12.3 C
Athens
Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, 2022
More

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  HIV: Τα μικρόβια του εντέρου θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στη μόλυνση από τον ιό HIV

  Θα μπορούσαν οι βασικές διαφορές στα τρισεκατομμύρια βακτήρια που βρίσκονται στο ανθρώπινο έντερο να επηρεάσουν πραγματικά τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV; Μια μικρή, νέα μελέτη δείχνει ότι η απάντηση μπορεί να είναι ναι. Η ενδιαφέρουσα πιθανότητα πηγάζει από μια λεπτομερή ανάλυση των βακτηρίων του εντέρου («μικροβιομάθια») 55 ανδρών, όλοι από τους οποίους έδειξαν ότι κάνουν σεξ με άλλους άνδρες. Περίπου οι μισοί από τους άνδρες μολύνθηκαν από τον ιό HIV. το άλλο μισό όχι.

  Μόλυνση από HIV

  Και οι ερευνητές βρήκαν αξιοσημείωτες διαφορές πριν από τη μόλυνση στην ποσότητα ορισμένων βακτηρίων του εντέρου που βρέθηκαν στις δύο ομάδες. «Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ αυτών των βακτηρίων του εντέρου και του κινδύνου HIV», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Δρ Τζένιφερ Φούλτσερ. Είναι επίκουρη καθηγήτρια και ιατρός στο τμήμα ιατρικής του τμήματος μολυσματικών ασθενειών στην Ιατρική Σχολή David Geffen στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA).

  Ο Fulcher εξήγησε ότι προηγούμενη έρευνα είχε ήδη δείξει «ότι τα άτομα με HIV μπορεί να έχουν διαφορετικά βακτήρια του εντέρου από αυτά που δεν έχουν». Αλλά αυτές οι αλλαγές συμβαίνουν πριν ή μετά τη μόλυνση από τον ιό HIV; Η ομάδα του Φούλχερ ήθελε να μάθει. Έτσι, «μελετήσαμε τους ανθρώπους με την πάροδο του χρόνου, πριν και μετά τη μόλυνση από τον ιό HIV», είπε ο Fulcher. Μεταξύ αυτής της ομάδας, οι ερευνητές βρήκαν πολύ μικρή αλλαγή στο μικροβίωμα κάθε ασθενούς HIV το έτος μετά τη μόλυνση του καθενός.

  Στη συνέχεια, η ομάδα ξεκίνησε να συγκρίνει τα μικροβιώματα όσων έγιναν οροθετικοί με αυτούς που εμπλέκονταν σε συμπεριφορικούς κινδύνους για τον ιό HIV αλλά παρέμειναν αρνητικοί. Τότε ήταν που είδαν διαφορές. Πρώτον, η οροθετική ομάδα είχε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα ενός τύπου βακτηρίων του κατώτερου εντερικού σωλήνα που είναι γνωστό ότι παίζει κρίσιμο ρόλο στη διασφάλιση της υγείας του εντέρου. Ταυτόχρονα, τα άτομα της οροθετικής ομάδας είχαν επίσης σχετικά υψηλότερα επίπεδα προ-μόλυνσης ενός άλλου βακτηρίου (Megasphaera elsdenii), αν και δεν είναι ακόμη γνωστό τι ακριβώς ρόλο παίζει αυτό το βακτήριο στο έντερο.

  Πέρα από αυτό, οι ερευνητές διαπίστωσαν περαιτέρω ότι πριν μολυνθούν όσοι συνέχιζαν να γίνονται οροθετικοί είχαν επίσης υψηλότερα επίπεδα βασικών δεικτών για φλεγμονή. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η αυξημένη παρουσία αυτών των δεικτών (που περιελάμβαναν κυτοκίνες και σηματοδοτικό μόριο λιπιδίου) υποδηλώνει ότι ακόμη και πριν από τη μόλυνση, αυτοί οι ασθενείς είχαν ανοσοποιητικά συστήματα που ήταν ήδη σε εγρήγορση για μόλυνση. Και, σημείωσε ο Fulcher, είναι γνωστό ότι τα υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής «μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο HIV».

  Ωστόσο, χαρακτήρισε τα ευρήματα ως προκαταρκτικά, δεδομένου του μικρού μεγέθους της μελέτης και του γεγονότος ότι περιελάμβανε μόνο άνδρες που έκαναν σεξ με άνδρες, πολλοί από τους οποίους έκαναν επίσης χρήση ναρκωτικών. «Αν και σχεδιάσαμε τη μελέτη για να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τις διαφορές μεταξύ των ομάδων, είναι δύσκολο να αποκλειστούν πλήρως άλλοι παράγοντες που μπορεί επίσης να συνέβαλαν στον αυξημένο κίνδυνο HIV στους συμμετέχοντες, επομένως η μελέτη πρέπει να εξεταστεί έχοντας κατά νου αυτούς τους περιορισμούς», δήλωσε ο Fulcher. προστέθηκε. Αυτό το τελευταίο σημείο υποβλήθηκε από την Anne Hoen, αναπληρώτρια καθηγήτρια μικροβιολογίας και ανοσολογίας στην Ιατρική Σχολή Geisel στο Dartmouth College, στο Λίβανο, N.H.

  Τα ευρήματα «δεν προκαλούν έκπληξη, γιατί γνωρίζουμε ότι το μικροβίωμα είναι ένας ρυθμιστής της ανάπτυξης και της λειτουργίας του ανοσοποιητικού», είπε ο Χόεν. «Έτσι είναι εφικτό ότι ένας λόγος που το μικροβίωμα συνδέθηκε με τον κίνδυνο μόλυνσης είναι μέσω των άμεσων επιπτώσεών του στο ανοσοποιητικό σύστημα». Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι «ο χαρακτήρας του μικροβιώματος διαμορφώνεται από πολλούς από τους πολύπλοκους, σημαντικούς παράγοντες του τρόπου ζωής που επηρεάζουν τη συνολική υγεία μας, όπως η διατροφή», είπε ο Hoen.

  «Οι συγγραφείς προσπάθησαν πράγματι να λογοδοτήσουν για μερικούς από αυτούς με μια αντίστοιχη ομάδα ελέγχου, αλλά είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε τι ακριβώς βρίσκεται στη βάση αυτής της σύνδεσης», είπε ο Χόεν. “Οι διαφορές στο μικροβίωμα προκαλούν διαφορές στον κίνδυνο; Ή μήπως οι ίδιοι παράγοντες που επηρεάζουν το μικροβίωμα επηρεάζουν επίσης τον κίνδυνο μόλυνσης; Ή και τα δύο;” Η έρευνα του Fulcher χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ, το Εθνικό Ινστιτούτο των Η.Π.Α.

  - Advertisement -

  ΠΗΓΗ

  Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ