magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Covid19: Οι ανησυχίες για την ψυχική υγεία συνεχίζονται και μετά τη πανδημία

Οι πιέσεις στην ψυχική υγεία που σημάδεψαν μεγάλο μέρος της περιόδου της πανδημίας φαίνεται να επιμένουν παρά τη μετάβαση της χώρας στην ενδημική φάση του Covid-19, με θέματα όπως οι πολιτικές διαμάχες και το αυξανόμενο κόστος ζωής να επιλέγονται ως μερικοί από τους κύριους παράγοντες. Αρκετοί ψυχολόγοι και σύμβουλοι στη Μαλαισία είπαν ότι οι άνθρωποι εξακολουθούσαν να αγωνίζονται να αναρρώσουν από την πανδημία, όταν η χώρα είχε αντιμετωπίσει μια άμεση απειλή από τον Covid-19.

Ψυχική υγεία και αποτελέσματα πανδημίας

Ένας από αυτούς, ο Hushim Salleh, είπε ότι είχε παρατηρήσει μια αύξηση στον αριθμό των ανθρώπων που ήρθαν σε αυτόν για παροχή συμβουλών, ακόμη περισσότερο από ό,τι είχε έρθει κατά τη διάρκεια της ίδιας της πανδημίας. Οι πελάτες του προέρχονται από κάθε είδους υπόβαθρο, αλλά τα προβλήματά τους είναι ως επί το πλείστον τα ίδια: απώλεια εργασίας και αδυναμία να κερδίσουν τα προς το ζην. “Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε άλλα προβλήματα, όπως οικογενειακούς καυγάδες και διαζύγιο”, είπε. “Κάποιοι έχουν μιλήσει για επιθυμία να αυτοκτονήσουν. Άλλοι είναι έφηβοι που αρνούνται να συνεχίσουν τις σπουδές τους επειδή θέλουν να βρουν δουλειά και να βοηθήσουν τους γονείς τους”.

Το αυξανόμενο κόστος ζωής και οι συγκρούσεις μεταξύ των ηγετών της χώρας επιδεινώνουν τα πράγματα, πρόσθεσε. Και ο κόσμος είναι επίσης αναστατωμένος με αναφορές για αυξήσεις μισθών ή επιδομάτων για υπουργούς και διευθυντές των ΓΛΚ. Στη Sabah, για παράδειγμα, η πολιτειακή νομοθετική συνέλευση ενέκρινε στις 19 Ιουλίου μια πρόταση για αύξηση των μισθών του αρχηγού υπουργού, των μελών της συνέλευσης και άλλων μελών της κρατικής διοίκησης. Ο μισθός του κύριου υπουργού αυξήθηκε από 23.595 RM σε 33.033 RM ενώ ο μισθός του αναπληρωτή πρωθυπουργού αυξήθηκε από 20.872,50 RM σε 29.221,50 RM.

Οι ετήσιες αμοιβές του διοικητικού συμβουλίου της FGV Holdings φέρεται να αυξήθηκαν επίσης όταν οι μέτοχοι της εταιρείας ενέκριναν 13 ψηφίσματα στην ετήσια γενική συνέλευση τον Ιούνιο. Η αποζημίωση του μη εκτελεστικού προέδρου αυξήθηκε από 300.000 RM σε 480.000 RM ενώ η αμοιβή του μη εκτελεστικού συμβούλου αυξήθηκε από 120.000 RM σε 150.000 RM. “Πολλοί, ειδικά από την εργατική τάξη, αισθάνονται ότι βρίσκονται ήδη υπό συναισθηματική πίεση”, είπε ο Hushim, ο οποίος έχει 30 χρόνια εμπειρίας στη συμβουλευτική. “Όταν ακούνε τέτοια πράγματα, φυσικά και θυμώνουν”.

Εν τω μεταξύ, ο ειδικός ψυχολογίας Awang Idris είπε ότι οι αναφορές για μισθολογικές αυξομειώσεις και πολιτικές διαμάχες ενδέχεται να μην έχουν άμεση επίδραση στην ψυχική υγεία των ανθρώπων. Ωστόσο, είπε ότι ήταν κακά νέα, ωστόσο, καθώς πολλοί εξακολουθούσαν να προσπαθούν να ανακτήσουν τη θέση τους. “Το θέμα δεν είναι γιατί οι υπουργοί λαμβάνουν αύξηση μισθών, αλλά γιατί δεν το κάνουν”, είπε ο Awang, από το Universiti Malaya. “Μερικές φορές, ο θυμός που γινόμαστε μάρτυρες οφείλεται επίσης σε πολιτικά συναισθήματα. Και φυσικά, θα υπάρξουν και εκείνοι που θα χρησιμοποιήσουν αυτά τα ζητήματα ως πολιτικά όπλα.”

Σχετικά με την ψυχική υγεία των ανθρώπων γενικά, ο Awang είπε ότι φαινόταν καλύτερα από ό,τι ήταν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. “Οι άνθρωποι μπορούν πλέον να κάνουν ό,τι θέλουν”, πρόσθεσε. Ωστόσο, είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να εργαστεί για να αντιμετωπίσει ζητήματα όπως το αυξανόμενο κόστος των αγαθών και να αυξήσει τις ευκαιρίες απασχόλησης για τους ανθρώπους. “Και ο λαός δεν πρέπει να εγκλωβίζεται σε πολιτικά παιχνίδια”, είπε. “Πρέπει να επικοινωνήσουν με τους πολιτικούς και να τους πουν να κάνουν ένα διάλειμμα από το να υποστηρίξουν τα συναισθήματα”.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Κορονοϊός: Ο «Όρθρος» η νέα υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον που σαρώνει τη Βρετανία

News Room A

Λοιμώδη Νοσήματα: Κατακόρυφη πτώση κατά 78,6% το περασμένο έτος – Συναγερμός για τη βακτηριακή μηνιγγίτιδα, αυξήθηκε κατά 34,7%

News Room A

Σεξουαλική υγεία: Οι σεξουαλικές σχέσεις μπορεί να γίνουν ανθυγιεινές

News Room A