21.7 C
Athens
Τρίτη, 4 Οκτωβρίου, 2022
More

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Ενέργεια: Τις νέες τιμές ανακοινώνουν οι πάροχοι – Το σχέδιο για απορρόφηση των αυξήσεων

  Περίπου 1,5 δισ. ευρώ ετοιμάζεται να ρίξει στη μάχη της ενεργειακής κρίσης η κυβέρνηση.

  Να μην μεταφερθούν οι αυξήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές είναι ο βασικός στόχος της κυβέρνησης εν αναμονή των νέων τιμών που θα ανακοινώσουν σήμερα οι πάροχοι.

  Σύμφωνα με πληροφορίες οι ονομαστικές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας για τον Σεπτέμβριο θα είναι αυξημένες σε σχέση με τον Αύγουστο χωρίς να αποκλείονται ακόμα και τα 80 λεπτά ανα κιλοβατώρα.

  Τον Αύγουστο η αρχική τιμή από τους περισσότερους προμηθευτές κυμάνθηκε μεταξύ 48 και 50 λεπτών και «προσγειώθηκε» στα 15-17 λεπτά μετά την κρατική στήριξη που διαμορφώθηκε τον τρέχοντα μήνα στα 33,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

  Για τον ίδιο μήνα (Αύγουστο), η συνολική επιδότηση από την Κυβέρνηση προσεγγίζει το 1 δισ. 136 εκατ. ευρώ, απορροφώντας έως και το 90% της αύξησης για όλους του οικιακούς καταναλωτές για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και για τις κύριες και μη κύριες κατοικίες, το 100% της αύξησης για τους δικαιούχους ΚΟΤ, το 80% της αύξησης για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες με παροχή ισχύος μέχρι 35 KVa, και το 82-99% της αύξησης για τους αγρότες.

  Πληροφορίες αναφέρουν ότι επιδίωξη της κυβέρνησης για τον Σεπτέμβριο είναι να διατηρηθούν οι τελικές τιμές καταναλωτή κοντά στα επίπεδα του Αυγούστου, που σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι αντίστοιχα αυξημένη η κρατική επιδότηση.

  Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο οι προμηθευτές ανακοινώνουν έως τις 20 κάθε μήνα τα τιμολόγια που θα εφαρμοστούν τον επόμενο, παρέχοντας έτσι το περιθώριο στους καταναλωτές να αλλάξουν προμηθευτή, διαδικασία που επίσης με το ισχύον πλαίσιο γίνεται χωρίς προϋποθέσεις.

  Οι υψηλές τιμές της ενέργειας για τον Σεπτέμβριο οφείλονται στην άνοδο των τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, η οποία είναι αποτέλεσμα της εκτόξευσης των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου.

  Η τιμή για το αέριο στο χρηματιστήριο της Ολλανδίας κυμάνθηκε χθες κοντά στα 250 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό χρηματιστήριο για την σημερινή ημέρα έκλεισε στα 449,14 ευρώ ανά μεγαβατώρα, πιεζόμενη από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, την άνοδο της ζήτησης λόγω υψηλών θερμοκρασιών και την μειωμένη συνεισφορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην κάλυψη της ζήτησης.

  Αρνητικό ρεκόρ

  Εφιαλτικά σενάρια ξεδιπλώνονται στην ευρωπαϊκή αγορά μετά το νέο αρνητικό ρεκόρ που κατέγραψε το φυσικό αέριο -για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα- ασκώντας περαιτέρω πιέσεις σε βιομηχανίες και νοικοκυριά.

  - Advertisement -

  Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο, η τιμή του οποίο έχει εκτιναχθεί φέρνει όλο και πιο κοντά τον φόβο της ύφεσης σύμφωνα με τον σχολιασμό του πρακτορείου Bloomberg.

  Αφορμή για την νέα εκτίναξη των τιμών στάθηκαν οι ανακοινώσεις της ρωσικής GAZPROM περί αναστολής της παροχής από τον αγωγό Nord Stream 1 λόγω εργασιών συντήρησης από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου.

  Ο ρωσικός «γίγαντας» του φυσικού αερίου διαβεβαίωσε πάντως ότι μετά το πέρας των εργασιών συντήρησης, οι ροές των 33 εκατ. κυβικών μέτρων την ημέρα θα επανέλθουν, ποσοστό που μεταφράζεται μόλις στο 20% της δυναμικότητάς του αγωγού.

  Η αγορά τις τελευταίες εβδομάδες αντιδρά σπασμωδικά καθώς οι φυσικοί παράγοντες όπως ο πολύ θερμός και ξηρός καιρός δημιουργούν προβλήματα στην μεταφορά καυσίμων μέσω ποταμών ενώ σε αυτό έχει συμβάλει και ο περιορισμός στην παραγωγή υδροηλεκτρικής και πυρηνικής ενέργειας

  Την ίδια ώρα η ζήτηση για φυσικό αέριο αυξάνεται ως αποτέλεσμα, την ώρα που οι περικοπές της ρωσικής προμήθειας πλήττουν ήδη την Ευρώπη, όπου το φετινό καλοκαίρι χαρακτηρίζεται ασυνήθιστα δύσκολο και αυτό γιατί υπάρχει παράδοξο αύξησης τιμών όταν παραδοσιακά οι τιμές και η ζήτηση συνήθως μειώνονται κατά τους θερμότερους μήνες, επιτρέποντας στην ήπειρο να γεμίσει τις αποθήκες με φυσικό αέριο και να προετοιμαστεί για τον χειμώνα.

  Όμως η μείωση της ρωσικής προσφοράς μέσω όλων των μεγάλων αγωγών και τα καυτά κύματα καύσωνα έχουν διατηρήσει τις τιμές του φυσικού αερίου περίπου 11 φορές υψηλότερα από ό,τι είναι συνήθως αυτή την εποχή του έτους.

  Πηγή

  Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  Latest Posts