magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Φλεγμονή: Πώς θα τη μειώσετε στον οργανισμό σας

Φλεγμονή: Πώς θα τη μειώσετε στον οργανισμό σας

Από την καταπολέμηση ιών και λοιμώξεων μέχρι την αποκατάσταση τραυματισμών, η φλεγμονή παίζει κρίσιμο ρόλο στη φυσική διαδικασία επούλωσης του οργανισμού.

Ωστόσο, η υπερβολική φλεγμονή στον οργανισμό μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία, καθώς συνδέεται με μια σειρά ασθενειών όπως η αρθρίτιδα, οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης.

Αν και η κατανάλωση αντιφλεγμονωδών τροφών είναι ένας δοκιμασμένος τρόπος προστασίας του σώματός σας, το τι επιλέγετε να πίνετε είναι εξίσου ζωτικής σημασίας. Σύμφωνα με τον διαιτολόγο δρ. Sydney Greene, το καλύτερο ρόφημα ενάντια στη φλεγμονή είναι το… νερό!

Πώς το νερό μειώνει τη φλεγμονή

Η φλεγμονή μπορεί να συμβεί όταν ο οργανισμός δεν απομακρύνει επαρκώς τα απόβλητα. Εκεί μπορεί να βοηθήσει το να πίνετε άφθονο νερό.

“Ένας από τους κύριους ρόλους [του νερού] είναι να βοηθά το σώμα στη φυσική διαδικασία της αποτοξίνωσης, λέει ο Greene. “Η αποτοξίνωση και η εξάλειψη των αποβλήτων πηγαίνοντας στην τουαλέτα είναι ένας από τους πιο θεμελιώδεις τρόπους μείωσης της φλεγμονής στο σώμα”.

Η καλή και διαρκής ενυδάτωση βοηθά επίσης στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών του σώματος. Το 80% των χόνδρων (οι ιστοί στις αρθρώσεις και τους δίσκους της σπονδυλικής στήλης) αποτελείται από νερό. Το πόσιμο νερό παίζει αναπόσπαστο ρόλο στην παραγωγή του αρθρικού υγρού, το οποίο λιπαίνει και προστατεύει τις αρθρώσεις. Χωρίς επαρκή πρόσληψη νερού, οι αρθρώσεις χάνουν την ικανότητά τους να απορροφούν τους κραδασμούς, κάτι που μπορεί τελικά να προκαλέσει τριβή και πόνο στις αρθρώσεις.

Πόσο νερό πρέπει να πίνω;

Πιθανότατα έχετε ακούσει την σύσταση των ειδικών, ότι πρέπει να πίνετε οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα. Αλλά πόση αλήθεια υπάρχει σε αυτή την οδηγία; Εξαρτάται.

Το πόσο νερό χρειάζεται ένα άτομο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής του, του τόπου διαμονής του, του καιρού, της εποχής, της συχνότητας άσκησης και της κατάστασης της υγείας του.

  • Οι άνδρες πρέπει να καταναλώνουν περίπου 15,5 φλιτζάνια (ή 3,7 λίτρα) υγρών την ημέρα
  • Οι γυναίκες πρέπει να πίνουν 11,5 φλιτζάνια (ή 2,7 λίτρα) υγρών την ημέρα

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η σύσταση περιλαμβάνει όλα τα υγρά (όπως χυμούς και τσάι), ενώ περίπου το 20% της ημερήσιας πρόσληψης υγρών προέρχεται συνήθως από το φαγητό.

Αν θέλετε να αυξήσετε το νερό που καταναλώνετε, ο δρ. Greene προτείνει να προσθέσετε στο νερό σας εσπεριδοειδή και μούρα. Τα φρούτα όχι μόνο θα ενισχύσουν τη γεύση, αλλά θα προσθέσουν μια ώθηση σε αντιοξειδωτικά, τα οποία φημίζονται για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους.

Ποια είναι κάποια άλλα αντιφλεγμονώδη ποτά;

Αν και το νερό είναι το καλύτερο ποτό για την μείωση της φλεγμονής, ο χυμός πράσινων λαχανικών και το τσάι κουρκουμά είναι δύο ποτά που αξίζουν αναφοράς.

  • Ο πράσινος χυμός διαθέτει ένα θρεπτικό προφίλ πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα, πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά.
  • Ομοίως, ο κουρκουμάς εκτιμάται ιδιαίτερα για τα αντιοξειδωτικά του που καταπολεμούν τις φλεγμονές, γι’ αυτό και συχνά αποκαλείται υπερτροφή.

“Η κουρκουμίνη, η πολυφαινόλη που βρίσκεται στη ρίζα του κουρκουμά, έχει μελετηθεί ευρέως για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της. Ένας τρόπος με τον οποίο η κουρκουμίνη καταπολεμά τη φλεγμονή είναι η καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών στο σώμα”, λέει ο δρ. Greene.

Πηγές: https://www.mayoclinic.org, https://www.healthline.com, https://www.medicalnewstoday.com, https://www.verywellhealth.com, https://www.eatthis.com

φωτό: iStock

Σχετικές αναρτήσεις

Οπτικές Πληροφορίες: Πώς ταξιδεύουν από τον αμφιβληστροειδή στον μέσο εγκέφαλο

News Room A

Θέμος Χαραμής: Δεν θα ληφθούν βιαστικές αποφάσεις για το Ερρίκος Ντυνάν

News Room M

H μεγάλη βραδιά των Healthcare Business Awards 2022 πλησιάζει!

News Room A