21.8 C
Αθήνα
Δευτέρα, 25 Μαΐου, 2026
Magda's News
Για την υγεία μας

Διαβήτης: Η Γυμναστική Δύο Φορές την Εβδομάδα Μειώνει Κατά 33% τον Κίνδυνο Θανάτου από Καρδιακές Παθήσεις

Μια πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει ότι η σωματική άσκηση, ακόμη και αν γίνεται μόνο δύο φορές την εβδομάδα, προσφέρει σημαντική προστασία στους ασθενείς με διαβήτη μειώνοντας τον κίνδυνο θανάτου, ειδικά από καρδιακές παθήσεις. Η γυμναστική που φτάνει ή ξεπερνά τα 150 λεπτά εβδομαδιαίως σχετίζεται με μείωση της θνησιμότητας και βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Κύρια Ευρήματα της Μελέτης

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine, ανέλυσε δεδομένα από πάνω από 51.600 ενήλικες με διαβήτη και κατέταξε τους συμμετέχοντες σε τέσσερις κατηγορίες ανάλογα με το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας: ανενεργοί, ανεπαρκώς δραστήριοι, ασκούμενοι μόνο τα Σαββατοκύριακα και τακτικά δραστήριοι.

Τα βασικά αποτελέσματα έδειξαν ότι:

  • Όσοι ασκούνταν τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα μέσα σε μία ή δύο συνεδρίες (δηλαδή γυμναστική κυρίως το Σαββατοκύριακο) είχαν 33% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα και 21% μειωμένο συνολικό κίνδυνο θνησιμότητας.

  • Οι τακτικά δραστήριοι (με άσκηση σε τρεις ή περισσότερες ημέρες) είχαν επίσης σημαντική μείωση κινδύνου, 19% για καρδιαγγειακή θνησιμότητα και 17% για συνολικό θάνατο.

Τι Συνιστούν οι Ειδικοί

Η συνιστώμενη σωματική δραστηριότητα είναι τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έως έντονης άσκησης την εβδομάδα, η οποία μπορεί να μοιραστεί σε περισσότερες ημέρες, αλλά ακόμη και η συγκέντρωση αυτής της δραστηριότητας σε λίγες συνεδρίες (π.χ. Σαββατοκύριακο) αποδεικνύεται ωφέλιμη.

Related posts

Δείτε τι συμβαίνει στον οργανισμό αν φάτε πολύ σπανάκι – Ποιοι πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα

Magdas News

Καταγγελίες για «τραγικές ελλείψεις» και «εγκληματικά κενά» στο νοσοκομείο Ικαρίας

Magdas News

CDC: Ερευνά την επιδημία του E. coli στο Μίσιγκαν και το Οχάιο που έχει μολύνει σχεδόν 30 άτομα

Magdas News