magdasnews.gr
Τετ α τετ με την Μάγδα

Η Ουκρανή Μαρίνα Σκουρόβα, συγκλονίζει, μιλώντας για τον Πούτιν και τη φρίκη του πολέμου.

Η Ουκρανή Μαρίνα Σκουρόβα, συγκλονίζει, μιλώντας για τον Πούτιν και τη φρίκη του πολέμου.

Η συγκλονιστική αφήγηση  για τον πόλεμο, το δράμα των ανθρώπων, την βοήθεια των λαών και το αβέβαιο μέλλον.

Διανύοντας την 22η ημέρα πολέμου στην Ουκρανία και με τα βλέμματα να παραμένουν παγκοσμίως στραμμένα εκεί, η 39χρονη Διεθνολόγος και Εκδότρια, Μαρίνα Σκουρόβα που έχει γεννηθεί στο Κίεβο και ζει στην Αθήνα, μιλάει στη Μάγδα Τσέγκου για όλες τις πτυχές του πολέμου μέσα από τα δικά της μάτια. Εξηγεί πως ξεκίνησε, ποιος και τι φταίει, πως έζησαν οι δικοί της άνθρωποι τις πρώτες ώρες της εισβολής στην Ουκρανία και πως θα τελειώσει η φρίκη του πολέμου.

MARINA SHKUROVA ΜΑΡΙΝΑ ΣΚΟΥΡΟΒΑ

Μαρίνα ποια ήταν η κατάσταση στην Ουκρανία πριν ξεσπάσει ο πόλεμος ;

Η κατάσταση στην Ουκρανία πριν την εισβολή σίγουρα έμοιαζε μ’ αυτήν των περισσότερων χωρών. Η πανδημία, η αβεβαιότητα, τα οικονομικά ζητήματα αποτελούσαν μέρος της καθημερινότητας των Ουκρανών. Ωστόσο, όλα αυτά, στο πλαίσιο της ελπίδας και της ανάπτυξης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κάθε μου επίσκεψη στη Ουκρανία προκαλούσε εντύπωση καθώς το αγαπημένο Κίεβο άλλαζε κάθε φορά, συνδυάζοντας την ιστορική του όψη με τον ξέφρενο εκσυγχρονισμό. Ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση προκαλούσε η αγαπημένη Μαριούπολη όπου τα τελευταία χρόνια έγιναν απίστευτα έργα και υποδομές.”

-Γιατί έγινε ο πόλεμος, ποια είναι η αλήθεια κατά την δική σου άποψη έτσι όπως έχεις ζήσει τα γεγονότα μέχρι σήμερα;

Οι προβλέψεις και οι αναλύσεις του συγκεκριμένου πολέμου είχαν ξεκινήσει από νωρίς, πολύ νωρίτερα από το περίφημο για την Ουκρανία 2014. Οι αναφορές και οι περιγραφές αυτού του σεναρίου είναι καταγεγραμμένες από πολλούς πολιτικούς, δημοσιογράφους και προσωπικότητες της ρωσικής αντιπολίτευσης. Τον αιματηρό αυτό πόλεμο με λεπτομέρεια περιέγραφε ο Τζοχάρ Ντουτνάγιεφ το 1995, ο Μπορίς Νεμτσόβ το 2014, και μερικοί άλλοι. Ωστόσο, μιας και είναι μεγάλη η απόσταση από τα λόγια μέχρι την πράξη, και ειδικά μια τέτοια πράξη η οποία αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, κανένας μας δεν μπορούσε να πιστέψει ότι όντως μπορεί να έρθει αυτή η ώρα για μας.

 

“Kαμία πράξη «κάτω από το τραπέζι»

δεν δικαιολογεί την εισβολή του Πούτιν.”

           

-Υπάρχουν ΜΜΕ που υποστηρίζουν ότι ο Ζελένσκι έχει τεράστιο μερίδιο ευθύνης και πως κρύβονται συμφωνίες κάτω από το τραπέζι δικαιολογώντας έτσι την επίθεση του Πούτιν!

Καταρχάς καμία πράξη «κάτω από το τραπέζι» δεν δικαιολογεί την εισβολή του Πούτιν. Η ίδια η φράση «κάτω από το τραπέζι» είναι απαράδεκτη από τη στιγμή που μιλάμε για ένα ανεξάρτητο κράτος το οποίο έχει δικαίωμα στην εδαφική ακεραιότητα, στη δική του εσωτερική και εξωτερική πολιτική και δεν υποχρεώνει την κυβέρνηση να είναι υπόλογη σε μια άλλη κυβέρνηση η οποία θεωρεί ότι το τραπέζι είναι ένα, ακόμα και μετά τα 30 χρόνια ανεξαρτησίας. Μπορείτε να φανταστείτε το ενδεχόμενο της εισβολής του Ερντογάν στην Ελλάδα λόγω κάποιον συμφωνιών «κάτω από το τραπέζι» της Ελληνικής κυβέρνησης και να ψάχνουμε τους λόγους που να τη δικαιολογούν; Θεός φυλάξει. Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για έναν πόλεμο ο σχεδιασμός και η προετοιμασία του οποίου δεν ξεκίνησε από την εκλογή του Ζελένσκι. Ο πόλεμος αυτός είναι συγκεκριμένα ο πόλεμος του Πούτιν.

MARINA SHKUROVA ΜΑΡΙΝΑ ΣΚΟΥΡΟΒΑ

-Τι θέλει να πετύχει ο Πούτιν;

Δεν ξέρω εάν ξέρει ο ίδιος, καθώς ξεκίνησε με τον πόλεμο στο Ντονμπάς που ξεκίνησε τον Μάρτιο ΤΟΥ 2014 αλλά τον ξεπέρασε, μετά με την κυβέρνηση των ναρκομανών Ναζί, μετά με το NATO, μέλος του οποίου η Ουκρανία δεν είναι, στη συνέχεια με τα βιολογικά όπλα στα μυστικά εργαστήρια. Δυσκολεύομαι να το προσδιορίσω πραγματικά. Κάπως έτσι ξεκινάει η γενοκτονία, καθώς βομβαρδίζει νοσοκομεία, σχολεία, μαιευτήρια, εκκλησίες, μοναστήρια, βιομηχανικά κτήρια, πολυκατοικίες και πυροβολεί εν ψυχρό τους ανθρώπους, γυναίκες και παιδιά, απομονώνοντας ολόκληρες πόλεις υπό κατοχή από τις οποίες απαγάγει τους δημάρχους και αφήνει τους κατοίκους χωρίς ρεύμα, νερό, τροφή για να παραδοθούν. Σίγουρα κατάφερε να δημιουργήσει μια αγεφύρωτη άβυσσο ανάμεσα στους Ουκρανούς και στους Ρώσους.

“Κάπως έτσι ξεκινάει η γενοκτονία καθώς βομβαρδίζει νοσοκομεία,

σχολεία, μαιευτήρια, εκκλησίες, μοναστήρια

βιομηχανικά κτήρια, πολυκατοικίες”

-Πως θα χαρακτήριζες τον Πρόεδρο Ζελένσκι και πως τον κρίνεις για την μέχρι τώρα πορεία του στην διαχείριση της κρίσης του πολέμου;

Ο Ζελένσκι πλέον θα μείνει για πάντα στις καρδιές των Ουκρανών. Πρωτίστως επειδή έμεινε και τώρα βρίσκεται εκεί. Σίγουρα κατάφερε να ενώσει τον λαό και τον στρατό οι οποίοι από κοινού προασπίζονται την πατρίδα τους μέχρι τέλος.

-Θυμάσαι τα πρώτα λεπτά που έμαθες ότι στην χώρα σου ξεκινάει ο πόλεμος;

Αυτά τα λεπτά δεν θα τα ξεχάσω ποτέ. Ακόμα και τώρα ελπίζω και εύχομαι ότι κάποιος θα με ξυπνήσει και θα πει ότι ήταν ένας εφιάλτης. Δεν μπορεί να είναι αλήθεια ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία. Νωρίς το πρωί, δεν είχε ακόμα ξημερώσει, χτύπησε το τηλέφωνο και στην άλλη άκρη της γραμμής η φωνή της μαμάς: Μαρίνα μου, ξεκίνησε ο πόλεμος, βομβαρδίζουν παντού ταυτόχρονα, μην πεις τίποτα στα μικρά. Εκείνη τη στιγμή την άκουγα χωρίς να αναπνέω, από το δέος και φόβο είχε μουδιάσει το δέρμα σε όλο μου το σώμα και το πρόσωπο. Στις 24 Φεβρουαρίου νύχτα ξημέρωσε, δεν βγήκε ο ήλιος.

-Πως κυλάνε οι ημέρες  για εσένα από τότε ;

 Δεν κυλάνε. Νιώθω ότι έχει περάσει μια αιωνιότητα. Ο πόνος που νιώθω δεν περιγράφεται. Γενικά ο πόλεμος προκάλεσε πολλά νέα και έντονα συναισθήματα. Κυρίως το συναίσθημα της προδοσίας είναι αφόρητο.

– Τι σου λένε οι συγγενείς οι φίλοι σου, πως επικοινωνείτε;

 Τις πρώτες μέρες οι περισσότεροι δεν ήθελαν να φύγουν. Ωστόσο μέσα στις επόμενες μέρες η κατάσταση στην Ουκρανία μετατράπηκε σε λαϊκό πόλεμο ενάντια στις έντονες εχθροπραξίες του Πούτιν. Πολλοί συγγενείς και φίλοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το Κίεβο. Ανησυχώ πολύ για όσους αποφάσισαν να μείνουν τώρα πια καθώς η κατάσταση κλιμακώνεται. Ανησυχώ για το αν θα έχουν τρόφιμα, νερό, ρεύμα, φάρμακα. Ακόμα και στο Κίεβο οι ελλείψεις είναι πλέον αισθητές.

-Ποιες είναι οι μεγάλες τους ανάγκες σήμερα ; 

Από ανθρωπιστική πλευρά οι μεγαλύτερες ανάγκες είναι στα τρόφιμα και φάρμακα.

MARINA SHKUROVA ΜΑΡΙΝΑ ΣΚΟΥΡΟΒΑ

-Η πιο συγκλονιστική αφήγηση που σου έκαναν κατά την διάρκεια της επικοινωνίας σου όλο αυτό το διάστημα ποια ήταν ;

Είναι πλέον πολλές οι συγκλονιστικές αφηγήσεις, πολύς ο πόνος και πολλές οικογενειακές τραγωδίες. Η σημερινή αφήγηση είναι ενός ζευγαριού που κατάφερε να φύγει από το Κίεβο με το τρένο και να φτάσει στα σύνορα Πολωνίας. Στην διαδρομή προς τον σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου, μπροστά στα μάτια τους πυροβόλησαν μια οικογένεια με μικρό παιδί καθώς όλοι τους είχαν σηκώσει τα χέρια ψηλά. Στη συνέχεια, αφού κατάφεραν να μπουν στο τρένο, ταξίδεψαν 12 ώρες όρθιοι στο διάδρομο. Είχε τόσο πολύ κόσμο που δεν μπορούσες να κουνηθείς και έτσι έκαναν την ανάγκη τους πάνω τους. Κάπως έτσι ξεκινάει η γενοκτονία.

“Στην διαδρομή προς τον σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου, μπροστά

στα μάτια τους πυροβόλησαν μια οικογένεια με μικρό παιδί

καθώς όλοι τους είχαν σηκώσει τα χέρια ψηλά.”

 

-Πως διαχειρίστηκες αυτές τις ώρες αγωνίας ;

Δεν ξέρω εάν διαχειρίζομαι την αγωνία. Μετά από πολλές σκοτεινές ώρες και στιγμές έχω επικεντρωθεί μόνο στη νίκη και δεν σκέφτομαι κανένα άλλο ενδεχόμενο. Αυτό τουλάχιστον μου δίνει κουράγιο να μπορώ να κάνω κάποιες καθημερινές δουλειές.

-Η χώρα μας έχει σταθεί πολύ στους πρόσφυγες στης Ουκρανίας και στο δράμα που βιώνουν, τι θα μπορούσε να κάνει ο καθένας μας ξεχωριστά προκειμένου να βοηθήσει τον λαό σας;

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Ελλάδα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Έλληνες. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον καθένα προσωπικά. Αυτό που σίγουρα πρέπει να κάνει ο καθένας μας είναι να μη μένει σιωπηλός, ουδέτερος και στάσιμος καθώς κάπως έτσι ξεκινάει η γενοκτονία. Έχει ξανασυμβεί, όταν δεν μίλησαν οι Εβραίοι, όταν δεν μίλησαν οι Γερμανοί. Έχει ξανασυμβεί γιατί δεν μιλήσαμε και κρατήσαμε ουδετερότητα – είναι η σιωπή μέχρι να περάσει.

-Πως φαντάζεσαι ότι θα λήξει αυτός ο πόλεμος;

Η ταπεινή μου πρόγνωση είναι η καταστροφή και η κατάρρευση της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

 

MARINA SHKUROVA ΜΑΡΙΝΑ ΣΚΟΥΡΟΒΑ

 

Σχετικές αναρτήσεις

Τίνα Μεσσαροπούλου:Η ζωή της, η καριέρα, τα φοιτητικά χρόνια στην Αγγλία, η γνωριμία της με τον σύζυγό της και η φιλία τους με το ζεύγος Ρουσόπουλου

News Room M

Γιάννης Κεφαλογιάννης: Ο Μεγάλος Περίπατος, τα ηλεκτροκίνητα ΙΧ και οι αερομεταφορές εν μέσω κορονοϊού

News Room A

Η πανέμορφη Ελίζα Λυμπούση από τον Alpha,μας συστήνεται για πρώτη φορά και μας αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις

News Room M