30.5 C
Athens
Τετάρτη, 6 Ιουλίου, 2022
More

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Γιώργος Στάσσης: “Η ΔΕΗ μπαίνει στο 2022 πιο ισχυρή”

  «Η ΔΕΗ μπαίνει στο 2022 πιο ισχυρή και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση», δήλωσε στην «Political» o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ ΑΕ Γιώργος Στάσσης, τονίζοντας:

  «Η χρονιά που πέρασε ήταν σταθμός στην ιστορία της επιχείρησης. Οι τρεις πετυχημένες ομολογιακές εκδόσεις, η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ και, κυρίως, η πολύ πετυχημένη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου επιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας στις προοπτικές της επιχείρησης. Η δυναμική αυτή, σε συνδυασμό με την οικονομική εξυγίανση της ΔΕΗ, θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε ακόμα πιο γρήγορα στην υλοποίηση του φιλόδοξου επενδυτικού σχεδίου της και, φυσικά, να στηρίξουμε τους πελάτες μας και την εθνική οικονομία συνολικά σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, λόγω της διεθνούς αύξησης των τιμών στην ενέργεια».

  Με το βλέμμα στραμμένο στη νέα χρονιά και με την πανδημία σε έξαρση και την ενεργειακή κρίση να μη δείχνει σημάδια ανάκαμψης, η ΔΕΗ ΑΕ καλείται να διασφαλίσει την επάρκεια και την αδιάλειπτη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας με «ισορροπημένα» τιμολόγια σε ιδιώτες και βιομηχανικούς πελάτες. Θα της βγει;

  Οικονομικές δυνατότητες

  Η ΔΕΗ όλο αυτό το διάστημα, μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες, από την πρώτη φάση της πανδημίας μέχρι την κρίση του περασμένου καλοκαιριού, με τον ισχυρό καύσωνα και τις πυρκαγιές, κατάφερε να διασφαλίσει την απρόσκοπτη παροχή ενέργειας σε όλη τη χώρα, υπογραμμίζουν πηγές της Επιχείρησης, επισημαίνοντας: «Το γεγονός ότι η εταιρεία πατά πλέον γερά στα πόδια της οικονομικά τής επιτρέπει να στηρίζει τους πελάτες της απορροφώντας ένα σημαντικό μέρος των αυξήσεων μέσω της αντιστάθμισης κινδύνου (hedging), αυτή την περίοδο της διεθνούς ενεργειακής κρίσης, με τη μεγάλη άνοδο στις τιμές ενέργειας. Όλα αυτά γίνονται πάντα στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων της επιχείρησης».

  «Κοινωνικό πρόσωπο»

  Στο ερώτημα πώς θα αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειας, οι ίδιες πηγές αναφέρουν: «Η ΔΕΗ επιδεικνύει σταθερά το κοινωνικό της πρόσωπο, καθώς έχει διευρυμένα κοινωνικά τιμολόγια, και στηρίζει τους οικονομικά ασθενέστερους με κάθε τρόπο, στο μέτρο των δυνατοτήτων της».

  Σ.σ.: Σε τοποθετήσεις του σε συνέδρια ή συνεντεύξεις του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ ΑΕ Γιώργος Στάσσης έχει πει ότι η ΔΕΗ τηρεί τις υποσχέσεις της και ό,τι μπορεί για τους πελάτες της να κάνει, το κάνει. Και ότι οι ανταγωνιστές της είναι θύματα των προσδοκιών που καλλιέργησαν στον κόσμο, δίνοντας υποσχέσεις για μειώσεις 50% σε σχέση με τη ΔΕΗ. Υποσχέσεις που διαφημίζουν ακόμη και σήμερα εν μέσω κρίσης τιμών, που οι λογαριασμοί των πελατών τους φτάνουν διπλάσιοι, και οι οποίες δόθηκαν με δεδομένο ότι κάποιες πολιτικές που ζημίωναν επί χρόνια τη ΔΕΗ προς όφελος των ανταγωνιστών της, όπως για παράδειγμα οι ΝΟΜΕ, θα συνεχίζονταν – το οποίο δεν συνέβη.

  Υπενθυμίζεται ότι οι ΝΟΜΕ (Nouvelle Organisation du Marché de l’Electricité) ήταν δημοπρασίες ηλεκτρικού ρεύματος που υιοθετήθηκαν με το 3ο μνημόνιο και άρχισαν να εφαρμόζονται από τις 3/9/2009, στο πλαίσιο απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. με την υποχρέωση κάθε επιχείρηση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας να πουλάει (φθηνά στην περίπτωση της ΔΕΗ) ορισμένη ποσότητα της ενέργειας που παράγει στους ενδιαφερόμενους προμηθευτές για ορισμένο χρονικό διάστημα.

  Εποχή μετάβασης

  Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή μετάβαση, «αυτή δεν πρέπει να μας τρομάζει. Στόχος πρέπει να είναι, όχι απειλή. Η Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα στην παραγωγή ΑΠΕ (ήλιο, αέρα, νερά) και μπορεί να βγει κερδισμένη, καθώς θα έχει φθηνότερη ενέργεια και καλύτερο περιβάλλον. Επίσης, το δίδαγμα που προκύπτει από τις διεθνείς διακυμάνσεις στις τιμές ενέργειας είναι ότι δεν πρέπει να εξαρτόμαστε από τα ορυκτά καύσιμα, ώστε να μην είμαστε ευάλωτοι στις διεθνείς διακυμάνσεις. Οι επενδύσεις σε ΑΠΕ, εκτός από το ότι είναι φτηνότερες και φιλικότερες στο περιβάλλον, έχουν και μεγαλύτερη σταθερότητα, γι’ αυτό και αποτελούν μονόδρομο.

  Η κάθε χώρα πρέπει να επενδύει στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Η Ελλάδα δεν είναι χώρα πετρελαιοπαραγωγός. Η Ελλάδα έχει ήλιο, έχει αέρα, έχει νερά. Έχει δηλαδή όλες τις προϋποθέσεις να γίνει χώρα-πρότυπο στην παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ. Γι’ αυτό ακριβώς προσελκύει το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών στον τομέα των ΑΠΕ. Εκεί κατά συνέπεια πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας, ώστε μέσω των επενδύσεων σε ΑΠΕ να δημιουργήσουμε ανάπτυξη προστατεύοντας ταυτόχρονα το περιβάλλον.

  Στο πλαίσιο της στρατηγικής για τον μετασχηματισμό της ΔΕΗ προγραμματίζεται: η απόσυρση λιγνιτικών μονάδων ισχύος 3,4 γιγαβάτ έως το 2025 (η ολοκλήρωση της «Πτολεμαΐδα 5» και η μετατροπής της μονάδας λιγνίτη σε φυσικό αέριο έχει προγραμματιστεί για το 2025 –από το 2028– με ετοιμότητα να αξιοποιήσει μελλοντικά το υδρογόνο), η αύξηση του παραγωγικού δυναμικού των ΑΠΕ στα 7 γιγαβάτ το 2024 και στα 9 γιγαβάτ το 2026, από 3,4 γιγαβάτ που είναι σήμερα μαζί με τα υδροηλεκτρικά. Παράλληλα, έως το 2026 θα τεθούν σε λειτουργία μονάδες αποθήκευσης ισχύος 1 γιγαβάτ».

  *Όπως δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική ημερήσια εφημερίδα POLITICAL

  - Advertisement -

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ