρήσετε τη διαφορά. Βγείτε έξω και εκτεθείτε στον άμεσο ήλιο στα χέρια και το πρόσωπό σας για να απορροφήσετε αυτήν την απαραίτητη βιταμίνη. Απλώς θυμηθείτε να χρησιμοποιείτε αντηλιακό εάν είστε έξω για περισσότερο από 15 λεπτά.
  • Βελτιωμένη διάθεση: Αποδεικνύεται ότι η “ηλιόλουστη διάθεση” είναι κάτι περισσότερο από μια απλή έκφραση.  Ερευνητές βρήκαν μεγαλύτερη ψυχική δυσφορία σε άτομα κατά τις εποχές με μικρή έκθεση στον ήλιο. Αντίθετα, οι μέρες με άφθονη ηλιοφάνεια συνδέονταν με καλύτερη ψυχική υγεία — στην πραγματικότητα, η διαθεσιμότητα της ηλιοφάνειας έχει μεγαλύτερη επίδραση στη διάθεση από τις βροχοπτώσεις, τη θερμοκρασία ή οποιονδήποτε άλλο περιβαλλοντικό παράγοντα. Ο ήλιος αυξάνει τη σεροτονίνη σας και σας βοηθά να αποτρέψετε την Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή (SAD) και η έκθεση στον ήλιο μπορεί επίσης να βοηθήσει άτομα με άγχος και κατάθλιψη, ειδικά σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες.
  • Υψηλής ποιότητας ύπνος: Αυτή η σεροτονίνη που απορροφάτε από τις ακτίνες του ήλιου κάνει περισσότερα από το να ενισχύει τη διάθεσή σας – μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να έχετε πιο ξεκούραστο ύπνο τη νύχτα. Η συνεργασία με τη σεροτονίνη είναι η μελατονίνη, μια χημική ουσία στον εγκέφαλό σας που σας νανουρίζει στον ύπνο και μια ουσία που ο ήλιος βοηθά επίσης το σώμα σας να παράγει. 
  • Πιο δυνατά οστά: Θυμάστε πώς αναφέραμε ότι η βιταμίνη D κάνει μερικά πολύ σημαντικά πράγματα για το σώμα σας; Η χαμηλή βιταμίνη D έχει συνδεθεί με ασθένειες όπως η οστεοπόρωση και η ραχίτιδα, και ένα από τα πιο συγκεκριμένα οφέλη της βιταμίνης D είναι η απόκτηση ισχυρότερων οστών και δοντιών.  Για ενήλικες, συνιστάται η ημερήσια πρόσληψη 4.000 διεθνών μονάδων (ή IU). Ενώ η πρόσληψη ασβεστίου είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την υγεία των οστών, η λήψη αρκετού ήλιου βοηθά το σώμα σας να απορροφήσει το ασβέστιο.
  • Χαμηλώστε την αρτηριακή πίεση: Όταν το ηλιακό φως χτυπά το δέρμα σας, το σώμα σας απελευθερώνει κάτι που ονομάζεται μονοξείδιο του αζώτου στο αίμα σας. Αυτή η ένωση μειώνει την αρτηριακή πίεση και βελτιώνει την υγεία της καρδιάς. Η διατήρηση υγιούς αρτηριακής πίεσης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού. Τα αισθήματα χαλάρωσης μπορεί επίσης φυσικά να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, επομένως η ενίσχυση της ευτυχίας σας με την απορρόφηση των ακτίνων βοηθά επίσης στη διατήρηση της πίεσης σας σε χαμηλά επίπεδα.
  • Ο ήλιος μπορεί να είναι ο καλύτερος φίλος του σώματός σας. Όχι μόνο ενισχύει τη διάθεσή σας και είναι ένα αποτελεσματικό μέρος της θεραπείας για την κατάθλιψη, αλλά οι ακτίνες του έχουν απτά οφέλη για τη σωματική μας ευεξία.

Σχετικές αναρτήσεις

Ψωρίαση: Τύποι και θεραπείες

News Room A

Χάπι Pfizer κατά του κορωνοϊού: Τι γνωρίζουμε εως τώρα και πότε θα έρθει στην Ελλάδα

News Room A

Κορονοϊός: Η πανδημία ανέβαλλε χιλιάδες χειρουργεία καρκινοπαθών – Πρόταση για εθνικό σχέδιο δράσης

News Room A