magdasnews.gr
Τα δικά μου νέα

Η λαμπερή εκδήλωση του Συλλόγου “ΕΛΑΙΑΣ ΝΗΣΟΣ ΛΕΣΒΟΣ” (video)

Η λαμπερή εκδήλωση του Συλλόγου "ΕΛΑΙΑΣ ΝΗΣΟΣ ΛΕΣΒΟΣ"

 Με μεγάλη επιτυχία στέφτηκε η πρώτη εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ελαίας Νήσος Λέσβος» με τίτλο «Ελαιόλαδο: O θησαυρός της Λέσβου / Γαστρονομία – Πολιτισμός – Υγεία», που πραγματοποιήθηκε στο μοναδικό σύγχρονο ελαιοτριβείο στην Ευρώπη, το οποίο συνδυάζει την υψηλή αισθητική, με τη λειτουργία ενός πρωτοποριακού ελαιοτριβείου, το βράδυ της Δευτέρας 28 Ιουνίου στο Σίγρι της Λέσβου.

Το πιο σύγχρονο ελαιοτριβείο στην Ελλάδα "Sigri Olive Mill"
Το πιο σύγχρονο ελαιοτριβείο στην Ευρώπη – “Sigri Olive Mill”

Στο νεόδμητο ελαιοτριβείο “sigri olive mill” εκατοντάδες καλεσμένοι (με την απόλυτη τήρηση των μέτρων ασφάλειας για την πανδημία) παρακολούθησαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ομιλίες για την ελιά και το λάδι από επιστήμονες και ανθρώπους της αυτοδιοίκησης και της πολιτικής και γεύτηκαν μοναδικές γεύσεις που ανέδειξαν τη δυναμική της Λέσβου στον χώρο της γαστρονομίας.

Την εκδήλωση, την οποία παρουσίασε η δημοσιογράφος Μάγδα Τσέγκου, ξεκίνησε με τον χαιρετισμό που απέστειλε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου, ενώ το καλωσόρισμα έγινε από τον οικοδεσπότη του χώρου Αντώνη Τιρπιντήρη

Ο κύριος Αντώνης Τιρπιντήρης
Αντώνης Τιρπιντήρης – Ιδιοκτήτης του ελαιοτριβείου “Sigri Olive Mill”

Ο κ. Τιρπιντήρης, μίλησε για τη φιλοσοφία της ανέγερσης του ελαιοτριβείου και της δημιουργίας του περιβάλλοντος ελαιώνα, που έχουν ως στόχο όχι μόνο την αναβάθμιση του παραγόμενου προϊόντος, αλλά και τη συμβολή ενάντια στην ερημοποίηση και στην περιβαλλοντική υποβάθμιση. 

Χαιρετισμούς, απηύθυναν, ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Παναγιώτης Κουφέλος και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δυτικής Λέσβου Στρατής Γελαγώτης, οι οποίοι μίλησαν για την ανάδειξη του πρωταγωνιστικού ρόλου του λεσβιακού ελαιόλαδου στην ανάπτυξη του νησιού και στη συμβολή των δύο φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Παναγιώτης Κουφέλος
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Παναγιώτης Κουφέλος
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δυτικής Λέσβου Στρατής Γελαγάλης
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δυτικής Λέσβου Στρατής Γελαγάλης

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής και υπουργός Λουκάς Αποστολίδης.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής και υπουργός Λουκάς Αποστολίδης.
Ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής και υπουργός Λουκάς Αποστολίδης.

Οι κεντρικές ομιλίες της βραδιάς είχαν ως στόχο να αναδείξουν τα πολλαπλά πλεονεκτήματα του λεσβιακού ελαιόλαδου για την ανθρώπινη υγεία, αλλά και τη σπουδαία δυναμική του στην τοπική οικονομία εφόσον γίνουν στοχευμένες κινήσεις.

Ο Διευθυντής του Κέντρου Ελιάς του Πανεπιστημίου του Davis στην Καλιφόρνια Dr Dan Flynn αναφέρθηκε στους τρόπους με τους οποίους οι παραγωγοί της Λέσβου μπορούν να έρθουν πιο κοντά στους αμερικανούς καταναλωτές και στο πώς η συγκυρία της πανδημίας και οι εξελίξεις των τελευταίων ετών δημιουργούν ένα θετικό κλίμα.

Ο Διευθυντής του Κέντρου Ελιάς του Πανεπιστημίου του Davis στην Καλιφόρνια Dr Dan Flynn
Ο Διευθυντής του Κέντρου Ελιάς του Πανεπιστημίου του Davis στην Καλιφόρνια Dr Dan Flynn

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Νίκος Θωμαΐδης με καταγωγή από τη Λέσβο, αναφέρθηκε στις ποικιλίες, το κλίμα και τη βιοποικιλότητα της Λέσβου που συμβάλλουν στα μοναδικά χαρακτηριστικά του λεσβιακού ελαιόλαδου, καθώς και στις προσπάθειες ανάδειξής τους στην Ελλάδα και διεθνώς, οι οποίες απαιτείται να ενισχυθούν με τη συνεργασία των επιστημόνων, της κοινωνίας και της Πολιτείας.

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Νίκος Θωμαΐδης με καταγωγή από τη Λέσβο
Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Νίκος Θωμαΐδης με καταγωγή από τη Λέσβο

Ο Αναπληρωτής καθηγητής φαρμακογνωσίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Προκόπης Μαγιάτης, παρουσίασε τέλος, εντυπωσιακά αποτελέσματα από τις επί εικοσαετία μελέτες του σε όλο τον κόσμο για τη συμβολή του ελαιόλαδου στη θεραπεία σοβαρών ασθενειών. 

Ο αν. καθηγητής φαρμακογνωσίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Προκόπης Μαγιάτης
Ο Αναπληρωτής Καθηγητής φαρμακογνωσίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Προκόπης Μαγιάτης

Ο διακεκριμένος σεφ Νίκος Φωτιάδης, πρόεδρος της κοινότητας Chef’s Brigade Slow Food, μίλησε για τον σπουδαίο ρόλο που μπορεί να παίξει η γαστρονομία στην ανάδειξη των πολλαπλών πλεονεκτημάτων της Λέσβου και στην ίδρυση της τοπικής κοινότητας Chef’s Brigade Slow Food Lesvos Community. Ο κ. Φωτιάδης, με την ομάδα του και με τη συνεργασία του με τον Συνεταιρισμό Γυναικών Μεσοτόπου, επιμελήθηκε και το ειδικό μενού που απόλαυσαν οι προσκεκλημένοι, αξιοποιώντας λάδι και άλλα υλικά από παραγωγούς του νησιού.

Ο διακεκριμένος σεφ Νίκος Φωτιάδης, πρόεδρος της κοινότητας Chef’s Brigade Slow Food
Ο διακεκριμένος σεφ Νίκος Φωτιάδης, πρόεδρος της κοινότητας Chef’s Brigade Slow Food

Τη βραδιά, έκλεισε η πρόεδρος του Συλλόγου «Ελαίας Νήσος Λέσβος» Φωτεινή Τιρπιντήρη, η οποία έδωσε έμφαση στα μηνύματα της εξωστρέφειας και της συνένωσης δυνάμεων γύρω από τον κλάδο του λαδιού στην Λέσβο, όπως εκφράστηκαν μέσα από την εκδήλωση. 

Η κυρία Φωτεινή Τιρπιντήρη
Η  Πρόεδρος του Συλλόγου «Ελαίας Νήσος Λέσβος» Φωτεινή Τιρπιντήρη

Αναφέρθηκε επίσης, στις προσεχείς εκδηλώσεις του Συλλόγου: στην παρουσίαση του πολυτελούς ιστορικού λευκώματος «Η Ελιά στη Λέσβο», που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Αυγούστου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Σίγρι, αλλά και στο πολυθεματικό 1ο Διεθνές Συνέδριο και Φεστιβάλ για την Ελιά “Elia Lesvos Confest” που θα διοργανωθεί το τριήμερο 24-26 Σεπτεμβρίου στη Μυτιλήνη.

Τη βραδιά, πλαισίωσαν με μοναδικό τρόπο, οι μουσικοί Μιχάλης Δεμερτζής (πλήκτρα) και Ειρήνη Στεφανοπούλου (τραγούδι). Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, με τη θεσμική χορηγία του Δήμου Δυτικής Λέσβου και με τη χορηγία τοπικών επιχειρήσεων.

Η δημοσιογράφος Μάγδα Τσέγκου και το ζεύγος Τιρπιντήρη
Η δημοσιογράφος Μάγδα Τσέγκου και το ζεύγος Τιρπιντήρη

Η δημοσιογράφος Μάγδα Τσέγκου

 

Η δημοσιογράφος Μάγδα Τσέγκου Η δημοσιογράφος Μάγδα Τσέγκου Η δημοσιογράφος Μάγδα Τσέγκου

Το πιο σύγχρονο ελαιοτριβείο στην Ελλάδα "Sigri Olive Mill"

 

ΜΑΓΔΑ ΤΣΕΓΚΟΥ ΛΕΣΒΟΣ

Σχετικές αναρτήσεις

Μάγδα Τσέγκου:Παρουσίαση του 1st Athens Intelligent Security Hub για την τεχνητή νοημοσύνη

News Room G

Δύο κάτοικοι από το χωριό Δαμάσι Τυρνάβου μιλούν στη Μάγδα Τσέγκου: “Έτσι είναι η ζωή μας μετά τον καταστροφικό σεισμό των 6,3 ρίχτερ”

News Room M

Συνεπιμέλεια: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε – Δύο μπαμπάδες μιλούν στη Μάγδα Τσέγκου

News Room M