28.9 C
Athens
Σάββατο, 1 Οκτωβρίου, 2022
More

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Εγκυμοσύνη: Οι ξαφνικές αλλαγές στη διάθεση είναι αναμενόμενες στην εγκυμοσύνη

  Έριξες μόνο μια ματιά στους τίτλους μιας τοπικής τραγωδίας, αλλά βρίσκεσαι να κλαίς. Μια χυμώδης ταινία που θα έπρεπε να σε είχε κάνει να ανατριχιάσεις από αμηχανία σε κάνει να νοσταλγείς. Με σχεδόν καμία πρόκληση, πιάνεις τον εαυτό σου να γαβγίζει στον σύντροφό σου. Η εγκυμοσύνη είναι μια συναισθηματικά ασταθής περίοδος, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι βρίσκεστε σε τρενάκι. Υπομονή και μην ανησυχείς. Δεν είσαι τρελός, και δεν είναι μόνιμο. Οι εναλλαγές της διάθεσης είναι ένα φυσιολογικό μέρος της εγκυμοσύνης.

  Τι προκαλεί τις εναλλαγές της διάθεσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

  Ενώ οι ξαφνικές αλλαγές στη διάθεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να εντοπιστούν στην κούραση, το σωματικό στρες και τις αλλαγές στον μεταβολισμό, οι ορμόνες είναι η κύρια αιτία των συναισθημάτων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Αφού συλλάβετε ένα παιδί, το σώμα σας πλημμυρίζει από ορμόνες εγκυμοσύνης, συμπεριλαμβανομένων των οιστρογόνων και της προγεστερόνης. Οι ορμονικές αλλαγές, οι οποίες είναι πιο δραματικές μεταξύ της έκτης και της 10ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης και τις τελευταίες εβδομάδες πριν γεννηθεί το μωρό σας, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη χημεία του εγκεφάλου σας — και τη διάθεσή σας.

  Εκτός από τις ορμόνες, η εγκυμοσύνη είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει έντονα συναισθήματα — θετικά και αρνητικά. Βιώνετε μια σημαντική αλλαγή στη ζωή σας και τέτοιες μεταβάσεις συνήθως συνοδεύονται από συναισθηματική αναταραχή. Ακόμα κι αν είστε πολύ χαρούμενοι που θα αποκτήσετε ένα παιδί, μπορεί να υπάρξουν στιγμές που θα θρηνήσετε την απώλεια της ελευθερίας σας ή την αποκλειστική σας σχέση με τον σύντροφό σας. Εάν αντιμετωπίζετε οικονομική πίεση, προβλήματα σχέσεων ή εργασιακή αστάθεια, είναι πιθανό να ανησυχείτε και να αποσπαστείτε. Μερικές γυναίκες δυσκολεύονται να αποδεχτούν το σώμα τους που αλλάζει.

  Άλλοι διαπιστώνουν ότι η σωματική τους δυσφορία δυσκολεύει τον ύπνο, γεγονός που αυξάνει το αίσθημα αποπροσανατολισμού τους. Η αντίδραση του συντρόφου σας στην εγκυμοσύνη θα έχει επίσης αντίκτυπο στη διάθεσή σας και στο επίπεδο του άγχους σας. Αν νιώθει ζήλια για το μωρό ή δεν είναι τόσο υποστηρικτικό όσο θα θέλατε, είναι πιθανό να δυσκολευτείτε να παραμείνετε αισιόδοξοι. Οι αλλαγές στη διάθεση μπορεί να είναι πιο ακραίες αν είστε ελεύθεροι. Δεν έχουν όλες οι γυναίκες που περνούν εγκυμοσύνη. Εάν έχετε αποφασίσει να κάνετε το μωρό χωρίς σύντροφο, η ανησυχία για το να είστε ανύπαντρη μητέρα μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε άγχος και απομόνωση.

  Τι μπορώ να κάνω για τις εναλλαγές της διάθεσής μου;

  Μπορεί να σας βοηθήσει να συνειδητοποιήσετε ότι οι εναλλαγές της διάθεσής σας είναι ένα φυσιολογικό μέρος της εγκυμοσύνης, όπως η πρωινή ναυτία και η διευρυνόμενη περιφέρεια της μέσης. Επιπλέον, υπάρχουν μερικά απλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να ελαχιστοποιήσετε την ένταση των εναλλαγών της διάθεσής σας — και να σας βοηθήσουν να τις βάλετε σε προοπτική:

  • Μείνετε όσο πιο υγιείς μπορείτε.
  • Φροντίστε τον εαυτό σας με πολύ ύπνο και μια υγιεινή, υγιεινή διατροφή.
  • Το να γίνετε καταβεβλημένοι και κουρελιασμένοι θα σας κάνουν πιο ευάλωτους σε μεταβαλλόμενα συναισθήματα.
  • Η άσκηση είναι γνωστό ότι ανεβάζει τις διαθέσεις.
  • Ελέγξτε με το γιατρό σας ποια άσκηση είναι καλύτερη για εσάς και προσπαθήστε να εργάζεστε στην άσκηση τουλάχιστον κάθε μέρα.
  • Περιποιηθείτε τον εαυτό σας.
  • Εάν μπορείτε, κάντε ένα ταξίδι με τον σύντροφό σας, επισκεφτείτε έναν παλιό σας φίλο ή συμμετάσχετε σε ένα μάθημα προγεννητικής γιόγκα.
  • Αγοράστε μερικά κολακευτικά ρούχα εγκυμοσύνης. (Τα καταστήματα μεταχειρισμένων είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να βρείτε ρούχα εγκυμοσύνης σε χαμηλές τιμές, ήπια χρήση.)
  • Αφιερώστε τακτικό χρόνο ο ένας για τον άλλον πριν έρθει το μωρό και κάντε ό,τι μπορείτε για να καλλιεργήσετε αυτόν τον σημαντικό δεσμό.
  • Αν μπορείτε, κάντε αυτές τις διακοπές για τις οποίες λέγατε.
  • Εάν αντιμετωπίζετε σοβαρά προβλήματα σχέσης, προγραμματίστε αμέσως χρόνο με έναν σύμβουλο ζευγαριών.
  • Μην κοροϊδεύετε τον εαυτό σας να πιστεύει ότι όλα θα πάνε καλύτερα μόλις έρθει το μωρό. Στην πραγματικότητα, το νέο μωρό θα αυξήσει την πίεση στη σχέση σας.
  • Εάν είστε ελεύθεροι και δεν έχετε συγγενείς ή φίλους που μπορείτε να επικοινωνήσετε, σκεφτείτε να γίνετε μέλος μιας ομάδας υποστήριξης για εγκύους μητέρες.
  • Επικοινωνήστε με τα τοπικά νοσοκομεία, τις δημόσιες κλινικές υγείας ή τους οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης για το πότε θα συναντηθούν. 

  • Μιλήστε με το γιατρό σας για τα συναισθήματα κατάθλιψης, ειδικά εάν διαρκούν περισσότερο από μερικές εβδομάδες. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζεται η κατάθλιψη σε έγκυες γυναίκες όταν εμφανίζεται. Μερικές φορές τα φάρμακα είναι απαραίτητα και ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε μια θεραπεία που είναι ασφαλής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι γυναίκες με ιστορικό κατάθλιψης διατρέχουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο και θα πρέπει να μιλήσουν με τους γιατρούς τους για αυτό το θέμα έγκαιρα, ώστε να μπορούν να εργαστούν προληπτικά. Πολλές γυναίκες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην κατάθλιψη και μετά την εγκυμοσύνη. Αυτό ονομάζεται επιλόχεια κατάθλιψη, μια κατάσταση που χρειάζεται ιατρική φροντίδα. Εάν αισθάνεστε κατακλυσμένοι από άγχος, θυμό ή συναισθήματα θλίψης ή εάν αυτά τα συναισθήματα επιμένουν για περισσότερο από δύο εβδομάδες, θα πρέπει να μιλήσετε στον ιατρό σας για να δείτε εάν μπορεί να πάσχετε από κατάθλιψη. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε τρόπους για να επιστρέψετε σε πιο ομοιόμορφη καρίνα ή να σας παραπέμψει σε έναν σύμβουλο εάν είναι απαραίτητο.

  ΠΗΓΗ

  Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

  - Advertisement -

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ