magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Δείτε ποιοι έχετε 20% κίνδυνο να πάθετε έμφραγμα και ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ!

Δείτε ποιοι έχετε 20% κίνδυνο να πάθετε έμφραγμα και ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ!

Ασθενείς με υψηλή λιποπρωτεΐνη και υψηλές τιμές ασβεστίου στη στεφανιαία αρτηρία (CAC) αντιμετωπίζουν περισσότερο από 20% κίνδυνο καρδιακής προσβολής, ή εγκεφαλικού τα επόμενα 10 χρόνια, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας μελέτης με επικεφαλής καρδιολόγους στο Πανεπιστήμιο του Τέξας (UT Southwestern).

“Είμαστε αισιόδοξοι ότι κάνοντας τη σύνδεση μεταξύ λιποπρωτεΐνη και CAC ως παράγοντες διπλού κινδύνου, μπορούμε να ευαισθητοποιήσουμε την ιατρική κοινότητα και να βελτιώσουμε την έγκαιρη πρόληψη καρδιακής προσβολής γι’ αυτούς τους ασθενείς”, δήλωσε ο καρδιολόγος δρ. Parag Joshi, αναπληρωτής καθηγητής εσωτερικής ιατρικής στο UT Southwestern.

“Τα δεδομένα μας μπορεί επίσης να επιταχύνουν την ανάπτυξη θεραπειών που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για αυτόν τον πληθυσμό υψηλού κινδύνου”, δήλωσε ο δρ. Joshi, μέλος του Κλινικού Κέντρου Καρδιάς και Αγγείων στο UT Southwestern.

22% κίνδυνος για έμφραγμα στα επόμενα 10 χρόνια

Πολλοί άνθρωποι έχουν υψηλή λιποπρωτεΐνη, έναν τύπο κακής χοληστερόλης, τα επίπεδα της οποίας καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τα γονίδια κάποιου. Το ασβέστιο της στεφανιαίας αρτηρίας, γνωστό ως CAC (coronary artery calcium), είναι ένας δείκτης εναποθέσεων πλάκας γύρω από την καρδιά.

Η ομάδα των ερευνητών διαπίστωσε, ότι οι συμμετέχοντες με υψηλή λιποπρωτεΐνη και ταυτόχρονα υψηλό CAC είχαν 22% κίνδυνο για έμφραγμα, ή εγκεφαλικό μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, σε σύγκριση με το αντίστοιχο 10-15% για ασθενείς που είχαν μόνο έναν από τους δύο παράγοντες κινδύνου.

Οι ερευνητές εντόπισαν τρεις διακριτές τάσεις που σχετίζονται με τον αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα:

  1. Υψηλή λιποπρωτεΐνη και υψηλό CAC: Αυτά τα άτομα αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο κίνδυνο 10ετούς καρδιακής προσβολής, ή εγκεφαλικού.
  2. Υψηλή λιποπρωτεΐνη με μηδέν CAC: Ο κίνδυνος 10ετούς καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού είναι χαμηλός όταν δεν υπάρχει CAC, ακόμα κι αν η λιποπρωτεΐνη είναι υψηλή.
  3. Χαμηλή λιποπρωτεΐνη και υψηλό CAC: Ο κίνδυνος 10ετούς καρδιακής προσβολής, ή εγκεφαλικού είναι υψηλότερος από τον μέσο όρο, αλλά χαμηλότερος από ό,τι με υψηλή λιποπρωτεΐνη και υψηλό CAC συνδυαστικά.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν διαδικτυακά στο Journal of the American College of Cardiology (JACC) και θα εμφανιστούν στην έντυπη έκδοση του περιοδικού τον Μάρτιο.

“Η επικύρωση της σύνδεσης μεταξύ λιποπρωτεΐνης και υψηλών τιμών ασβεστίου στη στεφανιαία αρτηρία σημαίνει ότι μπορούμε να προχωρήσουμε στη σημαντική επόμενη φάση της έρευνας, η οποία θα είναι ο καθορισμός και η εξατομίκευση πρωτοκόλλων για πρώιμο προσυμπτωματικό έλεγχο για τον εντοπισμό ασθενών με υψηλό κίνδυνο καρδιακής προσβολής”, δήλωσε ο δρ. Joshi. “Με περαιτέρω έρευνα, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει επιλεκτική σάρωση ασθενών με υψηλή λιποπρωτεΐνη, για την μέτρηση του CAC τους και για μελέτη θεραπειών ειδικά σχεδιασμένων για την μείωση της λιποπρωτεΐνης μεταξύ ασθενών με υψηλό CAC”, κατέληξε.

Πηγή: https://medicalxpress.com

φωτό: iStock

Σχετικές αναρτήσεις

Ο προγραμματισμένος τοκετός μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο προεκλαμψίας

News Room A

Αντιγήρανση και υγεία: Ποια είναι τα οφέλη των συμπληρωμάτων στις μεγαλύτερες ηλικίες;

News Room A

Κι όμως! Το πολύ φαγητό ΔΕΝ είναι η βασική αιτία παχυσαρκίας

News Room A