magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Ήλιος: Ποιες ασθένειες προλαμβάνει

Ο ήλιος και η έκθεση σε αυτόν δεν μας φτιάχνει μόνο τη διάθεση. Συμβάλλει και στην πρόληψη σοβαρών παθήσεων. Ανάμεσα τους ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες. Αυτό έδειξε μια νέα μελέτη.

Ερευνητές του Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας στην Αδελαΐδα, διαπίστωσαν ότι τα άτομα που λάμβαναν επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν δείκτες φλεγμονής στις αιματολογικές εξετάσεις.

Παρότι η φλεγμονή είναι μια φυσιολογική διαδικασία του ανοσοποιητικού συστήματος και άλλων διεργασιών στο σώμα, σε μεγάλο βαθμό μπορεί να θέσει ένα άτομο σε αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξει επικίνδυνες χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιοπάθειες.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να λάβει κάποιος την απαραίτητη ημερήσια δόση βιταμίνης D, κυρίως μέσω των ιχθυελαίων. Το σώμα όμως μετατρέπει την ηλιακή ακτινοβολία σε βιταμίνη D στο δέρμα, καθιστώντας την παραμονή σε εξωτερικό χώρο τον ευκολότερο τρόπο για να λάβετε την αναγκαία ποσότητα.

Ήλιος και υγεία

Οι ερευνητές άντλησαν δεδομένα από τη UK Biobank, μια δεξαμενή δεδομένων από χιλιάδες κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου που συλλέχθηκαν σε μια προσπάθεια περαιτέρω κατανόησης πολλών ασθενειών.

Η μελέτη περιλάμβανε δεδομένα για 294.970 Βρετανούς.

«Η φλεγμονή είναι ο τρόπος του σώματος να προστατεύει τους ιστούς σε περίπτωση τραυματισμού ή λοίμωξης», δήλωσε ο Δρ. Ang Zhou, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης.

«Τα υψηλά επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης παράγονται από το ήπαρ ως απόκριση στη φλεγμονή, επομένως όταν το σώμα σας αντιμετωπίζει χρόνια φλεγμονή, εμφανίζει και υψηλότερα επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης. Αυτή η μελέτη εξέτασε τις πρωτεΐνες που αντιδρούν στη βιταμίνη D και C και βρήκε μια μονόδρομη σχέση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων της βιταμίνης D και των υψηλών επιπέδων της αντιδρώσας πρωτεΐνης C, που εκφράζεται ως φλεγμονή. Η ενίσχυση της βιταμίνης D σε ανθρώπους με ανεπάρκεια μπορεί να μειώσει τη χρόνια φλεγμονή, βοηθώντας τους να αποφύγουν μια σειρά σχετιζόμενων με αυτή ασθενειών».

Οι αιματολογικές εξετάσεις αποκάλυψαν μια σαφή σχέση μεταξύ των επιπέδων της βιταμίνης D και των επιπέδων της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης.

Αυτά τα ευρήματα έχουν μεγάλη αξία για τους επιστήμονες. Κάποιος που πάσχει από μια ασθένεια που συνδέεται με τη φλεγμονή, θα πρέπει να φροντίσει να λαμβάνει περισσότερη βιταμίνη D.

Όσοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακά προβλήματα ή άλλα σχετικά προβλήματα υγείας, θα πρέπει επίσης να φροντίζουν να μην αυξάνουν τον κίνδυνο μέσω της έλλειψης βιταμίνης D.

Ο ευκολότερος και πιο συχνά προτεινόμενος τρόπος για να λάβετε περισσότερη βιταμίνη D, είναι απλώς να περνάτε περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Αν και η ποσότητα της απαιτούμενης ηλιακής ακτινοβολίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ηλικία και τη φυλή, η βιταμίνη D που προέρχεται από τον ήλιο πιστεύεται ότι είναι πιο ανθεκτική από αυτή που λαμβάνει κανείς από τρόφιμα και συμπληρώματα.

Πολλά ψάρια και ιχθυέλαια είναι πολύ καλές πηγές βιταμίνης D. Τα μανιτάρια θεωρούνται επίσης εξαιρετική πηγή.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση International Journal of Epidemiology.

Πηγή

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Ίδρυμα «Παύλος Γιαννακόπουλος»: Ολοκληρώθηκε η αναβάθμιση ιατροτεχνολογικών υπηρεσιών στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης «Βοστάνειο»

News Room M

Η DEMO στο πλευρό της ΑΜΥΜΩΝΗΣ

News Room A

Κορωνοϊός: Πόσο μας προστατεύει η μάσκα, όταν δεν την φορούν όλοι

News Room A