21.9 C
Αθήνα
Σάββατο, 23 Μαΐου, 2026
Magda's News
News

«Η Αθήνα δεν μπορεί να λειτουργεί σαν ένα τεράστιο ξενοδοχείο»: Αντιπαράθεση Δούκα – Κεφαλογιάννη για τον τουρισμό

«Η Αθήνα δεν μπορεί να λειτουργεί σαν ένα τεράστιο ξενοδοχείο»: Αντιπαράθεση Δούκα – Κεφαλογιάννη για τον τουρισμό

Έντονη πολιτική σύγκρουση σημειώθηκε ανάμεσα στον δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα και την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, με φόντο τη διαχείριση του τουρισμού στην πρωτεύουσα. Η αφορμή δόθηκε από δηλώσεις του δημάρχου στον The Guardian για το φαινόμενο του υπερτουρισμού, όπου τόνισε χαρακτηριστικά: «Η Αθήνα δεν μπορεί να λειτουργεί σαν ένα τεράστιο ξενοδοχείο».

Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της υπουργού, η οποία έκανε λόγο για «παραπλανητικά μηνύματα για την Αθήνα» που «υπονομεύουν την εικόνα της και πλήττουν τον τουρισμό της». Στη δήλωσή της, υπογράμμισε πως η πόλη δεν έχει ανάγκη από «κατασκευασμένες εικόνες κρίσης», αλλά από υπεύθυνες πολιτικές που διαχειρίζονται ουσιαστικά τις πιέσεις της αυξημένης τουριστικής ζήτησης. Παράλληλα, επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε μέτρα προστασίας της πόλης, απορρίπτοντας συγκρίσεις με άλλους προορισμούς, όπως η Βαρκελώνη, και τονίζοντας ότι η Αθήνα αποτελεί πλέον έναν κορυφαίο διεθνή προορισμό.

Η απάντηση του Χάρη Δούκα ήρθε άμεσα, με τον ίδιο να τονίζει πως «η Αθήνα δεν έχει ανάγκη από εξωραϊσμούς όψιμων υπερασπιστών». Μέσα από δημόσια παρέμβασή του, έκανε λόγο για πραγματικές πιέσεις που δέχονται γειτονιές της πόλης λόγω της ανεξέλεγκτης τουριστικής ανάπτυξης, καλώντας την υπουργό «αντί να ανακαλύπτει ανύπαρκτους εχθρούς, να συζητήσει με τη Δημοτική Αρχή της Αθήνας ένα συνολικό σχέδιο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης της πόλης».

Παράλληλα, έθεσε και ζήτημα διαχείρισης πόρων, υποστηρίζοντας ότι τα τέλη που καταβάλλονται από τους επισκέπτες δεν αποδίδονται στον Δήμο, γεγονός που —όπως υποστηρίζει— δυσχεραίνει την υλοποίηση αναγκαίων υποδομών. Η αντιπαράθεση αναδεικνύει τις διαφορετικές προσεγγίσεις για το μέλλον του τουρισμού στην Αθήνα, με το ζήτημα της βιωσιμότητας να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Related posts

Klavdia: «Μετά τον εθνικό τελικό κλειδώθηκα στο δωμάτιό μου για δύο μέρες, φρίκαρα»

ChrisTsiora

Timothée Chalamet: Η νίκη στα Critics Choice και η αφιέρωση στην Kylie Jenner – «Σε αγαπώ, δεν θα μπορούσα να το κάνω αυτό χωρίς εσένα»

ChrisTsiora

Ζωή Κρονάκη: «Βίωσα ηλικιακό ρατσισμό – Τα ωραία πράγματα μου ήρθαν μετά τα 40»

ChrisTsiora