magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Covid-19: Ποιο είναι το ποσοστό των παιδιών που έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού;

Σχεδόν 8 στους 10 ενήλικες στις ΗΠΑ έχουν λάβει την κύρια σειρά εμβολίων τους για τον COVID-19, αλλά μόνο το 31% των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών έχουν κάνει το ίδιο, σύμφωνα με μια νέα έκθεση που βασίζεται σε στοιχεία στα τέλη Σεπτεμβρίου από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Η.Π.Α. Ο λόγος της ασυμφωνίας; Προθυμία αποδοχής παραπληροφόρησης για την ασφάλεια, λένε ερευνητές από το Κέντρο Δημόσιας Πολιτικής Annenberg του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

Εμβόλιο για προστασία από τον Covid-19

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο δισταγμός των ενηλίκων των ΗΠΑ να λάβουν εμβόλια κατά του COVID-19 σχετιζόταν με κακές πεποιθήσεις για τα εμβόλια γενικά — έννοιες ότι μπορεί να περιέχουν τοξίνες και ψευδείς φόβους για συγκεκριμένα εμβόλια όπως το εμβόλιο ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς (MMR). Αλλά ακόμη και εκείνοι που είχαν εμβολιαστεί οι ίδιοι μπορεί να διστάσουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. «Όλες οι παρανοήσεις που μελετήσαμε επικεντρώθηκαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στην ασφάλεια του εμβολιασμού και αυτό εξηγεί γιατί οι λανθασμένες πεποιθήσεις των ανθρώπων σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών σχετίζονται τόσο πολύ με τις ανησυχίες τους για τα εμβόλια γενικά», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Dan Romer, διευθυντής έρευνας για το κέντρο πολιτικής.

«Δυστυχώς, αυτές οι ανησυχίες βαραίνουν ακόμη περισσότερο όταν οι ενήλικες σκέφτονται να εμβολιάσουν παιδιά», είπε σε δελτίο τύπου του πανεπιστημίου. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τέσσερα κύματα μιας εθνικής έρευνας σε περισσότερους από 1.600 ενήλικες. Ανακρίθηκαν τον Απρίλιο, τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο του 2021 και τον Ιανουάριο του 2022. Το τελευταίο κύμα συνέβη αφού η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έδωσε άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης σε εμβόλια κατά του COVID για παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών. Για τα τελευταία ποσοστά εμβολιασμού, κάντε κλικ εδώ. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για τις γνώσεις, τις πεποιθήσεις και τις συμπεριφορές τους σχετικά με τον COVID και τα εμβόλια.

Τα ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ των ερωτηθέντων κυμαίνονταν από 31% τον Απρίλιο του 2021 σε 71% τον Σεπτέμβριο του 2021 και 74% τον Ιανουάριο του 2022. Η παραπληροφόρηση σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου κατά του COVID-19 αύξησε την απροθυμία ακόμη και των εμβολιασμένων ενηλίκων να συστήσουν τον εμβολιασμό κατά του COVID-19 σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών. Μεταξύ των εσφαλμένων αντιλήψεων που σχετίζονται με τον COVID ήταν ισχυρισμοί ότι τα εμβόλια μπορεί να προκαλέσουν στειρότητα, για την οποία δεν υπάρχουν στοιχεία, ή ότι μπορεί να αλλάξουν το DNA ενός ατόμου, κάτι που είναι ψευδές. Άλλες ανησυχίες ήταν ότι τα εμβόλια προκαλούν συχνά αλλεργικές αντιδράσεις, οι οποίες είναι στην πραγματικότητα σπάνιες, και ότι τα εμβόλια ήταν πιο επικίνδυνα από τη μετάδοση του COVID, κάτι που είναι ψευδές.

Κάποιοι ανησυχούν ότι τα εμβόλια ευθύνονται για χιλιάδες θανάτους. Δεν υπάρχουν στοιχεία για αυτό. Περίπου το 55% όλων των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσαν τον Ιανουάριο του 2022 ότι ήταν πολύ πιθανό να συστήσουν τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών, ενώ μόνο το 44% των γονέων με παιδιά κάτω των 18 ετών το επιβεβαίωσε. Καθώς αυξανόταν η πιθανότητα σύστασης εμβολιασμού, η πίστη στην παραπληροφόρηση του εμβολίου μειώθηκε. «Οι ανησυχίες για την ασφάλεια των εμβολίων είναι ξεκάθαρα ένας ισχυρός προγνωστικός παράγοντας απροθυμίας να εμβολιαστεί κανείς τον εαυτό του και τα παιδιά», δήλωσε η συν-συγγραφέας Kathleen Hall Jamieson, διευθύντρια του Κέντρου Δημόσιας Πολιτικής του Annenberg.

«Είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί οι ενήλικες θα ανησυχούσαν ιδιαίτερα για τις ανεπιθύμητες ενέργειες, τις επιπτώσεις στο DNA, την πιθανή γονιμότητα των παιδιών και την πιθανότητα ένα εμβόλιο να περιέχει τοξίνες ή να προκαλέσει αυτισμό. Η εξάλειψη αυτών των αδικαιολόγητων ανησυχιών θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία », είπε ο Τζέιμισον στην ανακοίνωση. Η μελέτη βρήκε λιγότερη υποστήριξη για τον εμβολιασμό παιδιών κατά του COVID μεταξύ των Μαύρων και Ισπανόφωνων ερωτηθέντων, των Ευαγγελικών Χριστιανών, των Ρεπουμπλικανών και των γυναικών, καθώς και των γονέων παιδιών 12 έως 17 ετών. Τα εμβόλια προστατεύουν από τη νοσηλεία των παιδιών για περισσότερες από 20 εβδομάδες και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης, τόνισαν οι ερευνητές.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Κορωνοϊός: Πόσο προστατεύουν τα εμβόλια από τη νοσηλεία όσους έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό

News Room A

Σπαράγγια: Ιδιότητες και μοναδικά οφέλη υγείας – Γιατί κάνουν τα ούρα να μυρίζουν έντονα!

News Room A

Φοβάστε ότι κολλήσατε τη Μετάλλαξη Όμικρον; Αυτά είναι τα συμπτώματα του πρώτου 48ώρου!

News Room A