magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Έρπης ζωστήρας: Αυξημένος κίνδυνος έπειτα από νόσηση με Covid για τους άνω των 50

Για ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω, όσοι έχουν διάγνωση COVID-19 έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν έρπη ζωστήρα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στο Open Forum Infectious Diseases. Ο Amit Bhavsar, M.B.B.S., από το GSK στο Wavre του Βελγίου, και οι συνεργάτες του συνέκριναν τη συχνότητα εμφάνισης του έρπητα ζωστήρα σε άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω που είχαν διαγνωστεί με COVID-19 και σε όσους δεν είχαν ποτέ διαγνωστεί με COVID-19. Συνολικά 394.677 άτομα με COVID-19 αντιστοιχίστηκαν με 1.577.346 άτομα χωρίς COVID-19 κατά ηλικία, φύλο, παράγοντες κινδύνου έρπητα ζωστήρα και επίπεδο κόστους υγειονομικής περίθαλψης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος για έρπητα ζωστήρα ήταν αυξημένος για τα άτομα που είχαν διαγνωστεί με COVID-19 έναντι εκείνων που δεν είχαν (προσαρμοσμένη αναλογία ποσοστού επίπτωσης, 1,15). Ο αυξημένος κίνδυνος ήταν πιο έντονος μετά τη νοσηλεία της COVID-19 (προσαρμοσμένη αναλογία ποσοστού επίπτωσης, 1,21). “Αυτό είναι το πρώτο επιδημιολογικό στοιχείο που συνδέει προηγούμενη μόλυνση από COVID-19 με αυξημένο κίνδυνο έρπητα ζωστήρα μεταξύ των ηλικιωμένων, οι οποίοι ήδη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο έρπητα ζωστήρα λόγω της μείωσης του ανοσοποιητικού που σχετίζεται με την ηλικία”, δήλωσε ο Temi Folaranmi, M.D., αντιπρόεδρος και επικεφαλής των Ιατρικών Υποθέσεων των ΗΠΑ στο GSK.

“Είναι σημαντικό οι επαγγελματίες υγείας να γνωρίζουν αυτόν τον πιθανό αυξημένο κίνδυνο, ώστε οι ασθενείς να μπορούν να διαγνωστούν και να αντιμετωπιστούν έγκαιρα εάν εμφανίσουν έρπητα ζωστήρα μετά από COVID-19. Αυτά τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν επίσης τη σημασία των προληπτικών μέτρων, όπως ο εμβολιασμός, για την προστασία της υγείας και την ευημερία των ηλικιωμένων που διατρέχουν κίνδυνο για ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με εμβόλιο, όπως η COVID-19 και ο έρπητας ζωστήρας”.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Οι νυχτερινοί τύποι κινδυνεύουν περισσότερο από τους πρωινούς με διαβήτη και καρδιοπάθεια

News Room A

Εγκυμοσύνη και πόνοι χαμηλά στην κοιλιά: Θα πρέπει να ανησυχήσω;

News Room

ΕπιΖΩ από το διαβήτη

News Room