magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Αυτό είναι το καλοκαιρινό φρούτο που προστατεύει το δέρμα και της όρασή σας

Ένα απίστευτα δροσερό καλοκαιρινό φρούτο, προσφέρει πλήθος διατροφικών πλεονεκτημάτων, κατατάσσοντάς το στη λίστα με τα φρούτα που δε θα πρέπει να λείπουν από την διατροφή μας.

Πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών

Παρόλο που το μέγεθός τους είναι μικρό, τα βερίκοκα περιέχουν τα πολύτιμα φλαβονοειδή, που προστατεύουν από ασθένειες, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις αλλά και β-καροτίνη και βιταμίνες Α, C και Ε. Αυτές οι ενώσεις προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες, το οποίο συνδέεται με την παχυσαρκία και πολλές χρόνιες ασθένειες. Έρευνα σε 2.375 άτομα διαπίστωσε ότι η υψηλή πρόσληψη φλαβονοειδών και ανθοκυανών σχετιζόταν με 42% και 73% χαμηλότερη βαθμολογία φλεγμονής, αντίστοιχα. Η υψηλή πρόσληψη φλαβονοειδών συνδέθηκε επίσης με 56% χαμηλότερη βαθμολογία οξειδωτικού στρες.

Φύλακας της όρασης

Τα βερίκοκα αποτελούν εξαιρετική πηγή β-καροτίνης, λουτεΐνης, ζεαξανθίνης και βιταμινών C, Ε και Α. Η βιταμίνη Α παίζει καθοριστικό ρόλο στην προστασία της όρασης, ενώ η βιταμίνη Ε είναι ένα λιποδιαλυτό αντιοξειδωτικό που εισέρχεται απευθείας στα μάτια και προστατεύει από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών. Από την άλλη, η λουτεΐνη και τη ζεαξανθίνη βρίσκονται στους φακούς και τους αμφιβληστροειδείς των ματιών σας και προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες.

Προστάτης της υγείας του δέρματος

Τα αντιοξειδωτικά των βερίκοκων είναι εκείνες οι πολύτιμες ενώσεις που προστατεύουν από το ηλιακό φως, τη ρύπανση και τον καπνό του τσιγάρου. Η βιταμίνη C προστατεύει από τις βλάβες που προκαλούν οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου και οι περιβαλλοντικοί ρύποι, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες. Συμβάλλει επίσης στη δημιουργία του κολλαγόνου, που με τη σειρά του χαρίζει ελαστικότητα στο δέρμα. Τέλος, όπως ανέδειξε μια μελέτη διάρκειας 10 εβδομάδων, η συμπληρωματική χορήγηση β-καροτίνης μείωσε τον κίνδυνο ηλιακού εγκαύματος κατά 20%, σύμφωνα με το ygeiamou.gr.

Καταλύτης για την υγεία του εντέρου

Τα βερίκοκα είναι μια καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών, οι οποίες ενισχύουν τα καλά βακτήρια του εντέρου και εν προκειμένω την υγεία του πεπτικού συστήματος. Οι διαλυτές φυτικές ίνες είναι επίσης σημαντικές για τη διατήρηση των επιπέδων του σακχάρου και της χοληστερόλης στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα. Σε γενικές γραμμές, η υψηλή κατανάλωση φυτικών ινών σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο παχυσαρκίας.

Σχετικές αναρτήσεις

Έρπητας ζωστήρας: Φταίει και το στρες;

News Room A

Υπέρταση: Πώς να μετράτε σωστά την πίεσή σας – Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

News Room A

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: Χρήσιμες συμβουλές από τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ Καθηγητή Γεράσιμο Σιάσο

News Room M