magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία: Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδή 2022

Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία: Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδή 2022

Η Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδή στις 25 Μαΐου κάθε χρόνου είναι αφιερωμένη στην παγκόσμια κοινότητα των ασθενών, αλλά και των ιατρών και των ερευνητών οι οποίοι με το έργο τους αποσκοπούν στην καλύτερη φροντίδα των πασχόντων και στη θεραπεία των νοσημάτων του θυρεοειδή.

Σκοπός της Ημέρας είναι η ενημέρωση και η αύξηση της εγρήγορσης του κοινού για τις παθήσεις του θυρεοειδή και τη σημασία που έχει η φυσιολογική λειτουργία του αδένα για την υγεία και την ευεξία.

Οι παθήσεις του θυρεοειδή αυξάνονται συνεχώς σε όλο τον κόσμο. Η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Hashimoto (η πιο συχνή ενδοκρινική πάθηση) παρουσιάζει ιδιαίτερη αύξηση, ως επακόλουθο της συνεχούς επιρροής διαφόρων περιβαλλοντικών παραγόντων στη γενετική προδιάθεση των ασθενών. 

Τα αυτοάνοσα νοσήματα του θυρεοειδή αυξάνονται και στη διάρκεια της εγκυμοσύνης όπου, μαζί με την ιωδιοπενία, αποτελούν τη δεύτερη συχνότερη διαταραχή της κύησης. Ολοένα περισσότεροι άνθρωποι, εξάλλου, εκδηλώνουν καρκίνο του θυρεοειδούς, που θεωρείται ο τέταρτος ταχύτερα αυξανόμενος καρκίνος παγκοσμίως. 

Η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία εορτάζει εδώ και χρόνια την ημέρα αυτή με διάφορες εκδηλώσεις. Εφέτος, εν μέσω του πολέμου στην Ανατολική Ευρώπη που σκιάζεται από πολλές αβεβαιότητες, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής απειλής, η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Θυρεοειδή (European Thyroid Association – ΕΤΑ) συνεργάζεται με τις αντίστοιχες εταιρείες στις ΗΠΑ, την Ασία, την Ωκεανία και την Λατινική Αμερική και στηρίζει μία παγκόσμια διαδικτυακή εκδήλωση για τις επιδράσεις του ραδιενεργού ιωδίου και την προφύλαξη με ιωδιούχο κάλιο.

Εκτός της πυρηνικής απειλής που επικρέμαται πάνω από την Ευρώπη, μία άλλη, πολύ πιο απτή απειλή συνεχίζεται. Η πανδημία που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός ναι μεν έχει μπει σε τροχιά ύφεσης, λόγω της ανοσοποίησης και της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών, αλλά συνεχίζεται, προσβάλλοντας καθημερινά χιλιάδες ανθρώπους.

Πολλοί πάσχοντες από σοβαρή COVID-19 εκδηλώνουν δυσλειτουργία του θυρεοειδούς 1-4 εβδομάδες μετά τη λοίμωξη, η οποία είναι συνήθως ήπια και αντιμετωπίσιμη. Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας του Θυρεοειδή προτείνεται ο έλεγχος της λειτουργίας του σε όλους τους ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη COVID-19. Συνιστάται επίσης έλεγχος στους ασθενείς με ιστορικό θυρεοειδοπαθειών οι οποίοι νόσησαν με COVID-19, για τυχόν έγκαιρη αναπροσαρμογή της θεραπείας τους. 

Σχετικές αναρτήσεις

Γυναικεία καρδιά: Τι να θυμόμαστε, τι να προσέχουμε, τι να κάνουμε

News Room A

Ο ΕΟΦ ανακαλεί γνωστό συμπλήρωμα διατροφής: ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ

News Room A

Ενδοσκοπική επέμβαση θυρεοειδούς χωρίς ουλές

News Room A