magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Γιατί ο εγκέφαλος μας εθίζεται σε ειδήσεις “επικείμενης καταστροφής”

Ανεύρυσμα στον εγκέφαλο: Τι θα νιώσετε αν το ανεύρυσμα δεν έχει σπάσει ακόμα

Εξήγηση για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι τις κακές αλλά και τις καλές ειδήσεις, επιχείρησαν να δώσουν ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις. Ενδιαφέρον εύρημα αποτέλεσε μάλιστα πως κατά τη διάρκεια της καραντίνας εξαιτίας του COVID-19, η ατελείωτη αναζήτηση κακών ειδήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (γνωστό και ως doomscrolling) έγινε ακόμη συχνότερη.

Σύμφωνα με το iatropedia.gr, η ανάγνωση ειδήσεων για την “επικείμενη καταστροφή” του κόσμου είναι ένα παράξενο χόμπι για πολλούς και μπορεί να είναι απίστευτα εθιστικό, ειδικά στην περιήγηση στο Διαδίκτυο. Παρόλα αυτά, αν και μερικοί δεν μπορούν να αντισταθούν στο να διαβάσουν την κάθε τελευταία είδηση, άλλοι προτιμούν να αποφεύγουν πλήρως τις άσχημες ειδήσεις.

“Ο σύγχρονος τρόπος ζωής επαναπροσδιορίζει τα κυκλώματα στον εγκέφαλό μας που έχουν εξελιχθεί εδώ και εκατομμύρια χρόνια για να μας βοηθήσουν να επιβιώσουμε σε έναν αβέβαιο και συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο”., λέει ο καθηγητής Ilya Monosov στην σχετική πανεπιστημιακή ανακοίνωση.

Τα εγκεφαλικά κυκλώματα αναζητούν και καλές ειδήσεις

Το 2019, οι ερευνητές εξέτασαν πιθήκους και διαπίστωσαν ότι δύο μέρη του εγκεφάλου τους είχαν συνδέσεις με την αβεβαιότητα για θετικά μελλοντικά γεγονότα. Η εγκεφαλική δραστηριότητα σε αυτές τις περιοχές έδινε το κίνητρο στους πιθήκους να ανακαλύψουν πληροφορίες για καλά πράγματα που ήταν πιθανό να συμβούν στο μέλλον. Ωστόσο, δεν ήταν σαφές εάν αυτά τα “εγκεφαλικά κυκλώματα” συμμετείχαν επίσης στην πρόβλεψη αρνητικών γεγονότων, όπως η τιμωρία.

Για να μάθουν τι ακριβώς συμβαίνει, οι ερευνητές εκπαίδευσαν πιθήκους για να αναγνωρίζουν σύμβολα που δείχνουν κάτι που θα ήταν κάτι δυσάρεστο. Η ομάδα έδειξε στους πιθήκους διαφορετικά σύμβολα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ερευνητές έριχναν μια ενοχλητική ριπή αέρα στο πρόσωπο των πιθήκων. Σε άλλες περιπτώσεις, τα ζώα είδαν ένα σύμβολο που υποδήλωνε ότι μπορεί να επέλθει κάτι καταστροφικό, ακολουθούμενο από ένα άλλο σύμβολο που διαβεβαίωνε αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο ή όχι.

Αν και μερικά από τα ζώα περίμεναν μέχρι να δουν και το δεύτερο σύμβολο, κάποια άλλα απέστρεψαν το βλέμμα τους, υποδηλώνοντας ότι δεν ήθελαν να μάθουν τι θα ερχόταν. Οι ερευνητές θεώρησαν τα ευρήματα εντυπωσιακά, καθώς οι πίθηκοι είχαν παρόμοιες αντιδράσεις όσον αφορά θετικά γεγονότα.

Τα κέντρα του εγκεφάλου που δεν αντέχουν την αβεβαιότητα

Στη συνέχεια, η ομάδα μέτρησε τη νευρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο, ενώ οι πίθηκοι έκαναν τις επιλογές τους. Ανακάλυψαν ότι μια περιοχή του εγκεφάλου, που ονομάζεται anterior cingulate cortex, αποθηκεύει πληροφορίες σχετικά με τη στάση απέναντι σε καλές και κακές πιθανότητες.

Οι συγγραφείς της μελέτης ανακάλυψαν επίσης μια άλλη περιοχή, που ονομάζεται κοιλιακός προμετωπιαίος φλοιός (ventrolateral prefrontal cortex), ο οποίος περιέχει μεμονωμένα κύτταρα των οποίων η δραστηριότητα αντικατοπτρίζει την στάση ενός ζώου απέναντι στο να θέλει να βρει περισσότερες πληροφορίες ή να μην θέλει να μάθει τι θα συμβεί στη συνέχεια.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερες θεραπείες για άτομα που πάσχουν από παθήσεις ψυχικής υγείας, όπως άγχος και ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, οι οποίες συνεπάγονται την αδυναμία ανεκτικότητας.

Σχετικές αναρτήσεις

Ακοή: Πώς προκαλείται το νευρίνωμα στο ακουστικό νεύρο;

News Room A

Εκλογές 2023 – Θάνος Πλεύρης: Το «ευχαριστώ» για τους 33.000 σταυρούς στην Α’ Αθήνας

News Room A

Αρθρίτιδα: Πώς η αρθρίτιδα επηρεάζει την υγεία των φροντιστών

News Room A