8.8 C
Athens
Δευτέρα, Απρίλιος 12, 2021
More

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Γιατί πρέπει να διαβάζουμε βιβλία στα παιδιά

  Η ανάγνωση βιβλίων στα παιδιά θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τους γονείς. Όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας που έχουν  γονείς που τους διαβάζουν βιβλία διαθέτουν πλουσιότερο λεξιλόγιο από τα άλλα.
  - Advertisement -

   

  Παρακάτω θα δούμε μερικά από τα πλεονεκτήματα του διαβάσματος.

  1. Προετοιμάζει τα παιδιά για την επιτυχία

  Όσο περισσότερο διαβάζουμε στα παιδιά μας τόσο περισσότερη γνώση απορροφούν. Η γνώση αυτή είναι σημαντική σε όλους τους τομείς της ζωής. Το διάβασμα βιβλίων στα παιδιά προσχολικής ηλικίας τους δίνει ένα προβάδισμα και τα βοηθά να προετοιμαστούν για το σχολείο. Τα παιδιά που αγαπούν το διάβασμα έχουν καλύτερες επιδόσεις  όχι μόνο στη γλώσσα αλλά και σε όλα τα σχολικά μαθήματα.

  - Advertisement -

  2. Είναι σημαντικό στην ανάπτυξη της γλώσσας

  Παρόλο που μιλάμε καθημερινά στα παιδιά μας, το λεξιλόγιο που χρησιμοποιούμε είναι συχνά περιορισμένο και επαναλαμβανόμενο. Η ανάγνωση βιβλίων εξασφαλίζει ότι το παιδί αποκτά έρχεται σε επαφή με λέξεις ή φράσεις τις οποίες δεν θα άκουγε στον προφορικό λόγο. Με αυτό τον τρόπο αποκτά ευχέρεια λόγου και μεγαλύτερη δεξιότητα στη γλώσσα.

  3. Εκπαιδεύει το μυαλό

  Η ικανότητα του μυαλού των μικρών παιδιών επηρεάζεται από το διάβασμα. Έρευνες για τη σημασία του διαβάσματος αποδεικνύουν ότι συγκεκριμένα πεδία του μυαλού επηρεάζονται με την ανάγνωση σε νεαρή ηλικία. Τα πεδία αυτά είναι καθοριστικά για την ανάπτυξη της γλώσσας.

  4. Βοηθά στη συγκέντρωση

  Πολλοί από εσάς μπορεί να νομίζετε ότι δεν έχει νόημα να διαβάζετε σε ένα νήπιο που το μόνο που θέλει είναι να γυρίζει τις σελίδες ή ακόμα και να πετάει τα βιβλία του, ωστόσο η ανάγνωση σε αυτήν ακριβώς την ηλικία μπορεί  να είναι καθοριστικής σημασίας. Με την καθημερινή ανάγνωση το παιδί μαθαίνει να συγκεντρώνεται και να κάθεται ήσυχο για μεγαλύτερο διάστημα, κάτι που θα το βοηθήσει αργότερα στην ένταξή του στην τάξη.

   

   

  a little boy sitting at a table looking at a book

   

  5. Ενθαρρύνει τη δίψα για μάθηση

  Το διάβασμα οδηγεί σε απορίες, κάτι που μας δίνει τη δυνατότητα να μιλήσουμε στα παιδιά γύρω από την ιστορία μετατρέποντάς τη σε μαθησιακή εμπειρία. Μπορεί ακόμα να αναδείξει ένα ενδιαφέρον για διαφορετικές κουλτούρες και γλώσσες. Δεν υπάρχει πιο όμορφο θέαμα από ένα παιδί που αγαπά τη γνώση.

  6. Εισάγει τα παιδιά σε διαφορετικά θέματα

  Η επαφή με διαφορετικά θέματα δίνει στα παιδιά πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικές με ζώα, μέρη ή αντικείμενα αλλά και αξίες που προβάλλονται μέσα από βιβλία όπως το να είναι κανείς ευγενικός, να μοιράζεται ή να κατανοεί τη διαφορετικότητα.

  7. Ενθαρρύνει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα

  Ένα από τα πλεονεκτήματα της ανάγνωσης σε παιδιά είναι να παρακολουθεί κανείς τις αντιδράσεις τους. Όταν μας αρέσει ένα βιβλίο φανταζόμαστε τους χαρακτήρες και το σκηνικό στην πραγματική ζωή. Βλέποντας τον ενθουσιασμό στα μάτια των παιδιών όταν φαντάζονται τι μπορεί να γίνει στην επόμενη σελίδα, ή να προσπαθούν να μαντέψουν το τέλος της ιστορίας είναι μια μοναδική εμπειρία.

  8. Βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν ενσυναίσθηση

  Η σημασία της ανάγνωσης φαίνεται όταν τα παιδιά φαντάζονται τον εαυτό τους ως μέρος της ιστορίας. Ταυτίζονται με τους χαρακτήρες και νιώθουν όπως αυτοί. Με αυτό τον τρόπο σχετίζοται με τα συναισθήματά τους.

  9. Αποτελεί πηγή διασκέδασης

  Με τόση έκθεση στην τεχνολογία, την τηλεόραση και τα video games, είναι εξίσου σημαντικό τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με το βιβλίο. Σε αντίθεση με την οθόνη του υπολογιστή ή του smart phone, η επιλογή ενός βιβλίου που ενδιαφέρει το παδί, ανάγνωση από τους γονείς αρχικά και από το ίδιο αργότερα είναι μια καλή εναλλακτική και σίγουρα πιο ενδιαφέρουσα.

  10. Δημιουργεί δέσιμο γονιού και παιδιού

  Τι καλύτερο από το να αγκαλιάσουμε τα παιδιά μας και να τους διαβάσουμε ένα παραμύθι για να κοιμηθούν; Αφιερώνοντας χρόνο στα παιδιά ερχόμαστε πιο κοντά τους. Για τους γονείς που εργάζονται ή έχουν πολυάσχολα ωράρια η ενασχόληση με τα παιδιά αποτελεί πολύτιμη ευκαιρία που συνδυάζει τη χαλάρωση με τη διασκέδαση.

  Γι’ αυτό μην το σκέφτεστε. Διαβάζετε στα παιδιά σας όσο περισσότερο μπορείτε. Γιατί όπως είπε και ο Αινστάιν: «Αν θέλετε το παιδί σας να γίνει έξυπνο, διαβάστε του παραμύθια. Αν θέλετε να γίνει πιο έξυπνο, διαβάστε του περισσότερα παραμύθια»

  steamtoys.gr

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ