magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Χρόνιο σύνδρομο διαμερίσματος: Τι σύνδρομο μπορεί να προκληθεί από την άσκηση;

Το χρόνιο σύνδρομο διαμερίσματος άσκησης είναι μια κατάσταση των μυών και των νεύρων που προκαλείται από την άσκηση που προκαλεί πόνο, οίδημα και μερικές φορές αναπηρία στους προσβεβλημένους μύες των ποδιών ή των χεριών. Οποιοσδήποτε μπορεί να αναπτύξει την πάθηση, αλλά είναι πιο συχνή σε νεαρούς ενήλικες δρομείς και αθλητές που συμμετέχουν σε δραστηριότητες που περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενες επιπτώσεις. Το χρόνιο σύνδρομο διαμερίσματος καταπόνησης μπορεί να ανταποκριθεί σε μη χειρουργική θεραπεία και τροποποίηση δραστηριότητας. Εάν η μη χειρουργική θεραπεία δεν βοηθήσει, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση είναι επιτυχής για πολλούς ανθρώπους και μπορεί να σας επιτρέψει να επιστρέψετε στο άθλημά σας.

Συμπτώματα

Τα άκρα σας έχουν συγκεκριμένες περιοχές μυών (διαμερίσματα). Το κάτω πόδι σας, για παράδειγμα, έχει τέσσερα διαμερίσματα. Το χρόνιο σύνδρομο διαμερίσματος άσκησης εμφανίζεται συχνά στο ίδιο διαμέρισμα ενός προσβεβλημένου άκρου και στις δύο πλευρές του σώματος, συνήθως στο κάτω πόδι. Τα σημεία και τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πόνος, κάψιμο ή πόνος με κράμπες σε ένα διαμέρισμα του προσβεβλημένου άκρου
  • Σφίξιμο στο προσβεβλημένο άκρο
  • Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στο προσβεβλημένο άκρο
  • Αδυναμία του προσβεβλημένου άκρου
  • Πτώση ποδιού, σε σοβαρές περιπτώσεις, εάν επηρεαστούν τα πόδια
  • Περιστασιακά, πρήξιμο ή διόγκωση ως αποτέλεσμα μυϊκής κήλης

Ο πόνος που προκαλείται από το χρόνιο σύνδρομο διαμερίσματος καταπόνησης ακολουθεί συνήθως αυτό το πρότυπο:

  • Ξεκινά σταθερά μετά από ορισμένο χρόνο, απόσταση ή ένταση άσκησης αφού αρχίσετε να ασκείτε το προσβεβλημένο άκρο
  • Προοδευτικά επιδεινώνεται καθώς ασκείστε
  • Γίνεται λιγότερο έντονη ή σταματά εντελώς μέσα σε 15 λεπτά από τη διακοπή της δραστηριότητας
  • Με την πάροδο του χρόνου, ο χρόνος αποκατάστασης μετά την άσκηση μπορεί να αυξηθεί

Το να κάνετε ένα πλήρες διάλειμμα από την άσκηση ή να κάνετε μόνο δραστηριότητα χαμηλής επίπτωσης μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματά σας, αλλά η ανακούφιση είναι συνήθως μόνο προσωρινή. Μόλις ξεκινήσετε ξανά το τρέξιμο, για παράδειγμα, αυτά τα γνωστά συμπτώματα συνήθως επανέρχονται.

Πότε να δείτε γιατρό

Εάν έχετε επαναλαμβανόμενο ασυνήθιστο πόνο, οίδημα, αδυναμία, απώλεια της αίσθησης ή πόνο κατά την άσκηση ή τη συμμετοχή σας σε αθλητικές δραστηριότητες, μιλήστε με το γιατρό σας. Μερικές φορές το χρόνιο σύνδρομο διαμερίσματος καταπόνησης συγχέεται εσφαλμένα με τους νάρθηκες κνήμης, μια πιο κοινή αιτία πόνου στα πόδια σε νεαρά άτομα που κάνουν πολλή έντονη δραστηριότητα που φέρει βάρος, όπως το τρέξιμο. Εάν νομίζετε ότι έχετε νάρθηκες κνήμης και ο πόνος δεν βελτιώνεται με την αυτοφροντίδα, μιλήστε με το γιατρό σας.

Αιτίες

Η αιτία του χρόνιου συνδρόμου διαμερίσματος άσκησης δεν είναι πλήρως κατανοητή. Όταν ασκείστε, οι μύες σας επεκτείνονται σε όγκο. Εάν έχετε σύνδρομο χρόνιου διαμερίσματος καταπόνησης, ο ιστός που περιβάλλει τον προσβεβλημένο μυ (περιτονία) δεν επεκτείνεται με τον μυ, προκαλώντας πίεση και πόνο σε ένα διαμέρισμα του προσβεβλημένου άκρου. Ορισμένοι ειδικοί προτείνουν ότι ο τρόπος με τον οποίο κινείστε ενώ ασκείστε μπορεί να έχει ρόλο στην πρόκληση του χρόνιου συνδρόμου διαμερίσματος άσκησης. Άλλες αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν το να έχετε μύες που μεγεθύνονται υπερβολικά κατά τη διάρκεια της άσκησης, να έχετε μια ιδιαίτερα άκαμπτη περιτονία που περιβάλλει το προσβεβλημένο μυϊκό διαμέρισμα ή να έχετε υψηλή πίεση στις φλέβες σας.

Παράγοντες κινδύνου

Ορισμένοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιου συνδρόμου διαμερίσματος καταπόνησης, όπως:

  • Ηλικία. Αν και άτομα οποιασδήποτε ηλικίας μπορούν να αναπτύξουν σύνδρομο χρόνιου διαμερίσματος καταπόνησης, η πάθηση είναι πιο συχνή σε άνδρες και γυναίκες αθλητές κάτω των 30 ετών.
  • Είδος άσκησης. Η επαναλαμβανόμενη δραστηριότητα πρόσκρουσης, όπως το τρέξιμο, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης.
  • Υπερπροπόνηση. Η πολύ έντονη ή πολύ συχνή προπόνηση μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο για χρόνιο σύνδρομο διαμερίσματος καταπόνησης.

Επιπλοκές

Το χρόνιο σύνδρομο διαμερίσματος καταπόνησης δεν είναι μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση και συνήθως δεν προκαλεί μόνιμη βλάβη εάν λάβετε την κατάλληλη θεραπεία. Ωστόσο, ο πόνος, η αδυναμία ή το μούδιασμα που σχετίζεται με το χρόνιο σύνδρομο διαμερίσματος άσκησης μπορεί να σας εμποδίσει να συνεχίσετε να ασκείτε ή να εξασκείτε το άθλημά σας στο ίδιο επίπεδο έντασης.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Συμπτώματα της ηπατίτιδας C που δεν πρέπει να αγνοήσετε ποτέ

News Room A

Αυτή είναι η άσκηση στο γυμναστήριο που βάζει το σώμα σε διαδικασία για καύση λίπους

News Room A

Νοσοκομείο Αγία Όλγα: Καρατόμηση της διοίκησης από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη μετά από καταγγελίες

News Room M