magdasnews.gr
Τετ α τετ με την Μάγδα

Η Φρόσω Φωτεινάκη μιλάει για το πρώτο παραμύθι στην Ελλάδα που αναφέρεται στο διαζύγιο γονιών και πρέπει κάθε διαζευγμένος γονιός να το διαβάσει στο παιδί του

Η Φρόσω Φωτεινάκη μιλάει για το πρώτο παραμύθι στην Ελλάδα που αναφέρεται στο διαζύγιο γονιών και πρέπει κάθε διαζευγμένος γονιός να το διαβάσει στο παιδί του

Το παραμύθι “Και η αγάπη… σε ποιο σπίτι μένει;” της Φρόσως Φωτεινάκη δίνει το πιο σπουδαίο αντίδοτο στο τραύμα του διαζυγίου: Την υποστήριξη, τη σύνδεση, την αλήθεια, την αγάπη.

Αποτελεί ένα σπουδαίο εργαλείο για τον ενήλικα που θέλει να διδάξει στο παιδί την ψυχική ανθεκτικότητα, την αυθεντικότητα, και που επιθυμεί να συνδεθεί, να επικοινωνήσει, να βοηθήσει το παιδί να βρει ένα νόημα που θα το οχυρώσει στη δίνη του διαζυγίου. 

Πρόκειται για μια ιστορία που απευθύνεται ακόμη και στο παιδί που οι γονείς του δεν έχουν χωρίσει, ώστε να καλλιεργηθεί η κοινωνική του ευφυΐα και να αποκτήσει θετική στάση προς τη διαφορετικότητα, καθώς και την ικανότητα να εκφράζει τα δύσκολα συναισθήματά του στους γονείς του και στους ενήλικες που εμπιστεύεται.

Ένα παραμύθι που θα μιλήσει στην καρδιά των παιδιών και μέσω της διαδικασίας ταύτισης με τους ήρωες θα τους προσφέρει ένα ασφαλές καταφύγιο για τον νου και την ψυχή, έναν τρόπο να αφουγκραστούν τον εαυτό τους, να αναγνωρίσουν το πώς αισθάνονται, αλλά και να εκφράσουν σκέψεις και συναισθήματα στους ενήλικες.

Η Φρόσω Φωτεινάκη, μιλάει στο magdasnews.gr για το πρώτο της βιβλίο με τίτλο “Και η αγάπη… σε ποιο σπίτι μένει;” και εξηγεί πως αποτελεί μια απολύτως αληθινή ιστορία διαζυγίου, μια ιστορία που η ίδια εύχεται να είχε διαβάσει ως παιδί.

Κυρία Φωτεινάκη, με αφορμή την συγγραφή του πρώτου σας παιδικού βιβλίου, θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε καλύτερα. Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς, για την διαδρομή σας και για όσα σας εμπνέουν.

“Σας ευχαριστώ πολύ για αυτή την συνέντευξη, πραγματικά νιώθω μεγάλη χαρά να συζητώ για το πρώτο μου συγγραφικό εγχείρημα. Είμαι Ψυχολόγος και Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια, ασχολούμαι από πάντα με την ανθρώπινη ψυχή, πραγματικά με μαγεύει σε κάθε της ηλικιακή έκφραση. Τα τελευταία 7 χρόνια διατηρώ το δικό μου ιδιωτικό γραφείο όπου συναντώ παιδιά, εφήβους και ενήλικες μέσα από καθημερινές ιστορίες που πλημμυρίζουν την ψυχή μου με συναισθήματα αλλά και με την ανάγκη και επιθυμία να προσφέρω. Είμαι μητέρα δυο παιδιών, που μου δίνουν το σπουδαιότερο κίνητρο για δημιουργία, προσφορά και εξέλιξη. 

Εμπνέομαι καθημερινά από το μονοπάτι μου, από τα βιώματά μου και τις σχέσεις μου, από τις αμέτρητες ανθρώπινες ιστορίες που πλημμυρίζουν το γραφείο μου, από τα παιδιά μου, από την παιδική τους ψυχή, από τον κόσμο γύρω μου, από κάθε εικόνα, κίνηση, ήχο, γεύση, άγγιγμα.”

Ποια είναι η σχέση σας με τα παιδιά σε επαγγελματικό επίπεδο;

“Ως Ψυχολόγος και Ψυχοθεραπεύτρια, έχω μελετήσει την ανθρώπινη ψυχή από την παιδική έως την ενήλικη της έκφραση. Ο τομέας της γονεικότητας έχει αποτελέσει ένα από τα βασικά πεδία με τα οποία ασχολούμαι στην ψυχοθεραπευτική μου πρακτική, δουλεύοντας με ζευγάρια – γονείς σε ζητήματα επικοινωνίας, οριοθέτησης, αυθεντικότητας, σύνδεσης με τα παιδιά τους. Τα Εργαστήρια Αποτελεσματικού Γονέα, τα οποία συντονίζω, αποτελούν έναν χώρο μέσα από τον οποίο αισθάνομαι πως μπορώ να προσφέρω στους γονείς αλλά και στα παιδιά, μια ποιοτική σχέση αλήθειας και ένωσης όπου δεν είναι όλα ιδανικά, είναι όμως απολύτως πραγματικά, εκφρασμένα με την αλήθεια της ψυχής. Στο γραφείο μου άλλωστε δουλεύω πάντα με παιδιά, είτε με το εσωτερικό παιδί που κρύβουμε μέσα μας οι ενήλικες, είτε με εφήβους που με επισκέπτονται, είτε με τα παιδιά που «συναντώ» μέσα από τους γονείς που ζητούν την βοήθειά μου.”

Τι πραγματικά πραγματεύεται το βιβλίο σας και ποιος είναι σκοπός του;

“Το παιδικό αυτό παραμύθι πραγματεύεται με ευαισθησία τα επώδυνα συναισθήματα ενός διαζυγίου, που αναπόφευκτα φέρνει αλλαγές, στενοχώρια, θυμό, απογοήτευση, ματαίωση, σύγχυση. Ουσιαστικά, το παραμύθι αυτό επεξεργάζεται κάθε αποχωρισμό, κάθε απώλεια, κάθε ψυχική δυσκολία που βιώνουμε μέσα στην οικογένεια. Με έναν συμβολικό τρόπο, το παραμύθι ενθαρύνει γονείς και παιδιά να μιλήσουν ειλικρινά για όσα αισθάνονται, να μη φοβούνται να ονοματίσουν τα συναισθήματα, να βιώσουν όσα έχουν μέσα στην ψυχή τους, μιας και αυτός είναι ο δρόμος προς τον μεταβολισμό των συναισθημάτων, προς την αποδοχή, προς την ψυχική ηρεμία και ισορροπία. Ακόμη, το παραμύθι αυτό σχηματίζει ένα καταφύγιο για το παιδί και τον γονιό, το καταφύγιο της αγάπης που ,όσο δύσκολα κι αν περνάμε, είναι πάντοτε εκεί, λειτουργώντας σαν μια σανίδα σωτηρίας που σιγά σιγά θα μας μεταφέρει σε ένα πιο ασφαλές συναισθηματικά μέρος. Το βιβλίο δίνει έμφαση σε εργαλεία επικοινωνίας, όπως είναι η κατανόηση, η ενσυναίσθηση, η αυθεντικότητα, η επικύρωση των συναισθημάτων, η σύνδεση.”

Ποιο θεωρείτε το πιο «δυνατό» σημείο του βιβλίου σας και γιατί;

“Το πιο δυνατό σημείο του βιβλίου μου, είναι η αλήθεια του. Χωρίς προσπάθειες ωραιοποίησης, κανονικοποίησης, χωρίς άμυνες ρίχνει φως στις συναισθηματικές διεργασίες ενός παιδιού που βιώνει με δυσκολία το διαζύγιο των γονιών του.

Μέσα στις σελίδες του βιβλίου, συναισθηματικά θεωρώ πολύ δυνατό το σημείο με την σάκα που δεν κλείνει, που δεν χωράει όλα τα αγαπημένα αντικείμενα του Ιορδάνη, όσα θα ήθελε να έχει πάντοτε μαζί του. Το σημείο αυτό συμβολίζει το στρίμωγμα, τον στενό χώρο του παιδιού όχι μόνο στην τσάντα, αλλά και στην ψυχή του.

Το κλείσιμο του βιβλίου, εκεί όπου ουσιαστικά και συμβολικά η οικογένεια ενώνεται, μέσα από την φωτεινή κλωστή της αγάπης, της αγάπης των γονιών για τα παιδιά τους, που όσα δύσκολα κι αν συμβαίνουν, βρίσκεται αδαιαπραγμάτευτα «εκεί», αποτελεί ένα ακόμη πολύ δυνατό σημείο του βιβλίου, το σημείο της λύτρωσης.”

Να περιμένουμε και επόμενο παιδικό βιβλίο από εσάς;

“Να περιμένετε το επόμενο παιδικό βιβλίο μου, από τις εκδόσεις Διόπτρα φυσικά, που θα αγγίξει ένα υπέροχο και πολύ ευαίσθητο θέμα, ένα θέμα που κάθε γονιός θέλει να συζητήσει με το παιδί του. Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνω το κείμενο και πολύ σύντομα θα ξεκινήσουμε το υπέροχο ταξίδι της εικονογράφησης!”

Η Φρόσω Φωτεινάκη, Συμβουλευτική Ψυχολόγος και Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια, αποφοίτησε από το τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και ολοκλήρωσε με έπαινο τις Mεταπτυχιακές της σπουδές καθώς και την Ψυχοθεραπευτική της Εκπαίδευση, στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Θυμάται πάντοτε τον εαυτό της να μαγεύεται από την ανθρώπινη ψυχή. Από την Αθήνα στο Εδιμβούργο της Σκωτίας, και πάλι πίσω, αναζητά μέσα της αλλά και γύρω της τον τρόπο να ενδυναμώσουμε και να αγαπήσουμε τον εαυτό. Ως θεραπεύτρια, μιλώντας με παιδιά, εφήβους και ενήλικες ανακαλύπτει σταθερά πως η ηρεμία της ψυχής έρχεται όταν νιώθουμε τα αυθεντικά μας συναισθήματα, όταν βρίσκουμε τις λέξεις να μιλήσουμε για αυτά, «όταν βάζουμε σε λόγια την ιστορία μας». Το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Και η αγάπη… σε ποιο σπίτι μένει;», αποτελεί μια απολύτως αληθινή ιστορία διαζυγίου, μια ιστορία που η ίδια εύχεται να είχε διαβάσει ως παιδί.

Σχετικές αναρτήσεις

Τίνα Μεσσαροπούλου:Η ζωή της, η καριέρα, τα φοιτητικά χρόνια στην Αγγλία, η γνωριμία της με τον σύζυγό της και η φιλία τους με το ζεύγος Ρουσόπουλου

News Room M

Άδωνις Γεωργιάδης στη Μάγδα Τσέγκου : «Σε ένα μήνα θα ξεκινήσουν τα έργα στο Ελληνικό»

News Room M

Ο Παναγιώτης Κοντοβαζαινίτης και ο Λευτέρης Παθιακάκης μιλούν για την αρθροσκόπηση ώμου και την ρήξη χιαστού-μηνίσκου.

News Room M