13.3 C
Athens
Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου, 2022
More

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Πότε θα ξέρουμε το αποτέλεσμα -Συμμετοχή ρεκόρ, πάνω από 261.800 ως τώρα

  Με καταιγιστικούς ρυθμούς συνεχίζεται η προσέλευση ψηφοφόρων στα εκλογικά τμήματα ανά τη χώρα για τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ.

  Οι κάλπες άνοιξαν στις 7:00 το πρωί και μέχρι τις 19:30 το απόγευμα είχαν ψηφίσει 261.800 πολίτες, αριθμός που έσπασε το φράγμα των 212.000 πολιτών οι οποίοι είχαν ψηφίσει το 2017 για τις πρώτες εκλογές ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ.

  Ο ρυθμός προσέλευσης -με αυξομειώσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας – είναι περίπου 380-400 πολίτες το λεπτό ανά τη χώρα, δηλαδή περίπου 24.000 άνθρωποι κάθε ώρα. Για το σκοπό αυτό η ΕΔΕΚΑΠ – με τη σύμφωνη γνώμη όλων των υποψηφίων – έδωσε παράταση μιάς ώρας, μέχρι τις 8 το βράδυ ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα παράταση την οποία ζητούν ήδη τα επιτελεία Παπανδρέου-Λοβέρδου.

  Το σύστημα έπεσε μάλιστα για περίπου 15 λεπτά γύρω στις 19:30 λόγω προβλήματος της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, ωστόσο αποκαταστάθηκε περίπου στισ 19:45.

  «Ο κόσμος που αναμένει να αλλά και συνεχίζει να προσέρχεται είναι αρκετός, πρέπει να μπορέσει να ψηφίσει και μπορεί να χρειαστεί και νέα παράταση» έλεγαν συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου.

  Σύμφωνα με πληροφορίες iefimerida.gr και του Άγγελου Μοσχοβα, από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Α. Λοβέρδου, Σπύρος Καρανικόλας διαμηνύει: «Θα ψηφίσει μέχρι και ο τελευταίος πολίτης. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Ζητήσαμε υπομονή και την έκαναν με το παραπάνω. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να τους αποκλείσει».

  Σύμφωνα με πληροφορίες από κομματικές πηγές, αυξημένη εμφανίζεται η συμμετοχή στην Κρήτη (περίπου 30.000 έχουν ψηφίσει ως τώρα σε σχέση με τις 17.000 το 2017) αλλά και σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, καθώς και στην Α’ Αθήνας.

  Εμπειρα στελέχη του ΚΙΝΑΛ υπολόγιζαν μιλώντας στο iefimerida.gr ότι θα προσέλθουν περίπου 270-300 χιλιάδες πολίτες τελικά. «Αυτό δείχνει την δυναμική και την προοπτική της παράταξης που από το λυκόφως εισέρχεται στο λυκαυγές για να φτάσουμε και στην ανατολή του ήλιου» έλεγε γλαφυρά ιστορικό στέλεχος στο iefimerida.gr για να προσθέσει: «Το ζήτημα είναι ο νέος πρόεδρος να καταφέρει να μετουσιώσει αυτή τη δυναμική σε εκλογική προοπτική».

  Οι υποψήφιοι και τα επιτελεία τους προσέρχονται σταδιακά στα «στρατηγεία» τους για να παρακολουθήσουν τη ροή αποτελεσμάτων.

  Με βάση τα ως τώρα δεδομένα τα πρώτα αποτελέσματα θα έρθουν περίπου στις 22:00. Θα πρόκειται για το 15% των συνολικών αποτελεσμάτων, αλλά δεδομένου ότι θα είναι πανελλαδικό, θα αποτελεί ένα σχετικά ασφαλές πρόκριμα για τα τελικά αποτελέσματα, εκτός εάν οι διαφορές των υποψηφίων είναι πολύ μικρές.

  - Advertisement -

  Τα επιτελεία των τριών κύριων μονομάχων δηλώνουν αισιόδοξα για το αποτέλεσμα.

  Από την πλευρά Παπανδρέου εκτιμούν ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα είναι σίγουρα στο β’ γύρο και πρώτος σε ψήφους με πιθανότερο «ζευγάρι» τον Νίκο Ανδρουλάκη. Το ίδιο εκτιμά και το επιτελείο Ανδρουλάκη χωρίς να έχει εκτίμηση για το ποιος θα είναι πρώτος ή δεύτερος. Στο επιτελείο του Α. Λοβέρδου επικρατεί βεβαιότητα ότι θα είναι σίγουρα στον β’ γύρο. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Α. Λοβέρδου, Σπύρος Καρανικόλας προβλέπει ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος θα μπει στο β’ γύρο. «Με βάση την μέχρι τώρα συμμετοχή, η δική μας εκτίμηση είναι ότι θα είμαστε σίγουρα στον δεύτερο γύρο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Καρανικόλας.

  Ολα τα επιτελεία πάντως συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι θα έχουμε συμμετοχή-ρεκόρ που θα πλησιάσει τις 280.000.

  Παράταση ως τις 20:00 έδωσε η ΕΔΕΚΑΠ
  Η μαζική συμμετοχή οδήγησε πάντως όπως προέβλεψε νωρίτερα στο iefimerida ο πρόεδρος της (ΕΔΕΚΑΠ) Θεόδωρος Καπετανάκης στην παράταση στην ψηφοφορία. Ετσι η ΕΔΕΚΑΠ ανακοίνωσε παράταση ως τις 20:00.

  Ανακοίνωση Επιτροπής Δεοντολογίας Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ)

  Μέχρι στιγμής έχουν ψηφίσει στην Ελλάδα 222.000 πολίτες και 2.000 στο εξωτερικό, σύνολο 224.000.

  Λόγω της μεγάλης προσέλευσης αποφασίζεται παράταση μίας ώρας, οπότε τα Εκλογικά Τμήματα θα λειτουργήσουν ως τις 20:00.

  Για την ΕΔΕΚΑΠ
  Ο Πρόεδρος
  ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ

   

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ