21.9 C
Αθήνα
Σάββατο, 23 Μαΐου, 2026
Magda's News
People & Politics

Γεραπετρίτης: Έως το Τέλος του Έτους Οδικός Χάρτης για Οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών με τη Λιβύη

Τη δέσμευση ότι μέχρι το τέλος του 2025 θα έχει διαμορφωθεί ο οδικός χάρτης για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με τη Λιβύη ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά».

Ο κ. Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε ότι «δεν θα υπάρξει καμία απολύτως παραχώρηση σε σχέση με τις εθνικές μας γραμμές» και υπογράμμισε ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι «άκυρο και ανυπόστατο», καθώς Τουρκία και Λιβύη δεν είναι γειτονικά κράτη.

Πολυδιάστατη πολιτική στη Λιβύη

Ο υπουργός εξήγησε ότι η Ελλάδα διατηρεί σχέσεις και με τις δύο πλευρές της Λιβύης –ανατολική και δυτική– επιδιώκοντας ισορροπία και πολυεπίπεδη συνεργασία σε οικονομικό, ενεργειακό και μεταναστευτικό επίπεδο. «Είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που συνομιλεί με όλες τις πλευρές σε ανώτατο επίπεδο», σημείωσε.

Ενεργειακές εξελίξεις και στρατηγικές συνεργασίες

Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον μεγάλων ενεργειακών κολοσσών όπως η Chevron, επισημαίνοντας ότι οι επενδύσεις θα αποδείξουν ποια θαλάσσια οικόπεδα είναι πραγματικά αξιοποιήσιμα.

Παράλληλα, στάθηκε στη σημασία του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, το οποίο χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας για τον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, προειδοποιώντας ότι «όσοι επιχειρήσουν να το υπονομεύσουν θα βρεθούν αντιμέτωποι με συνέπειες».

Ελληνοτουρκικές σχέσεις χωρίς παραχωρήσεις

Αναφερόμενος στις σχέσεις με την Τουρκία, σημείωσε ότι η βασική διαφορά αφορά την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. «Αν η Τουρκία επιθυμεί, η Ελλάδα είναι έτοιμη να πάει στη διεθνή δικαιοδοσία επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου», υπογράμμισε.

Τόνισε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να κάνει καμία απολύτως παραχώρηση στα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Στρατηγική σταθερότητα και εθνικές γραμμές

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η χώρα έχει σήμερα «λειτουργική σχέση» με την Τουρκία, χωρίς εντάσεις και με μειωμένες μεταναστευτικές ροές. Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ελλάδα προχωρά σε πρωτοβουλίες στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, επιμένοντας στην προσήλωση στο διεθνές δίκαιο.

Related posts

Μάριος Θεμιστοκλέους: Το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα έχει ενταχθεί από πέρυσι στο εμβολιαστικό πρόγραμμα στα βρέφη

Magdas News

Σίλια Κριθαριώτη: Συγκλονισμένη από τον άδικο θάνατο της Μαρίσσας Λαιμού

Magdas News

Τρόφιμα και δωροεπιταγές από τον Δημήτρη Καρκανοραχάκη και τον Γιώργο Βάλλη – 350 οικογένειες ενισχύονται για τα Χριστούγεννα

Magdas News