13.3 C
Athens
Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου, 2022
More

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    Η πιο αρωματική λεμονόπιτα – Η εύκολη συνταγή για το Κυριακάτικο τραπέζι

    Tο πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα της συγκεκριμένης λεμονόπιτας, σου καθαρίζει το στόμα, σου φρεσκάρει τη μύτη, σου ξυπνάει τις αισθήσεις. Τόση είναι η φρεσκάδα του λεμονιού που σου αφήνει. Η συνταγή αυτή δεν θέλει βάση τάρτας αλλά ένα αφράτο παντεσπάνι.

    Αν θέλετε να έχετε διαυγή κρέμα λεμονιού τότε χρησιμοποιείστε λευκή κρυσταλλική ζάχαρη.

    Υλικά για τη λεμονόπιτα

    Για το παντεσπάνι (ταψί 24 εκ.)

    4 αυγά

    225 γρ. ζάχαρη λευκή

    110 γρ. φαρίνα κόκκινη

    1 ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

    1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή ένα φακελάκι βανίλια

    ξύσμα από μισό λεμόνι (προαιρετικά)

    - Advertisement -

    Κρέμα

    330 γρ. ζάχαρη λευκή

    340 ml νερό

    60 ml χυμό λεμονιού

    φρεσκοστυμμένο ξύσμα από 1-2 λεμόνια ανάλογα το μέγεθός τους

    40 γρ. κορν φλάουρ

    1 κρόκος αυγού

    Ξύσμα και λεπτές φέτες λεμονιού για το στόλισμα

    Εκτέλεση

    Χωρίζουμε τα αυγά σε κρόκους και ασπράδια. Σε καθαρό μπολ χτυπάμε σε μετρό προς δυνατή ταχύτητα τα ασπράδια σε μαρέγκα. Τα αφήνουμε στην άκρη. Σε άλλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη, τη βανίλια και το ξύσμα μέχρι να γίνουν ένα κρεμώδες μείγμα. Προσθέστε το μπέικιν στο αλεύρι. Προσθέτουμε στο μείγμα των αυγών και της ζάχαρης τη μαρέγκα και το αλεύρι εναλλάξ. Με μια μαρίζ ενσωματώνουμε τη μαρέγκα και το αλεύρι στο μείγμα κάνοντας απαλές κυκλικές κινήσεις σαν να διπλώνουμε το μείγμα. Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί και το ψήνουμε για 20 λεπτά στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο. Το παντεσπάνι θα φουσκώσει πολύ κατά το ψήσιμο και θα ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού, αυτή είναι η ένδειξη ότι είναι έτοιμο. Το βγάζουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε να σταθεί 10 λεπτά και το αναποδογυρίζουμε σε μια σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Όσο ψήνεται το παντεσπάνι εμείς ετοιμάζουμε την κρέμα. Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, τον χυμό λεμονιού, το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε καλά. Η ένταση της φωτιάς είναι μέτριο προς δυνατό αλλά προσέχουμε να μην κοχλάσει το μείγμα. Όταν αρχίσει το μείγμα να πήζει, χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς και προσθέτουμε τη βανίλια, το ξύσμα και τον κρόκο. Ανακατεύουμε καλά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα και αδειάζουμε την κρέμα σε ένα καθαρό μπολ. Την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Κόβουμε το παντεσπάνι στα δύο. Ακουμπάμε το ένα κομμάτι παντεσπάνι σε μια πιατέλα, απλώνουμε τη μισή ποσότητα από την κρέμα λεμονιού, ακουμπάμε από πάνω το άλλο κομμάτι παντεσπάνι και απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα λεμονιού. Γαρνίρουμε με επιπλέον ξύσμα και λεπτές φέτες λεμονιού.

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ