Σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε σήμερα στα Στενά του Ορμούζ, όπου τουλάχιστον τρία φορτηγά πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων δέχθηκαν επιθέσεις με πυρά, με ένα εξ αυτών να είναι ελληνόκτητο.
Η ένταση στην περιοχή παραμένει υψηλή, καθώς το Ιράν έχει επιβάλει περιορισμούς στη ναυσιπλοΐα, αρχικά ως αντίδραση στις αμερικανοϊσραηλινές επιθέσεις και στη συνέχεια ως απάντηση στον ναυτικό αποκλεισμό που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε ιρανικά λιμάνια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπό λιβεριανή σημαία ελληνόκτητο πλοίο EPAMINONDAS υπέστη ζημιές στη γέφυρα από σφαίρες και ρουκέτες, ενώ έπλεε σε θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά του Ομάν. Παρά το γεγονός ότι το πλήρωμα είχε λάβει ενημέρωση πως υπήρχε άδεια διέλευσης από τα Στενά, το πλοίο βρέθηκε στο στόχαστρο, όπως ανέφερε η εταιρεία πληροφοριών Vanguard Tech.

Το UKMTO γνωστοποίησε ότι κανονιοφόρος των Φρουρών της Επανάστασης πλησίασε χωρίς προηγούμενη επικοινωνία μέσω ασυρμάτου και στη συνέχεια άνοιξε πυρ, προκαλώντας σημαντικές ζημιές στη γέφυρα. Δεν εκδηλώθηκε πυρκαγιά, ενώ το πλήρωμα είναι ασφαλές.
Αργότερα, το UKMTO ενημέρωσε πως και δεύτερο πλοίο μεταφοράς κοντέινερ δέχθηκε πυρά, ενώ επίθεση σημειώθηκε και σε τρίτο φορτηγό πλοίο υπό λιβεριανή σημαία.
Ποιος είναι ο Γιώργος Γιουρούκος
Το πλοίο Epaminondas ανήκει στον εφοπλιστή Γιώργο Γιουρούκο και την Technomar Shipping, έναν από τους πιο ισχυρούς παράγοντες της ελληνικής ναυτιλίας.
Ο Γιώργος Γιουρούκος ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία στις αρχές της δεκαετίας του ’90 σε μεγάλη ναυτιλιακή εταιρεία, ενώ το 1994 ίδρυσε την Technomar Shipping. Σήμερα, μέσω των επιχειρήσεών του, διαχειρίζεται στόλο περίπου 150 πλοίων.

Παράλληλα, η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης Global Ship Lease ανήκει στον όμιλό του και συγκαταλέγεται μεταξύ των δέκα μεγαλύτερων ανεξάρτητων ναυτιλιακών εταιρειών διεθνώς.
Ο ίδιος είναι απόφοιτος μηχανολόγος μηχανικός του University College London και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στη μηχανολογία από το Brunel University, ενώ έχει αναπτύξει σημαντική φιλανθρωπική δράση, με πρωτοβουλίες τόσο κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία όσο και στην περίοδο της πανδημίας Covid-19.
«Προτεραιότητα η ασφάλεια των ναυτικών μας»
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Γιουρούκος είχε αναφερθεί ήδη από τις αρχές Μαρτίου στην αυξημένη επικινδυνότητα της περιοχής, με αφορμή την έναρξη των συγκρούσεων με το Ιράν. Κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας του στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE), είχε δηλώσει: «Η πρόσφατη ένταση γύρω από το Ιράν προσθέτει περαιτέρω αβεβαιότητα, ιδίως καθιστώντας τα Στενά του Ορμούζ κόμβο υψηλού κινδύνου. Η ασφάλεια των ναυτικών παραμένει ύψιστη προτεραιότητα».
