magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Έμφραγμα: Οι 7 παράγοντες κινδύνου σε νεαρούς ενήλικες

Νέα έρευνα εντόπισε τους παράγοντες κινδύνου, που είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν έμφραγμα, γνωστό και ως οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου (ΟΕΜ), σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 55 ετών και κάτω. Η μελέτη έδειξε επίσης σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα ως προς τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με καρδιακές προσβολές.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open, ανέλυσε δεδομένα από 2.264 ασθενείς ηλικίας 18 έως 55 ετών -που είχαν υποστεί έμφραγμα– σε αντιπαράθεση με 2.264 άτομα ως μια ομάδα ελέγχου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι νεαροί άνδρες και οι νεαρές γυναίκες έχουν συνήθως διαφορετικούς παράγοντες κινδύνου για έμφραγμα.

Έμφραγμα: Αύξηση των συμβάντων σε νεαρές γυναίκες

“Ένα αυξανόμενο ποσοστό των ανθρώπων στις ΗΠΑ που νοσηλεύονται για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου (ΟΕΜ) είναι κάτω των 55 ετών, με την μεγαλύτερη αύξηση στις νεαρές γυναίκες”, αναφέρουν οι ερευνητές. “Η αποτελεσματική πρόληψη απαιτεί την κατανόηση των παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με τον κίνδυνο ΟΕΜ σε νεαρές γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες”.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ. Yuan Lu, ScD, επίκουρος καθηγητής καρδιαγγειακής ιατρικής στο Yale School of Medicine, είπε ότι ο συνολικός κίνδυνος καρδιακής προσβολής στους νέους είναι γενικά χαμηλός. Ωστόσο, πρόσθεσε, τα περιστατικά σε νεαρές γυναίκες αυξάνονται και έχουν χειρότερη πρόγνωση.

Τα καρδιακά επεισόδια είναι μια κύρια αιτία θανάτου σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, παρόλο που η συχνότητα είναι χαμηλή, είπε ο δρ. Lu, τονίζοντας την ανάγκη να κατανοήσουν οι άνθρωποι τους παράγοντες κινδύνου.

Τι είναι το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου

Το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι ένας άλλος όρος για την καρδιακή προσβολή. Αυτό συμβαίνει όταν η ροή του αίματος που φέρνει οξυγόνο στην καρδιά σας μειώνεται, ή ακόμα και διακόπτεται. Το έμφραγμα συμβαίνει, όταν η στεφανιαία αρτηρία που τροφοδοτούν τον καρδιακό μυ με αίμα στενεύει από την πλάκα (συσσώρευση λίπους, χοληστερόλης και άλλων ουσιών) σε μια διαδικασία που ονομάζεται αθηροσκλήρωση. Όταν η πλάκα σε μια αρτηρία σπάει, σχηματίζεται θρόμβος αίματος γύρω από την πλάκα και μπορεί να εμποδίσει τη ροή του αίματος.

Τότε, ο καρδιακός μυς δεν λαμβάνει αρκετό οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά (ισχαιμία). Εάν υπάρχει βλάβη, ή θάνατος σε τμήμα του καρδιακού μυός από ισχαιμία, τότε αυτό ονομάζεται έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Έμφραγμα σε νέους ανθρώπους: Οι 7 μεγαλύτεροι παράγοντες κινδύνου
Οι ερευνητές βρήκαν σαφή διαφορά στους παράγοντες κινδύνου καρδιακής προσβολής όσον αφορά τους άνδρες και τις γυναίκες.

Οι μεγαλύτεροι παράγοντες κινδύνου για έμφραγμα στις γυναίκες βρέθηκε ότι είναι:

  • Διαβήτης
  • Κατάθλιψη
  • Υπέρταση
  • Κάπνισμα
  • Οικογενειακό ιστορικό εμφράγματος
  • Χαμηλό οικογενειακό εισόδημα
  • Υψηλή χοληστερόλη

Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου στους άνδρες ήταν:

  • Κάπνισμα
  • Οικογενειακό ιστορικό εμφράγματος

Γιατί αυτοί οι παράγοντες κινδύνου προκαλούν εμφράγματα σε νεαρούς ενήλικες

Οι ειδικοί είπαν ότι δεν σοκαρίστηκαν από τα ευρήματα.

“Γνωρίζουμε εδώ και αρκετό καιρό ότι ο διαβήτης και το κάπνισμα και πιο πρόσφατα η υπέρταση ήταν πιο ισχυροί παράγοντες κινδύνου στις γυναίκες”, είπε η δρ. Holly S. Andersen, καρδιολόγος και αναπληρώτρια καθηγήτρια κλινικής ιατρικής στο New York-Presbyterian Hospital. “Δεν είναι επίσης περίεργο ότι οι ψυχοκοινωνικοί στρεσογόνοι παράγοντες της κατάθλιψης και του χαμηλού οικογενειακού εισοδήματος επηρεάζουν περισσότερο τις γυναίκες”, πρόσθεσε.

Ωστόσο, είπε, “πρέπει να μάθουμε περισσότερα για τη γενετική προδιάθεση και χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα για τις διαφορές που σχετίζονται με το φύλο στις καρδιαγγειακές παθήσεις”.

Αυτοί οι παράγοντες κινδύνου “είναι όλοι παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, ανεξάρτητα από τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων”, είπε ο δρ. Rigved Tadwalkar, καρδιολόγος στο Κέντρο Υγείας Providence Saint John στην Καλιφόρνια. “Έχουμε τώρα μια κάποια κατάταξη του πόσο συμβάλλουν αυτοί οι παράγοντες κινδύνου. Επίσης, δεν έχουμε δει έρευνες για διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα, όπως αυτή η έρευνα”.

Πολλοί από τους παράγοντες κινδύνου για έμφραγμα είναι τροποποιήσιμοι. Η λήψη μέτρων για την μείωση του κινδύνου είναι σημαντική, είπε ο δρ. Preethi Pirlamarla, καρδιολόγος και επίκουρος καθηγητής στο Mount Sinai. “Η μείωση των παραγόντων κινδύνου είναι υψίστης σημασίας”, είπε.

Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο με το να σταματήσετε ή να μην ξεκινήσετε ποτέ το κάπνισμα, να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή για την καρδιά και να ασκείστε τακτικά.
“Εξίσου σημαντικές είναι οι τακτικές εξετάσεις και η έγκαιρη αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου, όπως η υψηλή χοληστερόλη, η υπέρταση, ο διαβήτης και η κατάθλιψη, με τη βοήθεια του γιατρού σας”, πρόσθεσε.

Ο δρ. Lu τονίζει τη σημασία του να γνωρίζετε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. “Στο παρελθόν, οι άνθρωποι μπορεί να πίστευαν ότι αυτή είναι μια ασθένεια για τους ηλικιωμένους. Αλλά οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν ότι υπάρχει ακόμα πιθανότητα να εμφανιστεί αυτό σε μικρότερη ηλικία και ότι η πρόγνωση είναι χειρότερη για τις γυναίκες από τους άνδρες”.

Πηγή: https://www.verywellhealth.com

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Έρπητας Ζωστήρας: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον εμβολιασμό

News Room A

Μελάνωμα: Δεν χρειάζεται καυτός ήλιος για να προκληθεί βλάβη στο δέρμα

News Room A

Πόσο διατηρούνται τα αλλαντικά στην κατάψυξη – Τι πρέπει να γνωρίζετε για λόγους ασφάλειας

News Room A