magdasnews.gr
People & Politics

Γιάννης Κωνσταντάτος: Στην τελική ευθεία το Παγκόσμιο Μέγαρο Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων

Στην τελική ευθεία το Παγκόσμιο Μέγαρο Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων
Παρουσιάστηκε επίσημα, την Τετάρτη 17 Μαΐου, σε κλίμα συγκίνησης, από το αρχιτεκτονικό γραφείο Βασιλειάδης και συνεργάτες, το τελικό κτιριολογικό σχέδιο που θα κατατεθεί για την έκδοση αδείας, προκειμένου να ανεγερθεί το Παγκόσμιο Μέγαρο Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού «Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ» παρουσία όλων των μελών της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων.

Το έργο ήταν ένα προσωπικό όραμα του Δημάρχου Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτου, το οποίο με μεγάλη αγάπη αγκάλιασε αμέσως ο Dr Σπύρος Λάτσης, αναλαμβάνοντας εξολοκλήρου να το χρηματοδοτήσει.

Οι μελετητές ανέλυσαν, σπιθαμή προς σπιθαμή, το μεγάλο αυτό έργο που θα στεγάσει τα όνειρα όχι μόνο του Ποντιακού Ελληνισμού αλλά συνολικά της Ομογένειας όπως έχει δηλώσει ο Δήμαρχος.

«Εμείς τιμούμε την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, όχι με λόγια αλλά με έργα. Ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης γεννήθηκε από Πόντιους Πρόσφυγες στα Σούρμενα και στην Αργυρούπολη. Μετά από πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες, με την καθυστέρηση παραχώρησης των οικοπέδων εντός του αεροδρομίου αλλά κυρίως με την αλλαγή χρήσεων γης που απαιτείτο προκειμένου να ανεγερθεί το κτίριο, το Μέγαρο Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού βαίνει σε φάση υλοποίησης», τόνισε συγκινημένος ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, επισημαίνοντας ότι «είναι ένα γεγονός, το μεγαλύτερο στην ιστορία της Νότιας Αθήνας και είμαι πολύ περήφανος που το όραμα γίνεται πλέον πράξη. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε τη μνήμη των 353.000 ψυχών που σφαγιάστηκαν. Η γενοκτονία δεν είναι μια απλή υπόθεση, αλλά μια ολόκληρη υπαρξιακή συζήτηση για την πόλη που γεννήθηκε από τους πρόσφυγες, 100 χρόνια μετά και αποτελεί την πιο ζωντανή απόδειξη ότι ο Κεμάλ και οι δολοφόνοι του ηττήθηκαν».

Το κτίριο, όπως το παρουσίασαν οι μελετητές, εντυπωσίασε καθώς θα είναι μια σύγχρονη κατασκευή, με αίθουσες, σιντριβάνια και χορούς στην μεγάλη του πλατεία. Θα οικοδομηθεί με σύγχρονα και φιλικά προς το περιβάλλον υλικά και με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Το κτίριο θα περιλαμβάνει:
• 5.000 μ2 κτιριακών εγκαταστάσεων
• Διοικητικά γραφεία
• Αίθουσα Εκδηλώσεων
• Ξενώνας φιλοξενούμενων (16 άτομα)
• Ιστορικό Μουσείο
• Ψηφιακό Μουσείο Ποντίων
• Χώρο Διαλέξεων
• Εντευκτήριο
• Χώρος Ψηφιακών προβολών
• Υπόγειες θέσεις στάθμευσης

Η ολοκλήρωση του αναμένεται εντός του 2025.

Σχετικές αναρτήσεις

Πρίγκιπας Χάρι: Το αλκοόλ, τα ναρκωτικά και το κέντρο απεξάρτησης

News Room A

Συγκινεί η εξομολόγηση του 26χρονου Γιάννη μετά το ατύχημα που τον καθήλωσε όταν βούτηξε για να πιάσει τον Σταυρό

News Room A

Παπαχαραλάμπους, Δροσάκη, Αναστασοπούλου: Οι τρεις γυναίκες που “οδήγησαν” τον Πέτρο Φιλιππίδη στη φυλακή

News Room A