magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Γιατί πρέπει να μετράμε την πίεση από τα 30 μας: Τι κίνδυνος υπάρχει για τον εγκέφαλο;

Γιατί πρέπει να μετράμε την πίεση από τα 30 μας: Τι κίνδυνος υπάρχει για τον εγκέφαλο;

Ανησυχητικά ευρήματα από νέα, μεγάλη μελέτη. Τι έδειξε για όσους διαγιγνώσκονται με υπέρταση σε ηλικία 35 έως 44 ετών. Ποιος κίνδυνος απειλεί τους υπερτασικούς ηλικίας κάτω των 35 ετών.

Σωτήρια μπορεί να αποδειχθεί για την υγεία του εγκεφάλου η τακτική μέτρηση της αρτηριακής πίεσης από νεαρή ηλικία. Αυτό υποδηλώνει μία νέα μελέτη που συσχέτισε την αυξημένη πίεση πριν από τα 35 έτη με μειωμένο όγκο εγκεφάλου.

Η μελέτη έδειξε ακόμα πως οι νεαροί ενήλικες με υπέρταση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να διαγνωστούν με άνοια.

«Οι ενήλικες κάτω των 35 ετών με υπέρταση είχαν τις μεγαλύτερες μειώσεις στον όγκο του εγκεφάλου τους», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. James Galvin, καθηγητής Νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή Miller του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι.

Η μελέτη βασίσθηκε σε στοιχεία από εθελοντές, οι οποίοι είχαν αρχικά υποβληθεί σε σειρά εξετάσεων την περίοδο 2006-2010. Μεταξύ 2014 και 2019 κάποιοι από  υποβλήθηκαν και σε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου.

Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στο iatropedia.gr, η αξιολόγηση του όγκου του εγκεφάλου έγινε σε 11.399 εθελοντές με υπέρταση και άλλους τόσους χωρίς αυξημένη πίεση. Αντίστοιχα, η αξιολόγηση της άνοιας έγινε σε 124.053 υπερτασικούς εθελοντές και ισάριθμους εθελοντές χωρίς υπέρταση. Κατά την έναρξη της μελέτης, οι εθελοντές είχαν ηλικία κάτω των 55 ετών.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους επί 12 χρόνια κατά μέσον όρο. Τα ευρήματά τους δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Hypertension, την οποία εκδίδει η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (AHA).

Τα ευρήματα

Όπως έδειξε η μελέτη, όσοι συμμετέχοντες είχαν διαγνωστεί με αυξημένη πίεση πριν από τα 35 τους χρόνια, είχαν σημαντικά μικρότερο ολικό όγκο (volume) εγκεφάλου σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους χωρίς υπέρταση. Ειδικότερα, είχαν μικρότερους όγκους:

  • Φαιάς ουσίας
  • Λευκής ουσίας
  • Περιφερειακής φαιάς ουσίας στο στέλεχος του εγκεφάλου

Οι μειώσεις αυτές σημαίνουν απώλεια νευρικών κυττάρων και των συνάψεων (συνδέσεων) που έχουν μεταξύ τους. Αυτό όμως έχει συνέπειες στις νοητικές δεξιότητες, τόνισε ο Dr. Galvin.

Όπως εξήγησε, ο μεγάλος εγκέφαλος σχετίζεται με βελτιωμένες νοητικές λειτουργίες. Αντιθέτως, η απώλεια εγκεφαλικού όγκου σχετίζεται με την άνοια.

Η υπέρταση διαταράσσει με τον καιρό την ροή αίματος στον εγκέφαλο, βλάπτοντας τη δομή του, πρόσθεσε. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία ή επιμείνει για καιρό, επηρεάζει και την λειτουργία του.

Όντως, η μελέτη έδειξε πως οι συμμετέχοντες που εκδήλωσαν υπέρταση πριν τα 44 τους χρόνια, διέτρεχαν κατά 61% μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια έως το τέλος της.

Συνολικά, μεταξύ των συμμετεχόντων στη μελέτη καταγράφηκαν 4.626 περιστατικά άνοιας.

Τι να κάνετε

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η αυξημένη πίεση απειλεί περισσότερο τον εγκέφαλο των νεαρών ενηλίκων, επειδή θα περάσουν περισσότερα χρόνια με αυτήν. Επομένως, πρέπει να λαμβάνουν όλα τα μέτρα προστασίας από την υπέρταση.

«Τα ευρήματά μας ενισχύουν τη σημασία της συστηματικής μέτρησης της πίεσης στους νεαρούς ενήλικες», τόνισε ο Dr. Galvin. «Δείχνουν επίσης πόσο σημαντικό είναι να προσέχουμε από νωρίς στη ζωή την πίεση και γενικότερα την υγεία μας».

Όσοι εξ άλλου παρατηρήσουν αλλαγές στη μνήμη, τη σκέψη ή τη συμπεριφορά τους καθώς μεγαλώνουν, καλό είναι να συμβουλεύονται έναν ειδικό, συνιστά. Αυτό ισχύει ακόμα κι αν είναι κάτω των 60 ετών, δηλαδή σε μια ηλικία που κανείς δεν σκέφτεται ότι μπορεί να έχει άνοια.

Η υπέρταση είναι πολύ συνηθισμένη στα άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών. Ωστόσο τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται σε ολοένα νεότερα άτομα, ακόμα και σε παιδιά.

Σχετικές αναρτήσεις

Εγκεφαλικό: Πόσες ώρες πρέπει να κινείστε για να μειώσετε τον κίνδυνο στο μισό

News Room A

Ω-6 Λιπαρά: Τι είναι και πόσο καλό κάνουν στην υγεία μας;

News Room A

Έρευνα: Ο έγκαιρος εντοπισμός ψυχικών ασθενειών με την ανίχνευση του “γονιδίου της παρορμητικότητας

News Room A