magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Χονδρομαλάκυνση επιγονατίδας: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Χονδρομαλάκυνση επιγονατίδας: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η χονδρομαλάκυνση επιγονατίδας εμφανίζεται όταν ο χόνδρος στην κάτω επιφάνεια της επιγονατίδας μαλακώνει και αποδυναμώνεται.

Συχνά ονομάζεται και ‘’γόνατο του δρομέα’’. Αυτή η κατάσταση επηρεάζει συχνά τους νέους καθώς και άλλα υγιή άτομα αλλά και ηλικιωμένους που αντιμετωπίζουν αρθρίτιδες.

Η ορθοπαιδικός χειρουργός Τζώρτζη Παρασκευή μας εξηγεί αναλυτικά.

Συνηθίζεται μετά από κάποιον τραυματισμό της επιγονατίδας ή επίμονη χρόνια καταπόνηση ο ασθενής να αναφέρει δυσκολία σε κινήσεις όπως το τέντωμα του ποδιού, πόνο, τρίξιμο στο γόνατο κ.α.

Δεν έχουν καθοριστεί τα επακριβή αίτια της χονδρομαλάκυνσης της επιγονατίδας. Υπάρχουν όμως επιβαρυντικοί παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση της, όπως:

-η ανισορροπία των μυών γύρω από το γόνατο (π.χ προσαγωγοί – απαγωγοί)

-επιγονατιδικά υπεξαρθρήματα

-τενοντίτιδα επιγονατιδικού

-ρήξη πρόσθιου χιαστού

-κακώσεις

-τραυματισμός του μηνίσκου ή των αρθρώσεων

-πλατυποδία και υπερευλυγισία των αρθρώσεων

-η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή οστεοαρθρίτιδα

Η διάγνωση της πάθησης γίνεται με λήψη αναλυτικού ιατρικού ιστορικού του ασθενούς και μέσω κλινικής εξέτασης. Μια δοκιμασία είναι αυτή της” ολίσθησης και πλάγιας μετατόπισης της επιγονατίδας”, με το γόνατο σε έκταση, οπότε αναπαράγεται κριγμός και πόνος.

Άλλα κλινικά ευρήματα είναι οι πόνοι στα χείλη της επιγονατίδας, η ύπαρξη υδράρθρου και υμενίτιδας, το “σημείο αναπήδησης”, που είναι το απότομο τίναγμα της επιγονατίδας σε κάμψη 30-40 μοιρών κ.α.

Οι απλές ακτινογραφίες απεικονίζουν πιθανές κατασκευαστικές ανωμαλίες, ενώ η Αξονική και η Μαγνητική Τομογραφία, δεν απεικονίζουν πάντα τις αλλοιώσεις του χόνδρου.

Η διαγνωστική αρθροσκόπηση αποτελεί άριστη μέθοδο για τεκμηρίωση της διάγνωσης, αλλά απαιτεί γενική νάρκωση και νοσηλεία μιας ημέρας. 

Η θεραπεία της χονδρομαλάκυνσης παραμένει αμφιλεγόμενη μεταξύ των ιατρών. Αρχικός και βασικός στόχος της αντιμετώπισης είναι η μείωση της πίεσης που ασκείται στο γόνατο. Συστήνεται ξεκούραση, και σταθεροποίηση της άρθρωσης. Επίσης συνιστώνται ασκήσεις που δεν φέρουν βάρος, όπως κολύμπι ή οδήγηση στατικού ποδηλάτου αλλά και ισομετρικές ασκήσεις. Εξαιρετική βοήθεια στη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και  στην αναγέννηση του χόνδρου προσφέρει η ενέσιμη θεραπεία με Αυτόλογους Αυξητικούς Παράγοντες από ενεργοποιημένα αιμοπετάλια (PRP). 

Το επόμενο βήμα στη θεραπεία είναι ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας που θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ενίσχυση των μυών του ισχίου  και των μυών του μηρού. Η βασική επιδίωξη είναι η μυϊκή ενδυνάμωση και βελτίωση της κινητικότητας των αρθρώσεων, η ενεργοποίηση των γλουτών και η επανευθυγράμμιση της επιγονατίδας, ώστε να ελαττωθούν ή να εξαφανιστούν τα συμπτώματα. 

Η αρθροσκοπική χειρουργική επέμβαση προτείνεται στις περιπτώσεις που η συντηρητική θεραπεία, άνω του ενός έτους, δεν αποφέρει αποτελέσματα. Αφορά σε απόξεση (shaving) του προσβεβλημένου χόνδρου και αφαίρεση των νεκρωτικών στοιχείων. Επίσης διενεργούνται τρυπανισμοί του υποχόνδριου οστού ώστε να δημιουργηθούν νέες οδοί αιμάτωσης.

Γενικά, θα πρέπει να θυμάστε πως οποιοσδήποτε πόνος στο γόνατο πρέπει να σας οδηγήσει στον ειδικό ιατρό, καθώς η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη περαιτέρω βλάβης ή ακόμα σημαντικότερα στην αποφυγή αρθρίτιδας.

Σχετικές αναρτήσεις

Γιατί έχετε «μπουκωμένη» μύτη: Τι είναι η ρινική απόφραξη και ποιά η θεραπεία

News Room A

Νέα Μελέτη: Η κατάχρηση αλκοόλ από τους εφήβους οδηγεί σε χειρότερη υγεία και δυσαρέσκεια στη μέση ηλικία

News Room A

Ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλεί σοβαρές βλάβες στα μάτια

News Room A