magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Αξιωματούχος CDC: “Η ευλογιά των πιθήκων ενδέχεται να αποτελεί συνεχή απειλή στις ΗΠΑ για τα επόμενα χρόνια”

Αξιωματούχος CDC: “Δεν υπάρχει σαφής δρόμος”, δήλωσε ένας αξιωματούχος του CDC, για την “πλήρη εξάλειψη στο εσωτερικό της χώρας. Η ευλογιά των πιθήκων μάλλον δεν πρόκειται να εξαφανιστεί σύντομα, σύμφωνα με ορισμένους αξιωματούχους υγείας των ΗΠΑ, αναφέρει το Associated Press. Αν και η εξάπλωση της νόσου επιβραδύνεται, ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων είναι τόσο διαδεδομένος που η εξάλειψη είναι απίθανη, δήλωσαν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Το συμπέρασμα αυτό περιλαμβανόταν σε πρόσφατη έκθεση του CDC – και την Παρασκευή, ο Marc Lipsitch, επιστημονικός διευθυντής στο κέντρο πρόβλεψης ασθενειών του οργανισμού, το επανέλαβε.

Ο Lipsitch δίστασε να πει ότι η ευλογιά των πιθήκων είναι μόνιμα εδώ για να μείνει, αλλά είπε ότι πρόκειται να αποτελέσει μια συνεχή απειλή για τα επόμενα χρόνια, σημειώνει το Associated Press AP.

“Βρίσκεται σε πολλές γεωγραφικές τοποθεσίες εντός της χώρας” – καθώς και σε άλλες χώρες, δήλωσε ο Lipsitch στο Associated Press.

“Δεν υπάρχει σαφής δρόμος στο μυαλό μας για την πλήρη εξάλειψη στο εσωτερικό της χώρας”, πρόσθεσε.

Ο ιός έχει εξαπλωθεί κυρίως μεταξύ ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων ανδρών, αν και οι αξιωματούχοι υγείας συνεχίζουν να τονίζουν ότι ο καθένας μπορεί να μολυνθεί.

Τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο πρέπει να λάβουν μέτρα για να αποτρέψουν την εξάπλωση – και είναι ζωτικής σημασίας να συνεχιστούν οι προσπάθειες εμβολιασμού, δήλωσε ο Lipsitch.

Η επιδημία στις ΗΠΑ φαίνεται να έχει κορυφωθεί

Η διευθύντρια του CDC, Rochelle Walensky, δήλωσε πρόσφατα ότι είναι συγκρατημένα αισιόδοξη για τη μείωση της αύξησης των νέων κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων, αλλά ότι σε ορισμένες περιοχές της χώρας εξακολουθεί να παρατηρείται αύξηση των λοιμώξεων.

Είπε, επίσης, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Λευκού Οίκου στα μέσα Σεπτεμβρίου ότι ο οργανισμός λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση των φυλετικών και εθνικών ανισοτήτων στη διανομή των εμβολίων κατά της  ευλογιάς των πιθήκων.

Ο μέσος αριθμός των καθημερινών κρουσμάτων που αναφέρονται στις ΗΠΑ – λιγότερα από 150 – είναι περίπου το ένα τρίτο του αριθμού που είχε αναφερθεί στα μέσα του καλοκαιριού.

Η πρόσφατη έκθεση του CDC περιείχε κάποια καλά νέα, δήλωσε το AP.

Το ξέσπασμα της επιδημίας στις ΗΠΑ φαίνεται ότι κορυφώθηκε στις αρχές Αυγούστου.

Ο μέσος αριθμός των καθημερινών κρουσμάτων που αναφέρονται – λιγότερα από 150 – είναι περίπου το ένα τρίτο αυτού που αναφερόταν στα μέσα του καλοκαιριού.

Οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι η μείωση θα συνεχιστεί τουλάχιστον για τις επόμενες εβδομάδες, ανέφερε το AP αυτή την εβδομάδα.

Ο Lipsitch απέδωσε τα καλά νέα στους αυξανόμενους εμβολιασμούς, στην προσεκτική συμπεριφορά των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο και στην ανοσία που προέρχεται από τη μόλυνση στους πληθυσμούς που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο.

Ο δρ Τομ Ίνγκλεσμπι, διευθυντής του Κέντρου Ασφάλειας Υγείας του Τζονς Χόπκινς, συμφώνησε ότι είναι απίθανο να σταματήσει η εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων στις ΗΠΑ σύντομα, αλλά είπε ότι είναι ακόμη πιθανό μακροπρόθεσμα.

Εάν σταματήσει η εγχώρια μετάδοση, οι λοιμώξεις μπορεί να συνεχιστούν εάν οι άνθρωποι κολλήσουν τον ιό ενώ ταξιδεύουν διεθνώς, είπε.

Όμως, το γεγονός ότι τα κρούσματα μειώνονται κάνει να φαίνεται ότι “έχουμε στρίψει πραγματικά στη γωνία”.

“Οι προσπάθειες που καταβάλλονται είναι επιτυχείς και πρέπει να συνεχιστούν, αν όχι να ενταθούν”, δήλωσε στο AP.

Με τον αριθμό των κρουσμάτων να μειώνεται, αυτή είναι μια καλή στιγμή για τις τοπικές υγειονομικές υπηρεσίες να επιχειρήσουν μια νέα προσπάθεια εντατικής ανίχνευσης επαφών για να προσπαθήσουν να σταματήσουν τις αλυσίδες μετάδοσης, είπε.

Ιστορικό της ευλογιάς των πιθήκων

Η ευλογιά των πιθήκων ενδημεί σε μέρη της Αφρικής, όπου οι άνθρωποι έχουν μολυνθεί μέσω δαγκωμάτων από τρωκτικά ή μικρά ζώα, αλλά δεν θεωρούνταν ασθένεια που εξαπλώνεται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων μέχρι τον Μάιο, όταν εμφανίστηκαν μολύνσεις στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ανέφερε το Associated Press.

Περισσότερο από το 97% των κρουσμάτων στις ΗΠΑ είναι άνδρες, σημείωσε το AP.

Η ασθένεια ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στην Αφρική το 1958, όταν πίθηκοι άρχισαν να εμφανίζουν συμπτώματα που έμοιαζαν με ευλογιά- ωστόσο, η ακριβής πηγή της μόλυνσης παραμένει άγνωστη.

Έχουν αναφερθεί περισσότερα από 67.000 κρούσματα σε χώρες στις οποίες δεν έχει παρατηρηθεί ιστορικά ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων.

Οι ΗΠΑ έχουν τις περισσότερες μολύνσεις από κάθε άλλη χώρα – περισσότερες από 25.600.

Ένας θάνατος στις ΗΠΑ έχει αποδοθεί στην ευλογιά των πιθήκων.

Περισσότερο από το 97% των κρουσμάτων στις ΗΠΑ είναι άνδρες, σημειώνει το AP.

Η συντριπτική πλειονότητα ήταν άνδρες που ανέφεραν πρόσφατη σεξουαλική επαφή με άλλους άνδρες.

Αν και τα κρούσματα έχουν μειωθεί, το ποσοστό των νέων κρουσμάτων που έχουν πληροφορίες για πρόσφατη σεξουαλική επαφή είναι επίσης μειωμένο, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Αυτό προκαλεί ένα αυξανόμενο τυφλό σημείο σχετικά με το πώς μπορεί να εξαπλώνεται ο ιός, σημείωσε ο Lipsitch.

Τι είναι η ευλογιάς των πιθήκων;

Η ευλογιά  των πιθήκων είναι ένας ζωονοσογόνος ιός ικανός να μεταδοθεί από τα ζώα στον άνθρωπο και ανήκει στην ίδια κατηγορία ασθενειών με την ευλογιά.

Το 2022, η πιθηκοαντίληψη έγινε μέρος μιας συνεχιζόμενης επιδημίας του ιού, με τα περισσότερα κρούσματα να αρχίζουν να συγκεντρώνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά από ταξίδια στη Νιγηρία.

Υπάρχουν δύο τύποι ευλογιάς των πιθήκων: η δυτικοαφρικανική εκδοχή και η κεντροαφρικανική εκδοχή.

Συνήθως, ένα ζώο μεταδίδει την ασθένεια με το δάγκωμα ή το ξύσιμο ενός ανθρώπου ή αν ένα άτομο καταναλώσει μολυσμένο κρέας.

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος με τον οποίο η ασθένεια έχει εξαπλωθεί σε όλη την επιδημία.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πρησμένους λεμφαδένες και εξάνθημα συνήθως με φουσκάλες που φθείρονται.

Συνήθως αυτή η μετάδοση γίνεται μέσω της έκθεσης σε μολυσμένα αντικείμενα, σωματικά υγρά και μικρά σταγονίδια.

Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί επίσης να εξαπλωθεί μέσω αερομεταφερόμενης οδού σε κλειστές περιοχές.

Η ασθένεια μπορεί να μεταδοθεί σε άλλους μέχρι να εξαφανιστούν ή να πέσουν όλες οι βλάβες.

Ένα άτομο μπορεί να διαπιστώσει αν είναι θετικό για τη νόσο εξετάζοντας μια βλάβη.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων;

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πρησμένους λεμφαδένες και εξάνθημα συνήθως με φουσκάλες που δημιουργούν κρούστα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το CDC δηλώνουν ότι ο χρόνος από την έκθεση έως τη εμφάνιση σωματικών συμπτωμάτων ξεκινά μέσα σε δύο έως τέσσερις εβδομάδες.

Τα ήπια συμπτώματα της νόσου, όπως οι μυϊκοί πόνοι και ο πυρετός, δεν είναι συνηθισμένα σε όλα τα κρούσματα και μπορεί να διαφέρουν παγκοσμίως.

Τα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες ή τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα.

Υπάρχει θεραπεία για την ευλογιά των πιθήκων;

Δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία για την ευλογιά των πιθήκων και σε σοβαρές περιπτώσεις, ο ΠΟΥ συνιστά τη χρήση αντιικών εμβολίων, όπως η ανοσοσφαιρίνη εμβολίου (VIG), η οποία χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία της ευλογιάς.

Έχουν εγκριθεί άλλα εμβόλια κατά της ευλογιάς και της ευλογιάς των πιθήκων, αλλά επί του παρόντος έχουν περιορισμένη διαθεσιμότητα.

Οι ιατρικοί εμπειρογνώμονες συνιστούν στους πάσχοντες από ευλογιά των πιθήκων να απομονώνονται και να ενημερώνουν τους άλλους με τους οποίους μπορεί να έχουν έρθει σε επαφή – καθώς και να διατηρούνται καλά ενυδατωμένοι.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Κορωνοϊός & τρόφιμα : Κίνδυνοι και προφύλαξη από την πανδημία

News Room A

Μυοκαρδίτιδα: Πόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος μετά τον εμβολιασμό για κορωνοϊό

News Room A

Ποιό είναι το ιδανικό βάρος ανάλογα με το ύψος σας – Τι πρέπει να γνωρίζετε

News Room A